Wednesday, December 30, 2009

Why???

Why people want to play golf? What are benefits that they could have? If you are business owner, I do understand the reasons to get involve in this game.



And why people like to get involve in this expensive game too? 1 game you will be charge about RM6.00 to RM12.00, depending on day you are playing and of course you have to pay for shoes that you have to wear. I have been told that 1 ball of bowling could cost you about RM600 to RM1000 each, if you would like to have one!



And now people like to pay extra for their health, hopefully their weight is within good range, free from high risk diseases. But the true is people hardly to enter the gim centre even once a week! Frankly speaking, not "value for money".



Last but not least, public jogging track with no additional cost to your pocket. Personally, I'm still not yet make a routine to jog around my condo jogging track even had live there about 4 months. But at least, no additional cost to my monthly income.


Monday, December 28, 2009

The good about BEKAM

BEKAM is one way in Islam to heal your disease that you suffered. From my past knowledge, if you want to bekam at your head, your hair will be shaving to ease the suction process. What it will suck from your head? The answer is "dirty" blood. The "dirty" blood is blood that might be the caused to your disease.

Nowadays, bekam is one of alternative treatment in medicine. It's not wrong if you want to give a try rather than keeping taking modern medicine to heal your disease.

This was based on my hubby own experienced. He did approached me to do bekam after watching RUMAH BEKAM SIHAT in one of TV3 segment. I'm OK but refused to do so!!

On the day, he started the treatment with consultation after been called by the men, who was going to do the bekam. Then, he had been asked to enter men treatment room's and changed to kain pelikat.

It's took about 1.5 hours and I'm patiently waited him at the waiting area. At last, I saw him walked out the room without hair been shaved and he put a smile towards me. After made payment, we ahead to have Nasi Ayam at Taman Melawati. In the car, I smell something nice at him. I did asked and he replied that probably antiseptic rubbed to area which suction be made.

Of course the treatment is still deal with "dirty" blood but the process today have been modern ie machines used certified by SIRIM, modern needle pens, cotton, antiseptic, etc. Most important things are SAFE and NO SIDE EFFECT.

Oh...I'm forgot to tell you that my husband suffered MIGRAINE, which faced by him at least once a week without failed. He did referred to a neurology specialist from PCMC and had done CT scan. He also had been supplied with IMIGRAN medicine. But, after he had tried this bekam treatment, his frequency suffered for migraine reduced to once in two weeks or once a month. Moreover his dandruff problem is getting better than before.

Thursday, December 24, 2009

Dinner at Dome Cafe, Mid Valley

This was my first experienced to dine in at Dome Cafe, Mid Valley. The surrounding looks so calm, elegance and full of lifestyle. I'm so impressed the way this cafe is....as before I did only heard those love coffee would came to Dome Cafe to have a cup of it!



I took a long time to choose food and beverage for my own self. At first, I was thinking of to have a cup of ice blended, but later I did changed my mind as my hubby said he brought me specially to Dome, so that if those people outside there talk about Dome, at least I could share my own experienced too.

First, I'm so excited about Espreski. They claimed it was good as drink and dessert. It's look like ice blended but this one is specially blended of coffee/ chocolate, ice cream, crushed ice and of course whipping cream.



So, I did choose Fluffy Koala. I don't care even this one clearly stated for kids. My hubby paid for it, so let me taste and comment about it.



Blended with dairy milk chocolate koalas, filled with rich caramel, dusted with chocolate and topped with an extra chocolate koala. The taste? Of course if you are chocolate lovers, do try because it's value for money. Like someone said, it's chocolaty.

While for food, I choose to have Spicy Chicken Mushroom Pasta. Those love creamy pasta, you should tried this. Sorry as I'm forgot to take picture of it!!



Oh...about my hubby, he did ordered for Beef Burger and of course Macchiato coffee, not sure single or double shot of espresso.

Really yummy!!! Hhehhehehheheh... thanks my dear hubby.

Wednesday, December 23, 2009

What honey could do for you?

What is honey?

From wikipedia, honey is a sweet food made by some insects using nectar from flowers. The variety produced by honey bees is the one most commonly referred to and is the type of honey collected by beekeepers and consumed by humans.



Many of us did not realized the good of honey until you have experienced it by your own self. Same goes to me as I only discovered the good about this food about last 4 weeks.

It's really funny if I let you know that I had a problem to recover from flu. Some told me that I had sinus and not flu, but again I'm the one knew best about myself. The reason I kept denying about sinus in me was because of I'm rarely faced the symptoms.

Back to my flu disease, I had to stand about minimum 2 months before fully recover from it. Even I went to see doctors, but the result is still same. This time around, I asked one of colleague what she had to fully recover it? She said that she had took honey everyday and after 2 weeks, the flu gone.

I did inform my husband about this and he advised me to have it as modern medicine could not help much in my case. So, early in the morning, immediately after woke up, I made my way to kitchen, took a spoon of honey, stirred with plain water and drink. I made it my routine and finally after 2 weeks, I fully recover from flu. Alhamdulillah.



Honey is no longer secret in Muslim medicine. To make it more effective in health recovery, we have to find pure honey instead of fake honey (most honey in our supermarket nowadays have been mixed with white sugar). Furthermore for flu recovery, you have to take it during your stomach is empty.

Do try and let me know your experience!

Monday, December 21, 2009

Haagen Dazs Milk Shake

Yesterday was a very exciting day as hubby and me were waiting for Pak Iman Sigit to help him check in at Boulevard Hotel, Kuala Lumpur. Since his flight was delay about 1.5 hours from Jakarta, we did came out from home after Maghrib prayer.

Time was running out, thus we did the check in without him. Well, the room was pretty good and big enough for servis person like him. Then, En Bidin called and arrange to meet hubby, to have long chat since they were not meeting each other nearly 2 years.

We walked in to a restaurant, but no staff entertained us and no seat available for us to sit. We then walked to San Francisco Steak House.

I saw dessert section with Haagen Dazs as main ingredients ...........


And finally i did choose chocolate milk shake for RM20.00 ++



Are you jealous? Hahhhahahah....it's really yummy!!!

Thursday, December 17, 2009

Win curse

Let's we improve our English vocabulary today!! How good you are to interprate this term:

WIN CURSE

The term above means in negotiation meeting for any particular projects, you are easily get agreement/ approval for the price that you are asked for.

This situation will lead to another question in your head, does the price you are asking is still expensive or have to give in order to survive? Pros and cons you see...


Wednesday, December 16, 2009

Alamak, tertinggal handphone!!!!

People can called it handphone or cellphone or hand gadget. Whatever you call it, it is still referring to the same thing.

As you notice from my title, I really don't know how could I left it at home. I just realized it was not in my handbag right after sitting at my workstation. What happen to my brain memory?

If I had problems, probably its maybe the cause I'm forgetting to put and bring it to office. I started my day with preparing simple breakfast for hubby and me. Well, popia udang goreng and tea for hubby (itu pun dia buat sendiri).

Back to my handphone story, 10mins before I started asking myself could I stand to go through my day without handphone? Back to home? Ohhh, that is not a good idea as Mid Valley carpark will be FULL as soon as 8.00 am. Why? How stupid you are if you don't know this is because of Jcard members sale on 15 and 16 December 2009.

Ya-Allah, help me to go through my day successfully. Amin.

Tuesday, December 15, 2009

Downloading song for hubby

What a surprise as my hubby love to hear song by Anang Hermansyah - Separuh Jiwaku Pergi. Since I had told him that I always download songs from internet, thus he seek my help to do it for him.

Eventually I had ample time yesterday to left my computer downloaded songs while I'm away to testing site.

Busy with forms to be submitted yesterday, Zohor pray need to be performed as time running off and of course my stomach sound a bite weird (like weeee...kruing..kruing..kruing...). Argghhh, it needs to be fill up with something!!!

Before left for home, I managed to transfer those songs to my pendrive and luckily enough space to save it!

Around 7.00 pm, my hubby kept complaining Separuh Jiwaku Pergi was not fully downloaded. I asked him to search for 4shared and download a new file until he satisfy with it. But, you used it too much my dear hubby. Because of 4shared, you left me talking to own myself ie one way communication. Ahakssss...

Do enjoy this song dude...

Separuh Jiwaku Pergi
Memang indah semua
Tapi berakhir luka
bermain hati dengan sadarmu
kau tinggal aku

Chorus

Benar ku mencintaimu
Tapi tak begini
Kau khianati hati ini
Kau curangi aku
Benar ku mencintaimu
Tapi tak begini
Kau khianati hati ini
Kau curangi aku


Kau bilang tak pernah bahagia
Selama dengan aku
Itu ucap bibirmu


Kau dustakan semua
Yang kita bina
Kau hancurkan semua

Chorus

Benar ku mencintaimu
Tapi tak begini
Kau khianati hati ini
Kau curangi aku
Benar ku mencintaimu
Tapi tak begini
Kau khianati hati ini
Kau curangi aku

Chorus


Benar ku mencintaimu
Tapi tak begini
Kau khianati hati ini
Kau curangi aku
Benar ku mencintaimu
Tapi tak begini
Kau khianati
Kau curangi aku
Kau dustai hati
benar kumencintaimu

Monday, December 14, 2009

Kluang Coffee Station

I had 1 glass of cold coffee on last Saturday evening at Kluang Coffee Station shop. I'm not a coffee lover but the drink was pretty good and I could drink it until the last drop. Time was around 5.15 pm but people around were so packed, chilled their thirsty with Kluang famous coffee. They came from far away off Singapura, Kuala Lumpur, Perak, Kelantan and as near as Johor Bahru, Melaka and even local origin. The queue was never end, always there will be people waiting for seats and immediately right after people left their seats, the seats will filled by those patiently awaits there.

Again, to boost my experienced about this heritage coffee shop, I went there for breakfast on last Sunday. It was about 7.10 am but the coffee shop seats was 80% occupied by customers. My husband a me had 2 glasses of coffee, 2 half boiled eggs, 1 set of steam bread and 1 set of toast bread. I'm feeling good about these foods. Yet we did try 2 pieces of pulut panggang and a pack of mee goreng. And it was awesome too!!

Before we left, we paid RM28.40 for all the marvelous foods served and bought 3 packs of coffee. Does you think it was cheap??? Can you have those foods for your big mouth with only:

RM1.00 for steam/ toast bread
RM1.00 to RM1.40 for hot or cold coffee
Less than RM1.00 for half boiled egg
RM0.40 for kuih
RM0.70 for mee goreng

Think it twice. But, I would recommend you to have it if you have the opportunity to be at Kluang Railway Station.

Thursday, December 10, 2009

Ya-Allah bantu la hamba Mu ini

Hari ujian semakin hampir, aku semakin tidak keruan. Kenapa yek??? Adakah aku:

1) semakin selesa dengan keadaan sekarang?
2) tertekan dengan isu-isu semasa yg masih tak dibaca?
3) risau duit tak cukup?
4) mengantuk di siang hari dan terbawa-bawa ke pusat ujian?

Alamak, ni yang tak best ni bila sedar aku ni masih melengah-lengahkan masa yang ada. Cuba aku buat preparation awal2, tapi sama gak...cuma positive yg ada pada diriku "AKU ADE KERJA"!!

Apa tujuan aku ke sana?
Apa yang aku harapkan?

Ni pun kena masuk buku sebab duit poket sendiri kena keluarkan!!

Doakan aku berjaya dengan cemerlang dalam ujian hari Sabtu ini, 12 Disember 2009 bermula pukul 8.00 am sehingga 5.00 pm.

Ya-Allah, kau berkatilah usaha aku ini. Aku memohon kepada Mu supaya kau permudahkan urusan aku di sana, kau beri aku keyakinan ketika bercakap dengan curahan idea dan susunan ayat yang bernas. Aku juga mohon kepada Mu, pelihara tingkah laku ku serta kau mudahkan setiap orang yang akan mendampingi aku atas nama ujian yang bakal aku tempuhi di sana nanti.
Semoga tiap ujian yang dirancang aku peroleh markah yang terbaik dengan usaha yang akan aku lakukan.

