Thursday, December 30, 2010

Hari terakhir bekerja di tahun 2010

Wah...bahagia rasa esok cuti hasil piala yang berjaya dijulang Harimau Malaya. Tapi pada ketika ini, kepala aku benar-benar sakit.

Niat untuk membereskan kerja-kerja sendiri, alhamdulillah siap. Tapi untuk kerja lain nampaknya tergolong dalam kawasan GREY. Sabar aje la....

Bagi tahun 2011, sukacita dimaklumkan yang aku di'nominate'kan sebagai pegawai yang dihantar belajar selama 3 bulan di KL Sentral. Kalau berjaya, aku akan mula bertugas bermula pertengahan Januari 2011 - April 2011. Cuma, berdebar jika terabai Azizi dan hasil pengepaman menurun akibat stress.

Apa pun, selamat bercuti di hujung tahun kepada semua. Happy New Year 2011.

p/s: Masih belum set'kan azam bagi tahun 2011

Wednesday, December 29, 2010

Baby contest

Hahhahahah...poyo tak aku, sibuk nak masukkan Azizi dalam contest Manjaku!

Adoi...dalam sibuk dengan workloads keje opis + urusan kereta + urusan kuarters + book review report, nak tambah lagi keje cari pictures comel si Azizi.

Nanti bila dah sakit, baru la tau tinggi rendah langit yea Puan...haiya, terkena lagi aku!!

Tuesday, December 28, 2010

Kenapa Azizi?

Kali ni nak bercerita akan nama anak. Kenapa aku memilih nama Azizi?

1) Nama Azizi bermaksud kekasihku atau kesayanganku. Cuba pikir kalau 1000 kali disebut, wahhhh...penuh orang sayang anak aku kat dunia ni.

2) Dari pemerhatian aku, pemegang nama Azizi ini menyerlah karakter dirinya. Macam kawan Dd, macam Azizi Ali, macam kawan 1 batch aku....insya-Allah anak aku pun sama.

3) Nama itu bermula dengan 'A'....mewakili nama awal aku gak....mulanya nak nama anak tu S...A...sebab 'S' tu mewakili awalan nama Dd.

4) Nama mudah, tak lapok dek zaman. Senang nek yang kat kampung nak sebut dan ingat. Nama semasa sekarang ramai sangat nak letak, up to date gitu kan.

Dan ditegaskan di sini, nama Azizi tu bukan nama kampung...macam Dd suka cakap kat orang. Apa la Dd, tak bersemangat langsung!!!

p/s: Mode marah.....grggrgrgrggrrrr!!!

Tuesday, December 14, 2010

Jangan bertindak kejam....

Dah lamakan I tak update blog ni. Busy sangat, kena attend kursus, tulis thesis, etc.

So, nak dimudahkan cerita semalam jugak aku baru buka email kat opis. Dan hatiku tersentuh, betul-betul nak menitis air mata.

Ceritanya berkenaan seorang kanak-kanak yang didera pengasuh di nurseri. Cuba tengak gambar bawah ni:





Apa jua kesalahan anak ini, sepatutnya ditegur dengan baik. Dan sekiranya pengasuh sedar, pihak keluarga kanak-kanak ini membayar ok...bayar perkhidmatan, jadi kalau tidak tahan dengan perangai kanak-kanak ini pun sila MAKLUMKAN segera kepada keluarganya. Bukan dengan membuli dan mendera kanak-kanak ini.

Pada mak aku senang je...masukkan nama pendera, nama nurseri dan black list nama pengusaha dan keluarganya sekali.

Pada aku? Lagi senang...aku nak bawak naik mahkamah, aku nak tuntut hak anak aku balik, hak aku, hak suami aku. Senang cakap aku nak saman dia habis-habisan. Ingat senang ke nak lahirkan, besarkan seorang anak?

p/s: Bila tengok Azizi meragam, hum...justify la aku ambil pembantu di rumah!!

Wednesday, December 1, 2010

Baby Hand & Feet Sculptures

Owhhh...hari ni aku rasa sangat bahagia. Mungkin kerana kehidupan aku kembali kepada aktiviti normal.

Dalam kesibukan nak menguruskan hal pembantu rumah, penulisan projek akhir dan pengurusan menghadiri kursus .... aku masih lagi berhajat nak buat hand and feet sculptures...

Harga agak OK tapi again kena dapat GREEN light dari Mr.Dd...

p/s: Sibuknya jadual hari Sabtu aku...hum...

Ceritaku tentang FYP

Hampeh...aku kena present 2x, tapi aku redha seadanya.
Insya-allah, aku akan jilidkan hasilan projek pada 17 Disember 2010.

Doakan aku yea kawan-kawan.

p/s: Dah nak kena pergi training pulak pada 8 - 11 Disember 2010!!!