Amin.

Wednesday, December 9, 2009

Apa aku nak kena baca ni????

Hummm...ujian hari Sabtu, nun jauh kat Kluang, Johor tapi mental blum fully prepare...hape la aku nak baca ni, isu semasa apa aku nak kena baca ni. Kalau ikut laporan TV3 semalam, melalui pencarian Google, rakyat Malaysia banyak melayari isu berkenaan:

1. H1N1
2. Earthour
3. 1 Malaysia

Hum, aku setakat ini hanya membaca (bukan hafal yea) berkenaan:

1. memartabatkan bahasa melayu
2. kepentingan membaca
3. budget 2010 - ni pun gitu2 aje, belum faham sepenuhnya!!!

Apa lagi nak baca ni???

p/s: Abe jgn lupa bawak duit banyak2, gi minum air kopi Kluang!!!

Tuesday, December 8, 2009

Kenapa yek aku makin mengantuk dan malas???

Aku hairan la...malam smlm aku tido awal, seawal pukul 9.00 malam ekoran hubby tak sihat. Dia makan ubat dan mengantuk, ajak aku masuk bilik....wah..bonus utk aku la sebab aku ni hobinya TIDUR!!

Bangun pulak pukul 5.30 pagi, takde masalah...cukup 8 jam tidur. Gosok baju, panaskan air dan mandi. Pukul 6.35 pagi dah chow pergi keje. So, nak dijadikan kisah aku punch card pukul 6.58 pagi. Sampai opis, perut bunyi-bunyi....ehhehehh..makan roti 1 buku and minum air masak ajor...!!

Hari ni lagi dahsyat, siap kena walk-a-tune sekeliling opis nak elak mengantuk. Lagi azab sebab internet down, apa punya bala da...keje ada ni nak kena settle tapi maklumat mana aku nak korek...haiyaaa...manyak sedih looooll...

Monday, December 7, 2009

Teringat kisah zaman sekolah rendah

Tah kenapa dan mengapa tiba-tiba aku teringat akan seorang kawan baik semasa di Sek Ren Keb Sultanah Asma. Nama dia HIDAYAH. Ada nur atau siti atau apa2 lagi aku dah tak ingat.

Aku satu kelas dengan dia ketika darjah 4 Setia. Aku dengan tak faham bahasa utara, so agak sukar aku nak fahami apa la yg kawan2 aku ceritakan ni. So, aku pun berkawan dengan kawan 1 kelas macam biasa.

Sebaik naik darjah 5, aku kena masuk kelas 5 Sedia. Walhal, kawan2 aku yg lain semua masih di dalam satu kelas. Aku yang naif ni sempat berkata pada HIDAYAH, "...nanti time recess (rehat) jumpa aku di kantin. Kita makan sama2." Bila tiba time rehat, ada seorang kawan aku yang lain menyatakan, "Dayah dah tak mau kawan denga hang, hang budak pandai, dia kelas last...dia saja tak mau jumpa hang kat kantin ni sbb dia malu nak kawan dengan orang pandai."

Sejak hari itu, aku pun sudah tidak berkawan dengan dia lagi. Kenapa aku tetiba teringatkan cerita ini? Pelikkan...............

Friday, December 4, 2009

Gambor terbaru aku @ PMO


Nampak slim, walhal dah berlemak sana sini. Tapi paling ketara pipi, dah chubby balik!! Kalau tanya hubby, sure heboh jawapan dari dia. Samada dia akan mengata aku dah gemuk atau orang dah senang hati sekarang. Betul ke aku senang hati? Tak juga kerana aku harus menjalani kehidupan ini yang penuh onak dan duri. Kalau nak kira aku ni engineer, boleh la sbb aku pun dah successfully register under BOE Malaysia.

Tuesday, December 1, 2009

Syukur atas kasih sayang yang diberikan olehNya

Alhamdulillah, aku tenang menghadapi masalah di SPS UTM. Apa yang perlu aku lakukan sekarang adalah menulis surat rasmi untuk memohon penagguhan semester. Nampak senang tapi bila mencari mc yang tak muncul jua, terpaksa aku susahkan rakan2 di opis lama.

Mengikut perancangan, nak settle by today tapi esok jua baru aku boleh selesaikan perkara tersebut 100%. Jangan lalai lagi sehingga terlupa kepentingan sesuatu pekerjaan itu.

Doa aku untuk hari ini semoga aku efektif bekerja sehingga tamat waktu kerja pejabat, tak mengantuk atau sakit, dan aku memohon agar kerja yang aku lakukan adalah cemerlang mengikut landasan yang betul, Amin.

Monday, November 30, 2009

Doa aku untuk hari ini...

Ya Allah, aku memohon keberkatan mu untuk memudahkan segala cabaran yg harus aku tempuhi di SPS UTM hari ini. Aku mohon agar aku masih diberi peluang untuk menyelesaikan apa yang aku tidak selesaikan lebih 1 thn yg lalu, beri aku kekuatan dan kecekalan untuk menyudahkan ianya.

Amin.

Sunday, November 29, 2009

Kenapa dan Mengapa...

Aku tgh tak keruan, sangat tak keruan sejak dapat berita buruk smlm petang. Sbb aku sedih, aku bantai sorokkan sedih aku dengan mengambil gambar aksi-aksi orang di rumah!!


Sila 'teleng'kan kepala anda 90 darjah ke kiri untuk melihat pic ni!!

Ni anak bongsu (buat masa ni lah yea, masa depan aku tak sure!!) akak aku. Nickname dia Afiq. Pada aku dia ni jahat gila, suka buli abe no.2 sbb abe no.2 tak lawan balik, redha aje apa budak ni buat pada dia. Punya la nakal.....mak aiii, rambut bibik pun boleh ditarik sekuat hati tanda protes!!

Mak aiii...ramai betul penonton. Terror ke 'bujang tak bujang' tu??? Tak plak sakit semua orang ni time main game, heran betul aku daaaa....

Muka uncle and Nain cam happy. Muka Li bosan, sibuk ajak balik umah. Yang belakang sekali tu nama panggilan anak sedaranya SU, tuan punya PS2 ni. Tapi demi ketenangan rumah TPS, baik la SU redha aje Nain main game kat atas!!

Aku? Dah amik gambor so takde la pic nye. Lagi pun muka aku akan reflect hati aku yg hancur, jantung aku yg seakan-akan perlu dihentikan. Bagaimanakah hari esok?? Hanya Allah s.w.t sahaja yang mengetahuinya dan aku yakin kepada-Nya jua harus aku mohon pertolongan. Hairan kerana hati tenang tika diri dekat dengan-Nya, dok depan PC ni mcm nak menangis aje rasanya!!!

Semoga semua berjalan lancar esok hari, amin.

Wednesday, November 25, 2009

Aku kisah apa korang pemandu motor besar jenis hape pun...!

Apa punya hal pagi-pagi orang syok sendiri atas jalan. Aku tau semua orang bayar income tax, semua orang ada bayar road tax tapi itu bukan la lesen korang nak buat perangi suka hati atas jalan. Aku pun bukan terror sangat tapi kalau action korang tu dah menyusahkan orang lain, bukankah itu sudah mengganggu ketenteraman orang lain?

Aku tau korang habis duit banyak beli motor besar, tak kira la motor jenis Jaguh ke, jenis Harley ke, jenis Dataci ke, aku kisah apa...duit korangkan...tapi kalau rasa tak nak guna jalan khas bagi motor, nak gak guna jalan biasa Federal Highway tu, aku minta tolong sangat-sangat bawa motor elok-elok. Jangan terhoyong-hayang sana-sini sebab sibuk cakap dengan orang belakang. Aku tadi rasa macam boleh langgar je si suami dan si isteri atas sebab kecuaian mereka.

Bodoh juga mereka tu!!!

Tuesday, November 24, 2009

Kisah hari terakhir bersama arwah nenek

Sabtu lepas, aku demam. Hubby pula ada game bowling di Mid Valley, so aku ambil keputusan ke klinik di situ sahaja. Hidung aku pun dah start tersumbat, jadi wujud ketidak selesaan di dalam diri. Mengikut kata wife kawan hubby yg bekerja sebagai doktor, pengambilan vitamin C sudah mencukupi, so kalau malas nak jumpa doktor tu boleh la amalkan kaedah ni jika keadaan di peringkat baru demam.

Mak banyak kali call nak informed dia ke rumah nenek, nenek muntah-muntah semenjak hari Jumaat. Aku ambil keputusan untuk ke rumah nenek selepas habis game hubby.

On the way ke rumah nenek, mak call yang dia on the way nak hantar nenek ke PPUM. So, kami terus u-turn dan menunggu di unit trauma & kecemasan PPUM. Elok kami sampai, ayah pun sampai. Nenek terus di bawa masuk ke bilik kecemasan. Aku dan husband turut serta sekali, IC nenek ada di tangan hubby. Jam pada ketika ini 3.00 petang ++.

Nenek diminta baring di atas katil. Nenek tanya mana bantal, aku maklumkan di hospital ni tak disediakan bantal. Nenek kelihatan diam sahaja. Doktor menanyakan adakah nenek menghidap sakit kencing manis, darah tinggi, etc.

Hubby telah ke bahagian pendaftaran, jadi tinggal aku seorang di situ menemani nenek. Doktor memberikan nenek ubat untuk menstabilkan keadaan dia, dan akan membuat x-ray sebagai langkah pengesahan. Nenek pun tertidur. Kami tunggu di luar.

Mak aii, mana plak nenek aku diorang bawah?? Oh, ke bilik x-ray rupanya. Selepas x-ray, nenek kelihatan lebih segar dan memaklumkan dia haus dan tekak kering tapi perlu berpuasa. Aku n hubby menyenangkan hati dia dengan berkata, mereka dah masukkan air dalam badan nenek, insya-allah cukup. Nanti nenek tanya doktor boleh tak nenek makan, bila doktor datang lawat nenek yea. Aku berborak pendek dengan nenek dan meminta dia berehat, kerana dia telah tidak cukup rehat dari hari Jumaat.

Setelah dimaklumkan keadaan nenek stabil tetapi mereka tempatkan nenek di bilik kecemasan sebagai langkah memerhatikan kestabilan sakit nenek, kami pulang untuk membersihkan diri dan sembahyang. Jam ketika itu menunjukkan pukul 8.15 malam. Kemudian nurse di situ memaklumkan mereka akan membawa nenek ke wad 7U pada pukul 9.00 malam. Bibik menemani nenek pada malam tersebut. Kemudian, aku pun bersalam dengan nenek buat kali terakhir dan memberi tahu aku pulang dan akan melawatnya esok. Dia mengangguk tanda setuju.

Aku baru sahaja terlelap, mak memanggil memaklumkan doktor meminta semua anak datang dengan segera ke hospital kerana jantung nenek dah tak dapat diselamatkan lagi. Semua terkejut dan bersiap-siap sesegera yang mungkin. Jam pada ketika itu pukul 12.45 malam.

5 minit kemudian, telefon rumah pula berbunyi. Hubby yang mengangkatnya, Bibik menangis mengatakan nenek telah tiada. Hubby meminta Bibik bersabar dan kami akan datang dengan segera.

Kami sampai di PPUM unit trauma dan kecemasan tepat pukul 1.25 pagi. Terus hubby sedekahkan yassin buat nenek. Aku? Aku membantu Bibik mengambil barangnya di wad 7U. ayah pula menguruskan segala urusan terakhir sebelum boleh membawa jenazah pulang.

Jenazah nenek telah di bawa ke Taman Melawati dalam pukul 2.00 pagi ++. Kesemua muka yang ada agak terkejut, apatah lagi akak aku, kerana keadaan nenek stabil sebelumnya.