Monday, November 15, 2010

Berehat sebentar

Sedih ada, gembira pun ada tapi yang pasti itu adalah pengakhiran kepada cerita Master degree aku yang sudah tertangguh lama.

Dengan rasminya aku terpaksa mengetepikan minat meng'update' blog bermula selepas entri ini sehingga 30 November 2010.

Tolong doakan aku ya. Kalau aku tak sanggup korbankan masa 2 minggu dari sekarang, aku menolak tuah sendiri...

p/s: status projek baru 40%...hum...

Rindu pada Azizi..

Tengah sedap makan di opis, tetiba kotak ingatan teringat pada Azizi di rumah. Ini juga rentetan ketegangan yang aku rasai, hum.....

Azizi masih tidur ketika aku melangkah kaki keluar rumah. Owhhh, Daddy g keje pun hari ni aku tak bersalaman. Azizi pun seakan mengerti dia akan tinggal keseorangan hari ni. Dia merengek nak tidur di peha aku. Aku ikutkan sahaja.

Di dalam kereta, terdengar bunyi loceng. Hairan, radio Hot FM ni tak mungkin!! Pikir punya pikir, sah....kerusi Azizi berserta mainan di dalam kereta.

p/s: Puas la nenek kena nyanyi hari ni....ganti Mr.Sunny..hheheheh

Sunday, November 14, 2010

Vicks baby

Cerita ni dah lama berlaku tapi baru sekarang ada masa nak tulis.
Alkisah daddy nak sangat beli vicks untuk Azizi, katanya dada so kecil tak selesa.
Sampai depan kedai farmasi:

M: cari vicks khas untuk baby...
D: Ada ke vicks mcm tu?
M: entah ye...I pun baca kat blog kak faizah. Cuba tanya kat org kedai.
D: ok....

Sekembali dari kedai....

D: Ada vicks yg u minta...
M: ok......mahalnya vicks ni tp tertulis sesuai utk baby 3 bln ke atas la...
D: sori tak baca time beli....

Dan sekarang vicks tu masih tersadai atas meja......

Friday, November 12, 2010

iPhone4

Auwww....gembira dalam hati, dapat main iPhone4. Tapi seteruk Daddy yg dok belek phone tu kat opis smp malas buat kerja (pandai kata dia tak buat kerja, tah2 tak cukup tangan tp since aku punya blog, suka hati la kan nak ngata Daddy).

Sekarang sambil pump dah ada teman, siapa lagi iPhone4 la...tu yang status FB sentiasa HIJAU. Hahhahahah....

Tp kredit mesti diberikan kepada adikku, Hakam. Terima kasih. Kau la adik aku yang sporting dunia akhirat. Tapi nak suruh kau adjust dgn mak boleh? Aku nak beli Civic tp rasanya mampu City aje, adjust smp mak luluskan dana aku boleh? Ke ko nak derma balik kereta kancil kat aku? Bahagia rasa kalau dapat kancil kecik tu!!!

Back to cerita iPhone. Ke'POYO'ranku terserlah hari ini kerana:

1) check gmail dan MOTHERCARE buat sale, additional 10% utk cardholder - mesti pergi ye Daddy
2) sambil pump main FB, sekali tak sedar botol 5oz dah penuh dan susu dah melimpah keluar ke baju. Padan rasa panas aje peha aku
3) dok usung kiri kanan Nokia dan iPhone4. Dah la warna pink, buat orang sedar lagi tertarik!
4) siap kunci iPhone dalam drawer time nak pegi washroom. Punya la takut jatuh dlm mangkuk tandas

p/s: Nak pergi cari biskut makmur utk ayah dan kuih putu untuk daddy. Macam Azizi selalu jerit, Dad........jerit lagi, Dad........

Thursday, November 11, 2010

Cerita Daddy lagi.....

Hari-hari nak cerita hal Daddy. Tapi tak bosan cerita hal dia sebab I boleh kutuk dia secara berdepan ikut alam maya, hehehhehe.

Semalam, selepas buat rawatan akupuntur di Hospital Putrajaya, Daddy terus balik Semenyih. Awal dia sampai dari aku. Sampai je, dia maklumkan aku iPhone 4 dah dapat tapi ada kat opis. So, nanti lepas maghrib dia nak pegi Bangi ambil kat rumah abe Fahmy. Nak ikut tak? Baik husband aku ni kan....aku berlalu ke toilet tanpa menjawab soalan dia.

Telefon berdering lagi. Kawan dia bertanyakan procedure bersalin kerana wife dia pun ada masalah macam I ni...