Dari pengesahan cerita pihak PPUM, jantung nenek telah berhenti sebelum mereka memasukkan nenek ke dalam CT scan. Jadi terjawablah kenapa nenek perlu berpuasa. Dan nenek tidak menyusahkan sesiapa, dia pergi dengan sendirinya dan dia juga yang meminta di masukkan ke hospital.

Aku menangis setelah mencium nenek buat kali terakhir sebelum mereka mengkafan dia sepenuhnya. Aku sudah tidak akan berjumpa nenek lagi selepas ini...itu yang terdetik dihati aku ketika itu...!!

Al-fatihah.

Tuesday, November 17, 2009

Special email from my sis

This was what my sis wrote in her email:

nie bagi nenek dan untie ngah tengok gambar nain sukan.....nain main tiga acara . 2 acara tempat pertama dan satu tempat ketiga....
nain dapat hadiah khas tau, jangan tak tau...outstanding achievement 2009, ada lah beberapa orang lagi dapat....kiranya anugerah peningkatan prestasi dari zero ke ok...alhamdulillah......

And these were pictures taken by her on the sport day:


Move your body guys!!! Shake your body, aha...aha...


Of course this was the sound out of my sis mouth, "Lari Nain, lari...!!!".


And the winner is ....Nain, yeah.......!!!


Last but not least, the HOTTEST Javanese rangers but be careful as those 2 elder brothers have pink chick bone if they are tired!! Are they really Javanese rangers? Do ask my sis on this issue.





Sunday, November 8, 2009

Hari terakhir kursus IES VE 5.9

Last day training, adalah perkara yang paling memeningkan. Dengan segala info cari, key in plak data tu dalam system, kemudian nak kejar pengajar yang kata klik sana, klik sini, ini adalah utk blablabla..

Seriously, aku dapat bertahan 2 jam pertama sahaja, aku kemudiannya pening....pening kerana dalam masa 3 hari berbagai input nak pasak dalam kepala ni!!!

Kepada kawan-kawan yang akan menggunakan CFD, selamat berjaya dan sila beri tunjuk ajar nanti yea. Aku? HVAC sedia menanti di pejabat, so mesti ada kena punya....

Saturday, November 7, 2009

Diploma Convocation


Congrats to Hakam, for your outstanding achievement!!


RM2.00 at Suria KLCC

Hahahhah...kali ni angin aku baik dan keinginan aku memuncak untuk mencuba sesuatu yang bukan baru, sudah lama cuma aku belum terpanggil untuk menggunakannya. Menjadi kebiasaan, mesti aku bawak hubby sekali.

Cuba ko usha betul-betul picture kat bawah ni....




Aku buat pertama kalinya mengeluarkan duit RM2.00 per person nak masuk toilet di Suria KLCC. Mahal? Dah cuba ke before you all buat kesimpulan? Apa yang aku nak kongsi di sini adalah pengalaman peribadi pada 06 November 2009.

1. Bayar RM2.00 di kaunter, anda diberi resit dan wet tissue. Aku tak guna la, kalau tidak tak dapat plak nak ambil pix.
2. Mata terarah ke section tukar lampin bayi, disediakan set bedak dan lotion Johnson's baby (dalam hati dah kata bagusnya).
3. Terus ke sinki, hulur tangan air masih tak keluar dari pili. Picit sana sini, at last tanya pembersih macamana nak guna. Rupanya ada sensor, kena slide tangan depan tu baru keluar airnya...
4. Sabun lembut, tisu ada kualiti, siap bakar aromatherapy candles...harum sungguh!
5. Alamak, penuh...siapa kata ada orang tak sanggup nak bayar demi perkhidmatan yang terbaik!
6. Fuh...mana nak jumpa toilet lantai kering, siap ada cecair pembersih tempat duduk, tisu ada dan berbau harum!!
7. Selepas cuci tangan, aku pun menelek body mist, body lotion, powder Body Shop yang ada. Sapu body lotion aje cukup, wangi deh...
8. Mana plak hubby ni, makeup mengalahkan aku. Hubby rupanya sibuk ambil pix dalam toilet.

Kesimpulannya, jika keselesaan yang dicari, tidak salah anda melabur sedikit. Bak kata hubby, ada orang tu bayar mahal sebab nak berak dengan selesa kat toilet RM2.00.

Dan kami adalah orang yang ke 1547578 dan 1547579 menggunakannya!!! Anda bila lagi???

Friday, November 6, 2009

IES Virtual Environment 5.9 course

Aku telah menghadirkan diri untuk kursus engineering software di ibu pejabat pada 4 - 6 November 2009. Yea, hari ini adalah hari terakhir aku dan kawan-kawan mendapatkan latihan.

Sure korang tertanya-tanya apa tu IES VE kan...??? Jangan nak bohong la...aku tau, sebab software ni blum banyak expert lagi terutama kepada mereka yang bekerja melibatkan isu tenaga.

Ni aku copy dari pop up message bila mula-mula aku klik VE 5.9:

BUILDING DESIGN SOFTWARE FORARCHITECTS, ENGINEERS & BUILDING MANAGERS
Evaluate the performance of the building throughout the design process

  • Predict Comfort Conditions
  • Examine the Visual Impact
  • Satisfy Safety Standards
  • Design Services Quickly and Accurately
  • Optimise Energy Efficiency
  • Control Costs

Using the Virtual EnvironmentBefore you use the building analysis software, you must either create a new project or open up an existing one. Use the dialog which appears at start-up to do this. When you type in a project name, the VE automatically creates a sub-folder of this name which the project will be placed in. You will then be taken into the ModelIT modelbuilding application view.To navigate to different modules within the framework, select the appropriate application groups tab from the side bar. Once selected, you will be able to select the appropriate application by clicking on the application button within each tab. When you open a project, you will be automatically taken to the ModelIT (model building) module. When you've finished creating the model geometry, just navigate to the module you want using the method above
Software Licences.

You will need to obtain software licences for your software from IES. If you haven't done this already, please select 'IES Online', 'Request Licence Keys' and follow the on screen instructions.

Ok, now aku share experience aku dalam masa 2 hari (hari ni hari terakhir aku kursus) sebab sure korang nak tau punya!! Bermula dengan nak construct model, latihan biasa senang aje, macam software itu, macam software ini, tapi bila beri real drawing nak kena follow, ambik ko...pening kepala lagi-lagi nak pastikan stright line, kalau tak intersect plak...frust tonggeng-tonggeng!

Dah agak terror dengan model-model rumah/ bangunan, ha..ni lah masanya nak guna semua ilmu di dada, yang korang tuntut, yang korang tahu ketika kerja, yang korang tahu sebab korang banyak membaca, itu je kot...ada lagi ke??? Sebelum kita run simulation, kita kena masukkan segala properties bahan bina, contohnya wall kita buat dari brick apa, apa heat properties dia, berapa layer, emissivity dia, COP apa, energy efficiency apa, electric watt berapa, blablabalb..bla..

Kemudian baru boleh simulate....so kalau salah insert info, salah beri direction mampus graf kau salah dan nak interpreate apa ha??? So, sambungan hari ini adalah HVAC dan CFD. Aku share lagi lepas ni.

Wednesday, November 4, 2009

Keterujaan aku dalam kerja mekanikal

Setelah aku membuang masa di bidang admin, inilah masa dan ketika aku meneruskan kehidupan dalam bidang yang aku tuntut selama 4 tahun utk degree dan bakal 5 tahun dalam master.

Semuanya bermula dengan kerja audit. Bukan audit ISO yea, real engineering audit. Our team kena audit sistem mekanikal di 3 blok bangunan, Blok A, B dan C. Blok A ada 6 tingkat, blok B ada 14 tingkat dan blok C ada 2 tingkat.

Sebab sekarang ni aku dalam unit HVAC, jadi aku kena study dulu system AC dan sikit2 lift (aku sendiri pandai2, bos tak suruh pun). Bermula dengan document tak lengkap, call kiri kanan, email kiri dan kanan, akhirnya, 2 hari sebelum audit baru aku dapat apa yang aku cari, itu pun tidak lengkap sepenuhnya.

Pada hari audit, dimulakan dengan short briefing session (bukan briefing dah, sesi soal by our team) dan kemudian kami terus ke bilik pam domestik, bilik chiller plant, bilik pump rintangan api dan kemudian terus ke every floor yang ada kat semua blok tu.

Macam-macam aku belajar, dengan bos yang sporting, TA yang willing to share experience dengan aku, technician yang bersungguh-sungguh ambil bacaan RH (aku salin la) dan kawan sejawat yang wiling nak ajar aku dengan 1001 soalan dari aku. Tabik kat bos aku, dia panjat tangga nak pastikan ducting dalam keadaan baik di bilik AHU, TA aku yang masuk AHU tgk ball bearing yang bising, rakan sejawat aku yang panjat cooling tower dan aku masih di bawah. Ye la, kasut aku pakai tu agak licin selain aku yang baru lepas operate dan masih perlu berhati-hati.

Lunch time, aku rasa kepala lutut sudah goyang. Tapi kami masih ada beberapa bahagian yang perlu dilihat dan semuanya cuba diselesaikan pada petang itu juga. Alhamdulillah, selesai jua kerja kami tapi kali ni, pergelangan kaki aku mmg SAKIT gila!!!

Malam, selain rasa letih (normal la tu kerja kan) kaki aku sudah sakit, apa lagi sapu minyak kapak la kasi panas. Dan akhirnya tertidur.....ZZZZzzZZZzzzzzzzzzzzzzZZ

Monday, November 2, 2009

Weekend yang best!!

Dulu masa bercinta, agak kerap kami pergi tengok wayang. Pantang ada filem baru, kami la barisan yang memenuhi panggung wayang tu. Dari cerita lawak sampai la ke cerita purba, asal aku atau hubby nak tengok, pantang gi beratur kat Bukit Raja.

Seingat aku, kami tidak lagi mengunjungi dan menghabiskan duit di panggung setelah kahwin. Hutang? Ish...semua orang ada hutang, terutama kereta. Bukan la kitaorg kedekut, cuma masa tak mengizinkan.

Ada je kerja kitaorg hujung minggu. Kalau takde kenduri kahwin, kenduri doa selamat, birthday party, open house, hum...paling tidak kami bekerja di hujung minggu. Sound weird? Takde la, bukan rajin sangat, terpaksa ko....dah takde pilihan. Tak siap kena bambu, dah siap pun kena comment/ bonus sikit/ kenaikan ok2 je!! Realiti hidup sekarang.

Back to my story, aku dah rancang nak tengok papadom movie on 31 Oct 2009. Ini pun atas saranan kawan2 opis, best gila katanya. Aku pun line up a day before kat GSC Mid Valley. Aku book B09 dan B10, Hall ...ish tak ingat! Sebab aku lapar & hubby pun lapar, kami borong popcorn, a cup milo, hotdog 1901 dan twisties.

Kami makan sungguh-sungguh walau takde apa lagi kat screen. Hubby kata, takpe nanti boleh concentrate tgk cerita sebab perut dah kenyang. Punya best makan, then layan cerita. Aku enjoy dan seronok selepas sekian lama tak masuk panggung.

Lepas tonton, makan2 @ San Francisco. Best...siap ada orang tu minum sparkling water! Makan sampai kenyang, balik ZZZZZZZzzzzzzzzZZZzzzzzzz....

Dan...untuk memeriahkan suasana birthday hubby next year, aku nak celeb kat gold class, GSC Mid Valley. Harga? Entah, aku pun tak sure...boleh la sekali sekala bagi kelainan cket dari norm bagi kek, bunga, bear, bola, baju, jam, tali leher, kasut, belanja makan...have to try dude!!

Friday, October 30, 2009

Terima kasih..

Tahukah korang maksud terima kasih? Adakah korang sering mengucapkan perkataan ini selepas mendapat bantuan orang? Adakah perkataan ini hanya sesuai diucapkan setelah mendapat bantuan orang? Adakah korang terpaksa mengucapkan perkataan ini kerana ini kehendak majikan?