Kawan: Memang bersalin ke operation ke?
Daddy: Tak lah...tapi kes bini aku sebab baby melintang.
Bini Kawan: Cuba tanya, kalau operation potong kat mana?
Daddy: Ha'a...potong kat tempat yang sama (jawab dulu sblm kawan dia sempat tanya, tajam betul pendengaran awak yea Daddy)
Kawan: Potong bawah atau atas sikit dari tempat yang operate dulu kot.
Daddy: Aku sendiri tengok. Tapi kalau dulu buka 3", sekarang ni buka lagi besar la tapi masih ditempat yang sama. Dulu mana ada belah uteras tu, sekarang baru belah uteras tu.
Kawan: Mana aku tau, aku SPM biologi paper dapat 7 je.
Daddy: Ha'a...aku plak cikgu biologi aku Dr.Hamid Arshat je.

Tapi, sememangnya Daddy ni banyak belajar dengan Dr. Hamid Arshat. Dari tak tau apa-apa, la ni macam konsultant kat opis. Bagi nasihat pada perempuan yang mempunyai masalah susah nak melekat ni, kalau ada yang bertanya personally kat dia la.

p/s: Anda tak akan menyesal bila mendapatkan khidmat Dr.Hamid Arshat.

Wednesday, November 10, 2010

Daddy mengamuk

Semalam daddy dah mengamuk sakan kat staff Maxis. To me, daddy dah bersabar lebih 2 weeks so memang as customer dia ada hak pertahankan hak dia. Betul juga kata daddy, statement staff Maxis tu salah, dia bukan nak tolong customer tapi itu memang kerja dia as staff Maxis.

Daddy dah migrate dari Celcom to Maxis without getting iPhone 4. As usual, promised to deliver in 2 weeks time. After 2 weeks, then only you mentioned he need to pay RMxxxx to PB. Yang daddy plak have to activate BB with extra charge from Maxis. Adil ke?

Aku pun nak soal sikit Maxis, you cannot give the iPhone4 on the same day we register at Menara Maxis. But you activate my new Maxis sim card in 3-5 working days. This means that you bill me what I'm not using, data service, freely for this month.

Boleh bawa ke Tribunal Pengguna tak?

p/s: Pengguna selalu tertindas...

Tuesday, November 9, 2010

Azizi oohh Azizi...

Kenapa nak? Mummy dah letih ni. Azizi tak mengantuk ke? Dah malam, gelap kat luar tu. Dah tidur dulu. Lepas ni Mummy & Daddy tidur peluk Azizi. Mummy pegang dia, tak lepas sampai dia tidur.

Di atas adalah ayat standard memujuk Azizi di malam hari. Kenapa yea, semalam dia tidur tak lena. Aku tersedar dia terkebil-kebil tengok kiri dan kanan. Akhirnya sebab bosan dia tertidur sendiri kot, aku buat dekkk aje!

Amaran kepada Daddy, lain kali tidur jangan hempap Azizi. Selamba je hempap kaki & tangan kanan Azizi. Penat Mummy tepuk, tepis, tolak Daddy tengah-tengah malam.

p/s: Ingat kena jaga baby je...rupanya senior baby pun kena daaa!!

Monday, November 8, 2010

Adoi, salah aku ke??

Semalam on the way balik dari Balok, Kuantan singgah sebentar kat rumah akak aku. Minta tolong dia trim kuku Azizi. Tengah syok trim, si Azizi dok sondol aku minta susu. Aku pun selak baju dan beri susu. Tetiba, akak aku open satu story yang buat aku terfikir.

Akak: Siapa yang cakap eh?
Aku: Apa...?
Akak: Ha...si Li yang cakap.
Aku: Apa dia?
Akak: Li cakap, tetek dia kecik, Abg Nain punya pun kecik, Afiq punya pun kecik, Ngah punya besar.
Aku: Kurang hasam punya budak...
Akak: Tu la, siapa suruh pegi tunjuk kat orang. Orang lain plak tukang malu kat dia.
Aku: Ko la tak turunkan ilmu sepenuhnya kat aku.
Akak: Mana aku taw!!

Bila dipikir kembali, memang bangang dan bodoh betul. Aku tak bersedia dengan bra yang cukup, baju yang lebih sesuai...sibuk dengan barang Azizi aje. Bila hujan, hambik kau..tak kering bra aku...3 tak cukup yea ibu-ibu muda!

Tu belum masuk bab PANAS, ade ke dera aku dok dalam rumah yang kipas tu sepoi-sepoi bahasa. Dah la dera aku pakai minyak panas, stokin lagi, mandi tak boleh pagi sangat, dengan bulan raya nyer....dok plak kat bilik BIBIK @ bilik bawah dengan tingkap tak kasi buka sebab nyamuk katanya, kipas 12" nak sejukkan bilik berkempam plak & bersebelahan dengan dapur, pun tak buka tingkap & pintu sebab mcm2 alasan....param dan pilis tu pun buat aku hangin 1 badan...