Nak tau nape aku nak ulas isu ni? Sebab aku harian orang muda sekarang dah tak reti nak jaga budi bahasa masing2. "Jangan sibuk hal orang, tengok diri sendiri dahulu., klise terbaik dari seorang teman".

Kes 1

Aku keje kat shopping complex. So, hari-hari memang confirm parking kat tempat berbayar. Cuba korang calculate, sehari RM6 dan kalau sebulan dah berapa? Aku tiap2 hari bayar kat staff company XXX XXXXXX XXXX X, tanpa gagal aku mengucapkan terima kasih setelah mendapat duit baki (jika ada) dan resit (wajib aku mintak). Aku pelik, baik pekerja tu lelaki atau perempuan, apa pun bangsa mereka, langsung tak reti nak ucapkan TERIMA KASIH. Aku tak minta korang senyum meleret2 pun (memang tak pernah senyum pun mereka ini), atau korang terpaksa duduk di situ ekoran takde offer keje lain? Dulu, di waktu bulan puasa:

Staff: Ada duit kecil tak?
Aku: Takde, sorry!
Staff: Saya takde duit tukar, ada pun RM1 sekeping-sekeping. Betul takde?
Aku: Memang takde, cuba tengok ni, semua not RM50 sekeping (siap tunjuk wallet aku). Kalau dah takde, RM1 tiap keping pun takde masalah, as long as ada pulangan duit baki.
Staff: Hum...takpe, saya campur-campur.

Dah la kasar, tau la kamu tu puasa tapi jaga perkataan tu. Aku membayar servis yang disediakan majikan kamu. Kalau kamu tak suka, atau kamu benci sekali pun, tak kira la ko benci company ke, ko benci supervisor ke, ko benci bos ke, ko benci nak keje situ ke, ingat yea anda dibayar oleh majikan untuk buat kerja yang terbaik. Bagaimana caranya, kau pikir la sendiri!!

Kes 2

Kami (geng satu office) share beli hadiah utk kawan. Disebabkan kotak besar dan berat, aku minta sale person letak siap2 di kaunter bayaran. Aku pun semangat beratur dekat dengan cashier perempuan sbb barang tu agak dekat dengan dia.

Marie: Kotak tu sekali yea kak. (Lemah lembut kawan aku cakap)
Cashier: Angkat la ke sini. Macam mana saya nak tag? Tak sampai. (muka selamba + senyum sinis)
Aku: Kawan2, tolong angkat ke meja kaunter.
Cashier: Pasal susah2, tarik kertas ni cukup. Kan ada harga kat sini. (muka selamba lagi)
Marie: Dah tadi suruh angkat, mana nak tau!! (kawan aku ni mmg cool + baik hati giler)

Lepas tu, member2 lain angkat bawak pi la lepas dia kata gitu, mmg kami bayar, bukan bawak lari!

Cashier: Ala, nak lekat tape ni tapi... (muka sengih2 macam kerang busuk)
Marie: Takpe, saya tolong lekatkan. (Memang sumpah baik gila kawan aku, tak mulut celupar macam cashier JUSCO MID VALLEY)

Kesimpulannya, masyarakat kita hari ini lebih gemar menilai kita dari pakaian, percakapan dan aksesori yang kita ada. Walau kami ni memakai pakaian biasa2, kami masih membayar jumlah yang sama, dengan kata lain kami guna servis dan bayar servis pada harga sama seperti orang yang korang fikir bagus tu. So, jangan nak double standard plak!!! Bos korang pun tak melebih macam korang!!

Thursday, October 29, 2009

Office shoe, stokins and me...

Bila aku sampai office, baru la terkial-kial pakai stokin. Dari rumah tadi tak plak busy2 nak pakai atau dalam kereta tak plak aku busy2 nak pakai time hubby drive. Biasalah, kita senantiasa ada alasan atas perkara yang dilakukan...adat dunia!!!

Aku sebenarnya baru aje beli kasut Clarks, tak ler tinggi sangat, dalam 0.5" je. Alhamdulillah, kaki tak lenguh tapi azabnya, kaki aku sakit. Bak kata org tua, lain kali gigit dulu sebelum mula pakai before dia gigit kaki kita! Boleh caya ke????

So, apa kaitan 2 citer kat atas ni dengan aku kan..??? Apa yang aku nak cakap, baik stokin dan kasut, aku baru beli, setelah sekian lama aku tak beli untuk kegunaan di office.

Yang best tu, dah beli konon2 guna konsep alah membeli menang memakai. 1st time pakai gi office kasut tu ala2 longgar, terpaksa bukak stokin. Dah buka stokin, kaki sakit pulak...aduhhh, apa malang nasib aku.

Penyudahnya, last weekend aku masukkan balik dalam kotak, konon nak kemas umah dari bersepah2. Hari ni baru aku terkenang kembali akan kewujudan kasut itu dalam hidup ku....harapan supaya kaki aku lepas ini dapat membiasakan diri dengan kasut baru itu. Kalau idak, gamaknya aku tak leh buang kasut lama tu lagihhhhhhhhhh.......

Wednesday, October 28, 2009

Marah aku ke???

Pagi ni aku sampai opis sangat awal dari kebiasaan. Dengan semangat berkobar-kobar, aku pun buka email (broken gila ayat ni tapi oklah nak tunjuk perbuatan yang telah aku buat).

Ada 1 email yang pada aku berbaur marah, seperti kita tidak memberi kerjasama yang baik sehingga dia terpaksa mengeluarkan statement macam ni:

"..........UNTUK MENGHANTAR GAMBAR BERUKURAN PASPORT UNTUK DIKEMASKINI DIDALAM SISTEM XXXXXXX BUKAN UNTUK DIMUATKAN DIMANA-MANA COVER MAJALAH."

Dengan semua caps (kalau caps ni maksudnya marah dalam chat room) dan pada aku tak perlu pernyataan cover majalah.

Since aku malas nak spoilkan mood aku hari ni, aku beranggap baik dan aku akan hantar semua borang yang tertangguh kat simpanan aku pagi ni juga tepat pukul 8.30 pagi. Aku harap lepas ni aku tak buat orang marah lagi. Aku tau aku hanya singgah sebentar di perhentian ini........maaf andai buat anda susah!

Tuesday, October 27, 2009

Lunch at Pantai Dalam

Hari ni hubby dok umah. Awal pagi lagi aku dah berbunyi nak dating dengan dia waktu lunch. Saja nak teman dia makan.

Menu utama nak makan sup, tak kira la sup tulang ke, sup daging ke, sup perut. Jadi aku pun tanya geng aku gerai mana best. Atas direction yang diberi, aku pun ala-ala faham.

Jam 12.30 tengahari, sms dari hubby tanya jadi ke idak? Aku kata jadi, tapi...sempat aku lari ke kak Ros nak tanya pasal drawing. Akhirnya, aku masih takde kat bawah time dia sampai.

Kemudian, kami terus ke Pantai Dalam. Kepada mereka yang menaiki komuter ke arah Klang, korang boleh tengok tempat makan ni dari train. Harga depend pada apa yang di ambil/ pesan, tempat of course takde aircond. Sebab tu masih dikira harga reasonable di KL ni.

Naik bukit je, kedai belah kanan. Parking tepi jalan, terus menapak ke kedai. Lauk sedikit, rasa sedap, harga mahal sedikit dari ke belah sana. Best makan, sampai tangan aku masih melekat bau air asam untuk cecah ikan terubuk bakar. Start 1.15 tengahari je, ramai lagi orang datang.

Aku sampai balik kat opis sekitar 1.50 tengahari. Cukup-cukup masa before mula balik bekerja!!

Next time nak makan ayam golek 5 bintang kat kampung kerinchi. Kata ally, terkenal dan kena beli seekor, tak kira la nak makan separuh and bawak balik separuh or nak bungkus je seekor terus. Hubby pun mata nampak excited nak try......

Friday, October 23, 2009

Kisah bus Rapid KL lagi...

Aku pun hairan kenapa la pemandu bus masih tidak tahu bahawa dia adalah cermin negara dan dia juga lah yang menjadi contoh kepada pengguna jalan lain.

Kebiasaannya, pemandu bus dilabelkan sebagai orang yang amat tidak bertimbang rasa di atas jalan raya. Aku percaya, tidak semua dalam golongan ini yang seperti itu, tetapi apakah itu cukup untuk menepis segala persepsi berhubung perkara ini?

Sebagai contoh, aku sendiri mengalaminya di mana sesuka hati pemandu bus tersebut dan tanpa memberi signal untuk bertukar lane jalan, terus je tonjol kepala bus dia kat aku. WOi...pakcik bus, ko ingat aku beli kereta dengan air paip ke? Tiap-tiap bulan penat aku ikat perut bayar bil, kau sedap2 buat muka selamba tahap dewa lompat depan kereta aku.

Pagi ni, huhuhuh...lagi best! Opis aku kat Mid Valley, jadi aku akan parking di zone H. Jadi aku akan masuk ikut jalan seperti mana nak ke hotel Boulevard. Di sisi bangunan hotel, ada bus stop kecik. Jadi, aku harus sebab dah takde pilihan, pandu masuk ke kiri dan buat u-turn kat 15 meter dari bus stop tu. Jam menunjukkan 6.55 pagi, siap aku bagi signal ke kiri dan kemudian bertukar lane kiri, boleh ke patut bus Rapid KL ni jalan tanpa menghiraukan aku. Aku siap buka lampu kereta lagi tau, bagi signal kiri lagi dan terpaksa tekan brek. Ada patut pemandu bus tu boleh kepala sibuk teleng ke kiri tgk penumpang walhal bus dia dah bergerak ke hadapan.

Laju atau tidak, itu bukan isunya. Apa yang aku nak highlight di sini, di mana pemandu bus meletakkan keselamatan penumpang bus dan pengguna jalan raya yang lain? Di bahu? Di mata? Di hati? Nasib aku baik, dan kalau ada pejalan kaki yang kebetulan berjalan di hadapan bus dia, bagaimana? Nyawa tak boleh dibayar dengan wang ringgit.

Harap semua berfikir supaya kehidupan kita hari ini lebih baik berbanding sebelumnya. Insya-allah...

Thursday, October 22, 2009

Hubby demam panas

Semalam aku agak busy kat opis, maklumlah first time nak pergi audit! So, petang semalam unit aku adakan perbincangan dalaman, bagaimana approach terbaik untuk menjalankan sesi audit.
Jadi, banyak juga sms yang aku terima tetapi tidak dibaca dan dibalas.

Salah satu yang aku baca, itu pun jam menunjukkan pukul 4.27 petang dari hubby mengatakan dia dah balik rumah sbb demam panas, kelenjar bengkak. Aku apa lagi, terus kemas2, punch card dan chow....

Sampai rumah, biasanya dia akan menegur aku bila pintu terbuka, tapi kali ni sepi. Demam teruk dia kali ni, hati aku berbisik.

Lalu aku pergi dekat dia, hum...memang panas deh...panas betul kepala, kaki, tangan, badan dia. Aku tengok dia asyik gosok2 mata, mata dha merah tapi aku tak nak tanya banyak coz dia tak sihat.

Tengah aku kat dapur kemas barang, dia kata mata dia dah kena allergy, nak gi doktor. Aku tanya nak gi doktor sini ke? Tak mau sbb doc tu dah bagi masalah pada dia sebelum ini. Hum, kalau macam tu kita gi jmp doc kat mid valley.

Last-last aku tak masak, so lepas jumpa doc terus mkn kat laksa + nasi lemak rendang ayam.

Malamnya, semua orang tido awal, tapi aku bangun balik pukul 10 mlm untuk gosok baju dan mandi. Kendian, tido la...kesian hubby malam badan masih panas tetapi sbb kesian aku dia suruh gak buka kipas tala kat aku sorang...

Pagi ni, siap sarapan aku kejut dia bangun, dia mengadu taik mata banyak dan berwarna kuning. Jawapan aku ringkas dan padat, AWAK KAN DEMAM PANAS!!!

Wednesday, October 21, 2009

Makan tengahari

Aku ingin berkongsi cerita di mana aku dapatkan bekalan makanan baik pagi atau tengahari di Mid Valley. Confirm la kalau makan food court atas (food court yang biasa korang kunjungi) hari-hari mau bengkak poket.

Food court yang aku pergi ini diberi gelaran food court DBKL. Entah nama betul atau sekadar jolokan. Mengikut ceritanya kenapa food court ini murah sedikit adalah kerana takde tax yang dikenakan. Aku nak verify kesahihan cerita ni pun susah, sebab takde resit diberi, kira macam konsep paperless.

Lagi satu mungkin kerana keadaan persekitaran, tanpa air cond (panas beb, hari tu kawan aku makan sambil berpeluh macam orang gi sauna) dan udara yang terkempam (ingat korang je kena boleh perap ayam). Ish, sah kalau balik ke opis baju boleh ada perfume baru!!! Sama ada perfume semulajadi badan korang (kesan peluh) atau perfume makanan.

Ironinya, makanan di sini murah, belum pernah aku di'charge' melebihi RM5.00 sehari untuk makanan sahaja. Contohnya:
nasi + kerabu mangga + ayam = RM 3.50
nasi + kerabu ayam + ikan pari bakar = RM4.50
set nasi kukus + ayam goreng berempah = RM4.50
nasi + hati ayam + sayur = RM2.00 (ni meria yang berjaya beli)
Buah potong = RM 1.00 (pilihan dari mangga or jambu or nenas or ciku dsb)
Bihun goreng + telur mata + sambal = RM1.50

Setakat ni aku jarang beli air, so nak komen lanjut payah. Dalam hal ini, aku kira aku masih beruntung jika dibandingkan dengan hubby, sbb hari-hari mkn kat food court yang mahal + tak sedap.

Monday, October 19, 2009

Cerita kelakar di hujung minggu

Alamak, handphone berbunyi dan dah cerah! Mak tepon pagi2 ni sure nak update pasal nak gi kenduri.

Aku: Hello, mak. Kenapa? (control suara supaya mak tak tau baru bangun, kalau idak sure kena tegur)
Mak: Smlm mak dan busu Kiah dah study map nak pegi Kerinchi, tapi tak tahu jalan la. Jadi, mak gi umah kau, kita gi sama-sama.
Aku: Ok, mak nak keluar pukul berapa?
Mak: Dalam 10.30 pagi kitaorang bertolak dari sini. Kau siap2, nanti turun yea!
Aku: Ok.

Terus bangun tuju dapur. Jerang air, masak chicken cocktails dan scramble eggs. Pukul 8.30 pagi dah hadap makanan sambil borak dengan husband. Rahsia la, mana boleh bagi tau semua kat korang.

Tepat pukul 10 pagi, aku pun gosok baju dan mandi. Tengah bersiap, tepon bunyi lagi.

Aku: Mak, kat mana?
Mak: Dah lepas tol 50sen. Mcmana nak ke umah ko?
Aku: Oh, duduk lane kiri sekali. Jangan bawak laju2. Mak baca signboard Taman Desa atau Taman Danau Desa. Nanti belok kiri. First traffic light, belok kiri dan terus. Sampai la rumah kita.
Mak: Ok.

Aku pun kalut keluar rumah, kunci dan terus tunggu mak tepi jalan. Ambil map, tgk betul2 dan terus naik kereta. Wah, panjang betul group aku sbb termasuk keter aku, 3 buah. Sampai kenduri, makan2 dan terus borak2 dengan sedara-mara mak aku. Dah nama pun sedara, mak bising sbb ada 2 kenduri lagi nak pegi.

Dalam kepayahan nak tinggalkan majlis, kami membawa diri ke Ulu Yam. Mula-mula tu aku dah sesat bawak mak and ayah. Bersemangat gila aku usha kad kahwin tu, nak fahamkan peta. Bukan aku tak caya peta, kadang-kadang tu peta yang diberikan amat ringkas smp sesat la aku.
Dah betul jalan ni, tapi hairan kerana takde signboard sementara pun tunjuk arah ke rumah pengantin.

Hum, jalan dah betul sebelah kiri ada sekolah rendah dan menengah, rumah penghulu dan JKR. Buat u-turn di hadapan. Betul ke masak kampung nakhoda ni, belok kiri dan terus. Cari jalan 3, ha...betul ni...terus lagi ke hadapan dan ni jalannya. Tapi???? Tak sibuk pun, masuk je lorong ni. Kenapa takde kemah atau kesibukkan majlis kahwin?

Tengok kad kahwin tu balik dan tersebut la dari hati aku Ya-Allah, macam mana boleh silap tengok tarikh ni. Kendurinya esok, hari ni sebelah perempuan. Inform ayah dan terkejut orang tua tu. Dan dia terus berkata, kita ke Cheras pula. Jauh benar perjalanan ke sini, dengan terpaksa menempuh kesibukan warga kota ke sana sini, rasa kecewa sangat lah!! Ni rumah kawan mak, namaya Aunty Aspalela.

Terus pusing stereng keter bergerak ke Cheras melalui DUKE highway. Tengok peta mak kasi, sikilas tengok aje aku dah tau, tah apa-apa tah peta yang diberi. Suka hati dia nak lukis apa. Bagi direction tu biar betul sikit. Kalau ada banyak highway boleh link pun, bawak2 tulis info yang mudah orang nak faham. Ni bantai tulis dari KL, tiba-tiba dah boleh masuk kawasan perindustrian Cheras tu. Bukan ke sebelum tu ada highway 50sen? Yang heran tu, stesen LRT yang nampak sikit2 di celah-celah pokok tu sibuk nak masukkan, walhal kalau ikutkan dari highway tu bukan senang pun orang nak nampak sbb tak ada direct access dari highway ke LRT. Sebab aku agak familiar dengan kawasan tersebut, senang aje sampai ke rumah pengantin. Yang tak seronok sebab kena jalan agak jauh, dengan guard tak kasi parking dekat2 dan kepala aku bengap kerana kepanasan.

Nasi kenduri di Cheras ok sebab pakai caterer kenduri aku dulu...UBE catering, suasana meriah. Ni rumah kawan ayah, namanya Uncle Rahim (aku rasa la).

Balik kami singgah di RAMLY outlet. Kisahnya sebab aku susah sangat nak dapatkan produk ni di Mid Valley. Dan, yang seronoknya dengan pembelian 3 produk RAMLY, anda layak mendapat harga istimewa. Bayangkan squid ring berharga RM13++ di pasaran tetapi di sini berharga RM11++. Jimat aku RM2.00 lebih kurang la. Penuh peti ais rumah aku dengan produk RAMLY.

Sesiapa nak makan burger, boleh pesan ke husband aku 019-XXXXXXX. :P jangan mare ye bang!

Friday, October 16, 2009

A cut above

Ok, hari ni aku nak komen sangat service A cut above salon di Mid Valley. Ini pandangan pelanggan yang bukan pertama kali mendapatkan perkhidmatan di outlet A cut above.

Semalam hubby aku nak sangat potong rambut sebab rambut dia dah agak panjang. Jadi, aku kata kat dia terpulang la bila dan di mana dia nak potong. Aku pun pergi bekerja dan pukul 3.45 petang dia memaklumkan nak potong kat A cut above salon Mid Valley. So, aku budget kalau wash and cut dalam masa 1 jam. So, sempat la aku tunggu Hidayah habis keje pukul 5 untuk terus ke DEMC, Shah Alam melawat Azizul yang baru dapat anak.

Ting ding ding...siapa plak message ni...lor hubby rupanya. Apa, dah siap? Biar betul....ajaib ni!!

Aku turun dalam pukul 4.40 petang, terkejut badak aku tengok rambut dia. Macam tak potong rambut langsung, masih panjang dan gaya pemotongan yang tak seni langsung.

Aku: You ambil hairstylist junior or senior?
Hubby: I ambil senior la.
Aku: Pasal cepat sangat?
Hubby: Takde orang.
Aku: Berapa charge?
Hubby: RMxx, same price macam kita selalu potong hairstylist Louise, A cut above Sunway Piramid.
Aku: Punya mahal, macam ni je senoir hairstylist tu potong.
Hubby: Dia pun macam malas nak layan i. I ni pakai baju buruk aje, so dia ingat i takde duit. Lepas i cakap i selalu potong kat hairstylist Louise, A cut above Sunway Piramid, dan dan dia tanya i kerja mana dan start promote produk rambut di situ.
Aku: Mmg, orang berniaga ni ingat kita takde duit bila pakai baju tu buruk cket.

Akhirnya, pagi ini husband aku berbunyi jua nak gi potong rambut sekali lagi. Memang patut pun tapi sebagai pengguna aku sangat terkilan kerana service yang diberi oleh pihak A cut above salon Mid Valley langsung tidak bersifat 'value for money'.

Dan sebenarnya cousin aku bernama Khairul sebelum ini pernah juga compalint yang dia tidak berpuas hati dengan gaya potongan rambut setelah mendapatkan perkhidmatan di A cut above Mid Valley.

Thursday, October 15, 2009

Kegilaan FB

Dunia sekarang dunia FB. Pengakuan ikhlas seorang sahabat tentang kegilaan terhadap FB mengesahkan segalanya. Dan FB penting di mana kenalan lama yang telah terputus hubungan, boleh diketemukan kembali. Alkisahnya, lecturer aku kat Uni dulu pun berjaya menghubungi suami aku melalui FB. Ironikan...

Aku? Aku masih setia dengan blog aku ni. Bukan aku tak register FB, tapi aku kurang yakin yang aku berupaya meng'update' FB dan blog dalam masa yang sama. Sedangkan personal email pun aku agak segan untuk check hari-hari, apatah lagi nak update FB dan blog dalam satu hari. Lagi pun, cerita yang akan disampaikan adalah sama je. Tepuk dada, tanya selera.

Bila dikenang kisah-kisah dahulu, ianya bermula dengan kegilaan terhadap chatting. Zaman aku form 4 and 5, kami geng MRSM PDRM gila chat kat ICQ/MCQ. Yea, aku tau zaman tu PC masih sukar, bukan seperti sekarang. Kami biasa chat sebelah malam. Siap ada room chat, tak boleh masuk sebarangan. Kalau manager chat room marah, silap2 kena kick. Siap, dapat bunga macam ni kalau orang tu suka chat dengan kita: @>-----

Pastu, wujud plak zaman YM. mengila la plak main YM. Ish...sama la macam revolusi email gitu!

Kemudian wujud blog, lebih kepada paparan kekal cerita dan komen dari pembaca. Masih ada 2 ways communication tapi pasif.

Terkini, FB memberi 2 ways communication yang aktif. Kat umah aku contohnya, busy orang tu layan FB via Blackberry Storm. Kuikuikuhikkkuuuiii...jangan marah kalau terasa! :p

Seriusnya aku cuba memikirkan dan memahami, apa husband/ wife seseorang tu tak marah ke bila husband/ wife dia dok sibuk chatting kat FB dengan husband/ wife orang lain? Dunia sekarang segala macam mungkin berlaku. Elok untuk dipikirkan dan direnungi bersama. Dari mengisi masa terluang, bertukar cerita, bertukar rasa, harap-harap jangan bertukar hati dan perasaan plak!!

Wednesday, October 14, 2009

Minggu terakhir di bulan Syawal

Sedar tak sedar next Monday adalah 30 Syawal, yakni tamat la masa untuk beraya. Aku? Hari ni aku baru sahaja buat puasa enam untuk hari ke 4. Dugaan juga kerana hari ini contohnya, sebelum dan selepas produk talk, makanan dan minuman yang enak disediakan.

Alkisah, esok opis aku nak buat sambutan hari raya. Aku pun dah beri kata setuju nak join tapi....mcaman dengan puasa aku?? Aku rungsing memikirkannya, yelah...rugi plak aku tak join sambutan hari raya opis...tapi bila lagi aku nak buat puasa ke 5 & 6.

Kalau aku tak puasa esok, aku puasa balik on Friday, makna kata aku masih ada 1 hari berbaki lagi!

Buntu aku sebab Sabtu dan Ahad aku ada jemputan kenduri kahwin, especially Ahad sbb kenduri roomate aku kat Uni dulu. Boleh ke pi kenduri tak jamah nasi kenduri orang? Sombong sangat tu...option terakhir berpuasa pada hari terakhir di bulan Syawal. Boleh ke???

Aku tetiba minggu ni pun rajin memasak, hubby kata tak kena selera dia. So, hari ni aku merajuk ckit arrr...aku masak nasi, goreng ikan dan goreng sotong. Kuah? Dah...aku rancang nak beli ayam masak paprik kat cafe nanti. Ni semua kes masak tak sedap!

Dah lama aku tak masak dessert...aku ingat nak buat puding caramel...beria-ia ambil atur cara nak masak bagaimana tapi hasil blum nampak....mood blum sampai kot...

Wednesday, October 7, 2009

Spaghetti meatballs??

Biar betul dapat jemputan makan spaghetti petang ni?? Dah lama aku suruh hubby mintak receipe spaghetti meatballs kat kawan baik dia, Azril. Tapi Azril dok dolak dalih, segan kot coz tetiba aku plak yang minta receipe tu kat dia.

Alkisah, aku selalu gak baca blog bini Azril, so ada sekali tu aku terbaca yang Azril buat spaghetti meatballs, apa lagi...aku pun bising suruh hubby mintak tapi tak berjaya gak smp pagi ni!!

Aku pun ada receipe bolognese spaghetti, hubby boleh makan dan tambah la kalau aku masak, kira ok la tu kan... cuma aku nak modify sikit skill aku terhadap spaghetti ni. Since aku tak reti nak buat meatballs, tu yang excited sgt mintak receipe kat Azril.

Dan yang buat aku makin tersenyum, aku dah jumpa pun meatballs segera jual kat IKEA.
Jualan adalah seperti berikut:
1 bungkus = 1 kg berat daging = RM 30.00 = jumlah meatballs aku tak kira plak!!

Anyway, best jugak nak merasa kawan baik husband masak spaghetti meatballs petang ni. Lagi-lagi aku berpuasa 6, untuk hari pertama, terlebih excited plak!!

Monday, October 5, 2009

Hairan yea...selewat 06.50 pagi dah ada sebuah kenderaan berat di atas jalan persekutuan, lebih tepat lagi "Federal Highway" menghala ke Shah Alam.

Dah jadi rutin, tiap-tiap pagi aku drop husband kat Universiti LRT station. Pagi ni, jalan mcm semut betul lane kiri sekali. Kereta dah banyak ni, apa nak jadi? Dalam aku teraba-raba mencari kepastian, dari kejauhan aku nampak sebuah tractor, tanpa rasa bersalah + bergerak mcm semut, menyebabkan kesesakan teruk di jalan persekutuan.

Kepada tuan punya kenderaan berat, kalau urgent nak mula kerja awal di tapak, sila pastikan kenderaan tersebut memulakan perjalanan yang bukan PEEK HOURS di KL.

Kepada pemandu kenderaan berat, sila beri kerjasama kepada kami supaya perjalanan lancar dan selamat!

Sendiri mau ingat & faham....

Friday, October 2, 2009

Rapid KL buses

Hairan sungguh aku dengan pemandu bus Rapid KL. Aku duduk kat Tmn Desa, so tiap-tiap hari aku drive to Mid Valley. Sebelum ni aku perhatikan bus Rapid KL ni rajin bebenar berhenti di lane kiri jalan, kebetulan jalan tu hanya ada 2 lane so fahamkan dah ambil 1 lane yang belong to orang awam!

Hari ini, aku heran lagi sebab pemandu bus Rapid KL tak reti nak bagi signal ke kiri atau kanan bila nak tukar dari lane kiri ke kanan. Hampeh...cuba la hati-hati sikit dan ingat anda boleh menyumbang kepada kemalangan.

Esok-esok aku tak tau la yea....

Wednesday, September 30, 2009

Traffic jam

Traffic jam dah hampir ke semua jalan KL lepas semua orang balik dari bercuti panjang di kampung sempena sambutan Hari Raya. Liputan surat khabar semalam menunjukkan kesesakan teruk hampir di semua tol-tol utama dan jalan persekutuan sekitar KL.

Apa yang menghairankan kenapa la tiada pihak penguatkuasa untuk mengawal keadaan? Aku bukan nak tunjuk pandai tapi hairan kerana:

1) bilangan penguatkuasa mencukupi untuk turun padang membantu rakyat
2) waktu perlu mengawal traffic hanya pagi (7.00 pagi - 9.00 pagi) dan petang (4.30 petang - 6.30 petang)
3) 5 hari seminggu (Isnin, Selasa, Rabu, Khamis, Jumaat)
4) pihak penguatkuasa lebih arif cara/ kaedah untuk mengawal arus kenderaan di sekitar KL

Yang aku geram, tiap-tiap pagi, tak kira la dari jenama kereta mercedes, volvo, satria, kancil, kenari, honda, toyota, etc menggunakan "bahu kiri" jalan (a.k.a. laluan kecemasan)! Bodoh tahap gaban...menyusahkan semua orang dan ni jenis manusia yang tak sabar, pentingkan diri! Yang paling kesian adalah motor sebab nak kena ikut rentak mereka-mereka yang kurang asam nih.

Cadangan aku mudah, pihak penguatkuasa SAMAN aje pemandu yang kurang asam ni! Kalau nak cepat, sila la keluar rumah lebih awal!! Salah ke keluar awal dan sampai awal kat opis? Ke memang nak sampai opis cukup-cukup masa untuk punch card aje? Walhal, kalau sampai awal anda boleh breakfast dan baca surat khabar dan mula bekerja tepat pada masa yang ditetapkan oleh pihak majikan anda.

Renung-renungkan bersama demi keselamatan kita semua.

Friday, September 25, 2009

Kisah Hari Raya 2009

Hari Raya Pertama, 1 Syawal (Ahad)

1st time celebrate @ Semenyih. Macam2 hidangan yang disajikan, nasi tomato, acar buah, acar timun+nenas, biskut raya, kerepek raya, kek raya, rendang, nasi impit, sambal goreng Jawa (Ayah's secret recepie), kari ayam. Sesi bagi duit raya pada Nain, Fadhli and Afiq, as usual sure lead by Nain coz yang lain follow aje!

Mula2 raya @ rumah Mak Ngah. Dekat je...selang 6 rumah dari rumah mak aku! Beraya dengan mak Ngah, pak Ngah, Khairul, kak Aziah, Maisarah, Iskandar, Bunyamin, Nadiah, Azli, Adam, Hannah, Hani, Nur Khalidah. Since mak Ngah still blum siap masak nasi beriani kami pun decide gi umah nenek dulu kat Melawati. Cuma sempat makan kek coklat tapi sebenarnya coklat chip resipi istimewa mak Ngah Cik Nur tak bakar2 lagi. Kempunan aku & Hakam!!

Sampai umah nenek, jumpa uncle subhan, uncle Ghauth, aunty Norlia, Sakina, Imat, 2 representative Iran @ Malaysia, Mr Sia. Nenek sihat, dia dah ada bibik baru. Nenek kata dia tak buat kuih, kuih datang. Hubby aku bantai buat lawak, oklah tu nenek sebab alia kuih tunjuk, nenek kuih datang!

Kemudian kami beraya di rumah uncle Han. Meriah sungguh dengan kuih raya penuh satu meja, mee/ meehoon kari, nasi impit, kari ayam, kek lapis hijau, kuih kapit, etc. Berjumpa dengan aunty Zaiton, cik Pah, Nadia dan Rafiq so macam2 cerita kami bualkan.

Malam tu, kami makan nasi beriani di rumah mak Ngah. Difahamkan pengasas jamu Mak Dara beraya di rumahnya.


Hari Raya Kedua, 2 Syawal (Isnin)

Hubby decided balik lambat sikit coz his family menghadiri tahlil kubur @ Temerloh. Suddenly Abg Din called, dah lama tak dengar suaranya. Kami pun tunggu dia datang raya kat umah Semenyih. Bini dia tunggu hari aje nak bersalin, so sentiasa membawa barang bayi ke sana sini dan tak balik beraya samada di Johor atau Pahang. Mak masak simple but nice food, nasi putih, ikan masak kari, ikan goreng, sayur, ayam masak pedas. Kami sampai di Kuantan pukul 6. Hubby kemaruk nak makan plak, so makan lah kami rendang dan lemang buatan ayah mertua aku. Malamnya makan KFC, again dibelanja oleh ayah mertua ku...sebelum tu siap gi rumah Angah tumpang washroom, :>

Hari Raya Ketiga, 3 Syawal (Selasa)

Lepak rumah aje! Pagi sarapan nasi lemak dan sambal sotong. Kemudian, tolong-tolong ibu mertua ku masak laksa Johor.

Hari Raya Keempat, 4 Syawal (Rabu)

Lepak rumah lagi! Tolong-tolong mana patut kat rumah, today ibu mertuaku masak soto plak! Rasanya Ijat (anak yang diasuh oleh ibu mertuaku dan agak close dengan hubby aku) datang. Aku dah lupa la...tapi mak mertua ku masak asam pedas kesukaan Ijat! Malamnya, kami beramai-ramai ambil picture kat bandar Kuantan!! Balik dari ambil picture, bantai elektrik plak takde tapi alhamdulillah kawasan rumah kami ada elektrik. Tengah syok dok layan TV2 dengan hubby, tetiba ada orang call nak raya. Tgk jam kat dinding dah pukul 11 mlm lebih. Dalam hati aku pun berkata, biar betul orang ni dah dekat tengah malam dan dia tak pikir ke orang lain nak berehat jugak untuk settlekan keje lain keesokkan harinya. Kemudian hubby terdengar orang yang bertandang ke rumah kami itu memberi alasan rumah dia takde elektrik, panas dok dalam rumah so dia jalan-jalan raya la!! Apa la punya manusia, tak pikir ke orang ada anak kecik nak tido ke, tuan rumah dah tido ke....bawak2 la pikir tambahan lagi bunyi di malam hari lagi jelas...senang kata suara makcik tu agak kuat sedikit, kalau orang ada anak kecil sure terjaga! Maaf, aku bukan suka mengomen orang tapi aku senantiasa meningatkan diri jangan suka menyusahkan orang sebab aku tak suka orang susahkan aku juga, walaupun dia adalah adik aku sendiri!

Hari Raya Kelima, 5 Syawal (Khamis)

Lepak rumah lagi dan lagi! Sarapan kami sekeluarga makan di kedai mamak Alif. Mak mertua ku masak plak mee kari. Aku pack barang-barang, kemas serba sedikit rumah, dah letih mengelat nak tolong mak mertua aku!! Sori mak.

Hari Raya Keenam, 6 Syawal (Jumaat)

Masuk keje dah!! Jalan raya tak jem, sarapan pagi dengan member-member opis di Mid Valley!

Hari Raya Ketujuh, 7 Syawal (Sabtu)

Open house Raya @ Semenyih dan merangkap birthday party (khas untuk Fadli, sbb tu decoration belon banyak). Fadli banyak dapat hadiah, uncle su bagi LEGO, aku bagi beg sekolah Thomas & Friends, uncle2 yang lian banyak bagi kereta mainan. Aku pun dapat hadiah dari minuman kesihatan, Nescafe Latte, coklat, mangkuk, gelang crystal, jam tangan & tudung. Banyak makanan yang disediakan, dibawa oleh makcik dan pakcik aku termasuk cousin aku. Detail artworks yang diusahakan oleh kami dan pictures ada di blog http://www.gearberolengoleng.blogspot.com/

Hari Raya Kelapan, 8 Syawal (Ahad)

Semua yang pulang beraya siap sedia untuk pulang ke sarang masing-masing menyudahkan tugasan sebagai pelajar/ pekerja/ warga emas/ etc.

Salam Hari Raya semua. ;>

Friday, September 18, 2009

My dear blog readers,






Salam Aidil Fitri buat semua umat Islam yang menyambut Aidil Fitri, mohon ampun maaf andai ada terguris hati dan perasaan anda. Semoga kemesraan kita berpanjangan dan disulami keikhlasan dalam persahabatan.


Eliyazz @ copywrite

Tuesday, September 15, 2009

Apa punya hal da...

Mungkin aku perlu perhatikan diriku dahulu sebelum aku boleh meng'komen' diri orang lain...tapi kali ni aku sememangnya tak boleh nak tahan...perkataan yang lafaz dari mulutnya berbisa dan aku kurang pasti apa niat sebenarnya dia berkata begitu...Aku hairan akan persoalan yang keluar dari mulutnya...

Setelah aku bertanya orang sekeliling, rupanya dia kurang disenangi orang lain jua...kenapa yea??? Hum...hairan...aku harap kalau dia baca sila BERUBAH! Bawak-bawak la pikir positive cket...

Adakah salah menjadi orang yang OUT SPOKEN? Dan salah ke menjadi orang yang TOO OUT SPOKEN? Memang tak salah kalau TOO OUT SPOKEN untuk membawa kebaikan kepada semua orang sekeliling. Dan ianya confirm salah bila TOO OUT SPOKEN bila hanya membawa kepentingan untuk diri sendiri dan segelintir orang disekeliling sahaja.

Jalan penyelesaian...aku malas nak cakap-cakap lagi dengan dia...tah-tah aku yang tambah dosa, lagi-lagi sakit hati aku, last-last aku gak yang tension dengan orang spesis macam dia!

Mungkin betul yang first impression tu penting...yea..aku akui ianya sekarang tapi kot yea pun jangan extream smp ingat seumur hidup begitu aje...yea dak???? Kita harus memberi peluang kepada kawan kita jika benar dia hendak berubah....AMIN. (statement ni bukan refer to aku yea)

Friday, September 11, 2009

Minggu terakhir di bulan Ramadhan

Penat aku gelak dengan geng partition perempuan...banyak hal dibincangkan! Aku ngam dengan depa ni semua...maklum la, kami di sini minoriti.

Benarnya seronok nak raya tapi tak boleh gitu kan...banyak lagi peluang yang tidak direbut oleh kita dalam bulan ramadhan ni. Dan, dalam nak memenuhi buka puasa beramai-ramai..aku agak teruja...penuh dah minggu depan dgn planning nak buka posa beramai-ramai...

Isnin = opis hubby
Selasa = opis aku lak..geng mesyuarat partition
Rabu = opis hubby
Khamis = kosong lagi...
Jumaat = ramai buka atas jalan coz nak balik kampung! Aku? Raya KL dulu la...

Wednesday, September 9, 2009

Milik Siapakah Gadis Ini by Sudirman

Best plak lagu ni time aku layan kat tempat Elly nih...benornya semua dok sibuk google lagu raya, aku plak sibuk layanzz lagu Sudirman yang aku rasa2 beshhh...huhuhuh...aku takde PC pun boleh pinjam org lain punya utk update blog...kuikuikuikui...

milik siapakah gadis ini
wajah lembut bagaikan sutera
ingin hatinya kumiliki
apakan terdaya
adakah kan terdaya


milik siapakah hati ini
bagai berkurun lama kesepian
ingin aku mencurahkan kasih
kepada yang sudi
adakah ia sudi


lama telah kuimpikan
gadis sepertinya
mengisi taman hati
dengan cahya kasih


lama telah kuimpikan
gadis sepertinya
mengisi taman hati
dengan cahya kasih suci...


siapakah gadis yang kuidam...

Friday, September 4, 2009

Penghayatan di bulan Ramadhan al-Mubarak

Alhamdulillah, sudah 13 hari aku berjaya menyempurnakan puasa dengan baik dan sentiasa berusaha untuk pastikan ibadah ini lebih sempurna daripada sebelumnya.

Kali pertama aku berpeluang berbuka puasa bersama-sama anak yatim anjuran office hubby adalah pada 03 September 2009. Mulanya aku kaget kerana tiada pengalaman tapi alangkah terkejutnya aku, anak-anak itu lebih bersifat pemalu, menundukkan muka ke lantai dan senantiasa menyembunyikan wajah dibalik tudungnya.

Selepas beramah mesra, aku mengenali adik disebelah aku dengan panggilan Ibah. Dia berasal dari Pahang, tapi tidak mengetahui kampung halamannya di mana dengan lebih tepat. Lahir pada 8 September 2001, dalam darjah 2. Dia bercita-cita untuk mejadi cikgu.

Sumbangan pihak office hubby kepada anak-anak kecil ni adalah duit raya, beg sekolah dan kepada rumah itu sendiri adalah duit bagi pengurusan makan, minum dan sebagainya.

Makanan yang dihidangkan enak-enak, dari kuih-muih, nasi, lauk-pauk, air sejuk dan panas. Ibah mengatakan dia suka sate dan kek coklat, lauk yang dihidangkan juga sedap. Air laici ni pun sedap kak.

Keseluruhannya majlis ini berjaya kerana selain berbuka bersama-sama untuk mengeratkan hubungan sesama kita, majlis ini juga menyedarkan kita berapa beruntung kita kerana jika kita rasa kita di dalam kesusahan, masih ada orang yang lebih kurang bernasib baik berbanding kita.

Sebak aku apabila adik-adik ini bersalam untuk pulang ke asrama. Selain bersalaman, hubby sempat menghulurkan duit raya kepada adik berdua yang duduk di meja kami. Pesanan terakhir, jangan lupa belajar rajin-rajin!

Sunday, August 30, 2009

New life, new environment, new taste...

Happy belated birthday to my big brother, Hakam, on his 21 years celebration. I owned you a gift, so please keep remind me about it next month.

Me and hubby went to bazar ramadhan yesterday, 29 August 2009 @ bandar semenyih. We did buy a grill chicken, 2 cups of yong tau fu, 5 pieces of spring roll and raw mango(for kerabu). Unfortunately, the spring rolls BASI. I won't trust you anymore.....i swear about this!

We break our fasting with my family. Nain, Fadli and Afiq were busy colouring their colour book. We were in peace, enjoying mee kuah, nasi serve with kampung dishes, air bandung, etc.

Back to my new employment in government sector, syukur alhamdulillah! I love my new life and don't jealous with me kay!!

Sunday, August 16, 2009

Resign as Assistant Manager

19 August 2009 will be my last day at MMU. I had working for this position for almost 4 years. Even though my current job status is PERMENANT (just permenant since January 2008), not much of benefits i did enjoy as staff. Beside medical benefit, 2 times of bonus (1 month each) and 2 times of ESOS, the package offers to me is just OK as fresh graduate at that point of time!

Another reason is because of workloads, I believe no ones at MMU happy to replace me either! My post was really miserable as to entertain students with 1001 attitudes, entertain outsiders with ideology of red tape/ blue tape/ etc, communicate with others staff, answering phone calls and emails, as well as doing daily tasks and on going projects! Now, the management want me to in charge a process alone where before this was handle by 2 persons, without reducing my current workloads.

Moreover, it's hard to apply annual leave even you deserve to apply 24 days in one year! Why?? This is because you have to follow mmu academic calendar, to ensure you did not apply leave during peak season for final exam, subject registration and convo. Hahahhaha..what a hectic world I have to be in before!!

Plus, too many politic issues made by your colleages for their own interests'. Really, really crazy for my brain to work for!!

Tuesday, August 11, 2009

I'm Happy today!!

Alhamdulillah. Syukur aku kepada Allah s.w.t atas kurniaan rezeki yang murah. Walau selama ini aku senantiasa merungut, tapi Allah s.wt. itu sentiasa di sisi aku. Yang penting, USAHA!!

Wednesday, August 5, 2009

Fahami Erti Kemerdekaan

Sempena bulan kemerdekaan Malaysia yang ke 52, aku nak share ilmu sejarah dengan anda semua. Walau SPM dah berlalu atau bakal ditempuhi, ini tak bermakna sekadar nak lulus peperiksaan yea...semoga perkongsian ilmu ni membawa manfaat buat semua.

Soalan untuk hari ini seperti berikut:

1) Namakan negeri-negeri di bawah Negeri-Negeri Selat, Negeri-Negeri Melayu Bersekutu, Negeri-Negeri Melayu Tidak Bersekutu.

2) Perjanjian Pangkor adalah peristiwa penting dalam sejarah Tanah Melayu. Kenapa?

3) Mengapakah Rundingan Baling diadakan pada Disember 1955?

4) Apakah tujuan Suruhanjaya Reid ditubuhkan pada 1955?

5) Di manakah pengumuman tarikh kemerdekaan diadakan?

6) Bilakah dan di mana bendera Persekutuan Tanah Melayu dikibarkan dengan rasminya?

7) Pada tahun berapakah penubuhan negara Malaysia?

8) Apakah tujuan Suruhanjaya Cobbold ditubuhkan?


Tuesday, August 4, 2009

Chic Outlet Shopping Villages in Europe

What is the meaning of Shopaholic? A good explaination from WikiAnswers.com is a shopaholic is somebody who is addicted to shopping.

Do you know about Europe's COS villages? I did read it from NSTP yesterday and really excited to have a trip for SHOPPING. Describe as SHEER shopping heaven by the writer, you can buy branded items at a reduced rate - of up to 60%!

These villages had visited by members of royal families, Hollywood A-listers, as well as Mawi, etc.

Oh my god, you can find items from Aigner, CK, Desigual, Burberry, La Perla, Loewe, Swarovski (I like...), Custo Barcelona, Cacharel, etc.

I believe this place must be a VALUE BUY FOR MONEY for shopaholic likes me.



Those who like to know more about COS villages, please visit www.ChicOutletShopping.com.

Monday, August 3, 2009

Terkenang karaoke di Majlis Perkahwinan sendiri

Aku terkenang ketikaaku dipaksa menyanyi di majlis perkahwinan aku sendiri. Menyanyi la aku ditemani hubby dengan suara terketar-ketar. Disebabkan takde rakaman kejadian diri sendiri untuk dikongsi (sebab aku rasa ramai muda-mudi sekarang mungkin tidak kenal dengan lagu nie), aku rasa video bawah ni cukup sempurna untuk menjadi halwa telinga semua ketika nie:



Dan, selepas syok nyanyi lagu ni, hubby nak nyanyi satu lagu khas untuk aku. Sedihnya, takde dalam pilihan orang tersebut. Nak tau lagu apa, you all click la video bawah ni. Lagu ni tengah feymous time tu...



Layanzzzzzzzzzzzz.............

Rumah mak & ayah aku...

Mak aku ada beli satu rumah di Semenyih. Itu pun mak beli di saat dia dah nak pencen. Atas dasar jauh dari kesibukkan kota dan masih boleh sampai KL dalam masa 1 jam (kalau bukan peek hours), mak memilih semenyih.

Dah 5 tahun mak menjelaskan duit rumah tanpa gaji sejak dia diberhentikan kerja sebab dah berusia 56 tahun. Dulu aku ingat lagi dia kata lepas 5 tahun, dia nak aku ambil alih pembayaran rumah dan aku bersetuju.

Bulan May 2009, bank call mak and inform sama ada nak lunaskan terus baki berjumlah RM35000.00 atau ubah pinjaman ke 6%. Ini dah termaktub dalam perjanjian mak aku dan bank. Lama gak mak aku pikir dan kemudian dia bertindak tanya kami:

Jawapan adik aku, entah la mak!

Jawapan aku plak, ha...mak ada seorang anak belajar business study so mak tanya hakam la! Pada aku, dia lebih rasional nak jawab soalan melibatkan kewangan semasa. At last, aku kata oklah, tanya my hubby. Maklumla dia ada gak ambil course insurance, so dari segi untung rugi mungkin lebih bernas.

Jawapan akak aku, ....

Jawapan hubby aku, settlekan terus. Or else kalau tukar kepada 6%, meaning to say rumah ni berbaki lebih RM70000.00.

Jawapan ayah aku pun settle terus.

So, mak aku pun gi bank last week. Siap pihak takaful refund balik RM5000.00. Tah, aku pun tak faham pasal boleh dapat refund. Duit tu boleh digunakan untuk process lawyer dan yang pasti mak aku nak beli almari baru. Aku terus jawab, boleh aje tapi mak kena pikir kat mana nak letak.

Ayah aku pun ada beli sebuah rumah di Melawati. Lama dah, aku rasa 30 tahun yang lepas. Sekarang, rumah tu dijaga oleh akak aku. Yelah, akak aku dok situ ibarat jaga rumah tu lah. Rumah tu pun dah habis bayar. So, akak aku dok FOC. Mmg untung dia kerana tempat kerja dia cuma 5 minutes aje dari rumah.

Aku: Hakam nak rumah mana?
Adik aku: Rumah Melawati.
Aku: Zizie ko nak letak mana? Tapi dia pun nak beli rumah sendiri.
Adik aku: Oh..kalau mcm tu aku pilih semenyih la sbb 2 tingkat, besar sikit. Aku jiran dengan mak ngah!
Aku: Dah tu, siapa nak dok Melawati? Aku pun nak beli rumah sendiri gak! FYI, rumah mak ngah tu nanti jadi rumah Cik Nadz. So, ko jiran dengan Cik Nadz la...tapi jauh plak ko nak gi kerja.
Adik aku: Alah, tak lama lagi ada la link highway to KL. Sedangkan konon kawasan ni aman, tetiba ada TESCO kat depan tu. Lagi pun FOC la dik!!!
Aku: Hampeh....

Thursday, July 30, 2009

7 tahun telah berlalu

Hari ini genap 7 tahun arwah atok sebelah mak meninggal. Mak, mak ngah, mak teh dan busu Kiah telah berkongsi untuk membuat kenduri arwah atok di Masjid Sebatu, Merlimau, Melaka.

Kalau ikut cerita mak yang belum lengkap ketika cerita ini ditulis, makanan dimasak oleh pihak masjid. Jadi, busu Kiah telah menghadirkan diri ke masjid pada malam ini, mewakili pihak keluarga yang lain.

Walau arwah telah pergi, banyak kenang peribadi aku dengan beliau. Paling aku tidak boleh lupa adalah ketika mak dan ayah menunaikan haji pada tahun 2001, arwah dan nenek la yang menemani Hakam dan aku di rumah. Aku masih sempat meminta duit dari arwah untuk membelikan aku coklat cadbury size kecil. Sementelah dari kecil pun, kalau pulang ke kampung, tak sah kalau aku dan cousin yang lain tidak menaiki kereta mini atok ke kedai runcit di pekan Merlimau. Senyum lebar apek kedai tu, macam-macam kami beli. Kadang tu, arwah yang simpan semua gula-gula kami dalam kocek sebelum tiba di rumah. Nanti tiba je kat rumah, tentu kena marah.

Aku masih ingat juga, zaman aku sekolah menengah, aku balik kampung telephone kawan aku nama Marha (kami panggil dia Comot) yang tinggal di bandar Melaka. Mungkin agak lama aku berborak sampai kena sound dengan Mak Ngah (padahal panggilan tempatan). Yea aku faham, siapa nak bayar bil. Untuk tidak mengeruhkan keadaan, ayah telah memberi atok duit untuk tampong kos telephone tersebut. Ynag hairan, atok aku COOL aje.

Aku rindu dan sayang sangat arwah atok. Aku doakan dia ditempatkan di samping orang-orang yang beriman di sisi Allah s.w.t. Al-fatihah...

Wednesday, July 29, 2009

Baby Bloom versus Maid Salary

Ini berita (keratan ayat-ayat yang bagus utk difikirkan bersama) aku salin balik dari New Sunday Times, July 26 2009 (front page & page 12, col 5 )

Birth rate three times lower than a generation ago

The birth rate is declining and men are to blame. Experts concede there is a casual link between that and the attitudes of men.

According to the results of a study by UPM, the people continued to think that housework and childcare were solely the mother's responsibility.

"Women work to help men supplement the family income, but men don't help their wives around the house," said the family economics expert.

"If there is a child on the way, the first question that usually springs to a woman's mind is 'who's going to look after my kid?'" said Jariah.

There is a higher proportion of women in universities, but for every four with a tertiary education, one is not in the labour force. They usually stop work after having their first child.

The population demographic patter has evolved to the extent that couples now opt to have an average of just 2.2 babies.

Just a generation ago an average 6.2 children were born per couple, almost triple the current figure, said the National Population and Family Development Board.

We thought latchkey kids was a Western term, but there are such children here too.

What happens when the birth rate falls

Low birth rate, if not arrested today, is going to cause a myriad problems in the years to come.

Go to any country and you'll see that with an increase in education for women, the number of children goes down.

When couples can't have a child ...

Infertility is not a contributor to the steady decline in childbirth rates in the country, says a medical expert.

Dr Surinder, a consultant obstetrician and gynaecologist, says this is a natural progression as men and women are opting to become parents later in life.

Stress, smoking, drugs and excessive alcohol, gynaecological diseases and sexxually trasmitted infections can affect a woman's reproductive organs.

For men, the reasons are stress, smoking and other negative lifestyle habits, wearing tight undergarments and lounging in sauna or hot bath.

And while accessibility to fertility treatment is on the rise, the high cost is an obstacle for many childless couples. Less than 5% of couples in the country have access to assisted reproductive procedures, says Dr Surinder.

Ini pula berita (keratan ayat-ayat yang bagus utk difikirkan bersama) aku salin balik Utusan Malaysia, 27 Julai 2009 (muka 16)

Pembantu rumah: Gaji seragam

Kerajaan akan memperkenalkan surat perjanjian kerja dan struktur upah atau gaji yang seragam kepada pembantu rumah asing yang bekerja di negara ini tidak lama lagi.

Bulan lalu, pihak berkuasa pekerjaan Filipina mengeluarkan kenyataan gaji ditetapkan kepada pembantu rumah negara itu sekurang-kurangnya AS$400 (RM1,400) sebulan.


Sembang-sembang

Dah lama sebenarnya aku nak ulas perkara ini. Ini pandangan peribadi aku, wanita berkerja + berusaha melalui perubatan untuk dapat babies + sambung belajar peringkat sarjana + adik kepada seorang kakak yang bekerja dan mempunyai 3 org heroes.

Pernah tak fikir, nak membesarkan anak di kota sangat mencabar. Dengan harga tadika yang mahal, kalau tak hantar ke tempat yang betul karang kesian tak reti membaca, tak kenal A B C, tak boleh kira, tak kenal 1 2 3, kalau tak pun...sampai hati ke nak tgk anak jauh ketinggalan berbanding anak jiran setempat.

Yang takde anak, berhabis ribu-ribuan untuk mendapatkan anak. Kalau tak nanti dikata plak oleh orang sama ada MANDUL atau TAK TERROR. Hakikatnya orang saja buat-buat tak faham keadaan kesihatan kita.

Itu belum masuk wajib bayar gaji pembantu rumah tiap-tiap bulan. Rasa aku rata-rata gaji bibik dibayar oleh majikan sekarang RM500 sebulan tanpa gagal. Dan kadang aku tak faham apa yang difikirkan oleh pembantu rumah kerana mereka seronok sembang di petang hari (majikan balik berlari masuk rumah), cara hidup yang ????? (kalau sakit misalnya, hanya cara garu duit syiling ke tubuh boleh buang angin, bukan ubat doktor atau minum air halia) dan mereka juga dibeli baju baru, sepatu baru, sabun, sikat, hatta handphone oleh majikan. Tu pun ada yang lari dari rumah majikan, tinggal anak kecil majikan dalam rumah, kes macam ni kena difikirkan jugak? Dan time hari raya, aku yang tua ni pun tak dapat duit raya, tapi pembantu rumah dapat duit raya, bukan sikit yea..melebihi RM100. Baju kurung raya dan selendang sah-sah dah diberi majikan...kesian kalau orang datang pakai baju lama. Hujung minggu tiada paksaan kalau taknak ikut majikan gi jalan-jalan dengan anak-anak.

Atau, kalau takde anak, mungkin ambil servis cuci rumah seminggu sekali. nanti orang ni sapu sampah, buang sawang, cuci toilet, mop lantai kat umah kita. Ni pun kena bayar tau ... kalau buat sendiri patah pinggang dan confirm takde REHAT di hujung minggu. Setuju tak?

Orang sentiasa membayangkan keseronokkan hidup di kota raya/ bandaraya / kota metropolitan, apatah lagi sebut KL ... hidung senantiasa tinggi, kot kalau kata rumah dia beli kat KLCC nak hidung tinggi au tak heran sangat. Tapi orang tidak MAHU memikirkan kos kehidupan, kesibukan kehidupan, tekanan (mental atau fizikal), pencemaran yang terpaksa ditempuh oleh warga di kota raya/ bandaraya / kota metropolitan. Hairankan sebab rata-rata orang dari kampung, desa, luar kota, bandar kecil semua fikir orang yang tinggal di kota raya/ bandaraya / kota metropolitan semuanya BANYAK duit, kaya, canggih, hebat dan sebagainya.

Hakikatnya, gaji kami yang bekerja di kota raya/ bandaraya / kota metropolitan pun sama jugak dengan orang yang bekerja di tempat-tempat lain. Dengan kos yang lebih berbanding anda, maksud saya kos tol nak pergi keje, kos parking nak pergi kerja, kos breakfast & lunch, kos orang jaga anak, mana la nak mampu bayar gaji pembantu rumah ikut harga kerajaan Filipina. Dan kalau tangga gaji tu terlalu mahal untuk diserap oleh kami, jangan terkejut ramai la wanita di luar sana nanti akan berhenti kerja hujung tahun ni.

Pandangan normal masyrakat terhadap warga di kota raya/ bandaraya / kota metropolitan seperti di bawah:

Balik-balik cakap, awak takpe la gaji besar boleh beli rumah besar, kita mampu beli rumah ni aje. Boleh tak fikiran tu matang sikit, kalau aku ni berduit, dah lama aku beli tapi kenapa kau yang dah beli dulu? Oh..kau senang la ada pembantu rumah, padan la rumah kau kemas, anak kau sihat sangat. Anak aku mak aku yang jaga. Boleh la kau hantar anak kau gi tadik mahal tu, aku tak mampu, takat tadika biasa tu boleh la.

Kau best boleh jalan-jalan kat shopping complex..... tapi pernah tak fikir kalau kita dah melangkah masuk bangunan tu, kalau duit tak habis minimum RM100 tu tak logik langsung. Yelah makanan, minuman, tax itu ini lagi ... sekali bukak wallet je, terbang duit not RM50. Kalau dah dua kali buka tu terbang lagi RM50. Blum habis lagi, duit tol kat kawasan lembah klang mana ada bawah RM1. Hai..buat-buat lupa plak....duit minyak kereta, duit parking kereta sekali masuk RM3.00 atau tambahan jam berikutnya sekian harga. Harga tersembunyi ada lagi....siapa kata takde... tayar kereta, service kereta, lagi sedih kalau kena langgar!!

Apa yang paling aku nak sangat? Tentunya berehat dengan TENANG di rumah pada hari SABTU dan AHAD. Tapi, sakit hati gak bila ada mulut kata kesian itu, kesian ini, takde orang nak bawak, tak pernah pergi, etc. Habis, aku ni tak payah masuk buku kau untuk dikira ke???

Kesian aku dan diri aku ni ..... itulah hakikat kehidupan wanita di kota raya/ bandaraya / kota metropolitan!