Dan ditambah bilik aku di atas tapi atas faktor kesihatan, aku terpaksa berkhemah di bawah. Tido kat ruang tamu, sungguh taw...malam je tarik sofa bed untuk tido. Terik matahari luar tu mmg azab sampai ada sekali tu anak aku nangis tak keluar suara dah!!

So, cuba cerita kat mana aku sesuai duduk dengan selesa nak breastfeed Azizi? Ingat aku tak malu ke selak baju depan mak, ayah, abang ipar, pakcik, makcik, nenek, mak mertua, bapa mertua, etc...aku pun bukan sihat dan kuat sangat sebab baru lepas operation!

p/s: Aku rasa aku adalah mangsa keadaan...lain kali kalau ada rumah sendiri nak berpantang kat rumah sendiri aje...

Thursday, November 4, 2010

Sewa Rumah di Taman Danau Desa

Kepada sesiapa yang sedang mencari rumah sewa di Taman Danau Desa, Jalan Klang Lama boleh menghubungi En.Khairul di talian XXXXX.

Jenis rumah: Apartment, 3 Bilik & 2 Toilet
Tingkat 2 berserta 1 parking lot
Rumah separuh furnished (mesin basuh, water heater, air-cond, dapur masak)

Kemasukan adalah SEGERA.

Sekian.

Ke mana kamu menghilang????

Adoii...aku tau la aku dah lama tak melaram sakan dengan tudung & baju yang cun tu. Tapi cuba la kau jangan HILANG dari pandangan aku. Kan dah susah aku nak matching baju dengan tudung.

Mana kau menghilang? Kau dok kat bilik aku ke, bilik mak aku ke, bilik adik aku ke, dalam kotak ke, kat umah akak aku ke?

p/s: yang hilang warna hijau, purple & merah buruk (elly belikan dulu)

Wednesday, November 3, 2010

Hari kedua ....

Alhamdulillah Azizi mudah diurus oleh nenek dan atok. Positive la tu. Cuma kelakar bila aku balik je rumah, dia tengok aje ke mana aku pergi. Nak susu sangat smp buat chap..chap..chap. Bila dah bagi, minum smp muak...itu pun nasib mummy dah pump keluar before balik dari pejabat.

Ada ke patut aku sembelit semalam. 1 jam dok kat toilet. Rugi masa 1 jam tu, elok-elok boleh spent dengan Azizi, hum....

Malamnya, again dia nak aku yg tidur kan. Daddy dah tutup mata awal-awal. Akhirnya aku bawa Azizi tidur sebantal dan peluk dia rapat-rapat. Tidur nyenyak sehingga 3.00 pagi, tu pun dia resah gelisah. Aku bagi susu dan kejut daddy minta tolong tukar pampers sementara aku ke toilet.

Dan tepat pukul 5.30 pagi aku beri Azizi susu sedikit, dia blum lapar la. Tido balik dia...dan macam biasa aku dan suami sibuk bersiap untuk ke pejabat.

Sekarang, aku kena balik rumah....kesnya tertinggal alat breastpump. Dan aku sedang menahan sakit sekarang.

p/s: Jauh tu weiiii....

Tuesday, November 2, 2010

1st day keje selepas cuti 60 hari

Pagi tadi kena complaint dengan husband, lambat katanya. Aku jawab balik, baru nak cari make up dan sebagainya tadi.

Mak pun complaint kata patutnya semua brg dah sedia sejak mlm hari. Bukan di pagi hari baru nak kemas semua. 70% aku dah kemas cuma Medela pump & ice pack je tak masuk bag lagi.

Ingat nak kejut Azizi utk minum susu sikit sebelum beransur ke pejabat, tapi tak sempat. Azizi pun tido lagi. Cium pipi kanan dan terus memecut ke office.

Yang best setelah lebih 6 bulan tak drive, aku masih boleh drive la...mcm tak caya cuma tak terror lagi dah...

Dan pukul 8 pagi aku kalut cari plag untuk pump susu, kalut sebab lupa bawak 2 pin punya slot. Akhirnya pinjam kawanku, Mariaty punyer wayer....hahhaha, anyway 10q yer...

p/s: tetiba baju basah pukul 11 pagi, too early & kwn kata sbb aktif sgt gerak2 aku ni...ye ke?

Monday, November 1, 2010

Masih mencuba ....

Aku masih mencuba menggunakan Avent Digital Bottle Warmer. Nak salahkan botol boleh tak? Sebab guna Dr Brown tapi bila nak suamkan bantai pakai Avent.

1st time pakai, just nice suhu ebm.
2nd time pakai, salah ajor mak. So kena panaskan another round.
3rd time pakai, sejuk sikit ebm tu. Tak plak aku panaskan sekali lagi.
4th time ..... lagi 2 jam baru boleh buat test!!

Doa:

Ya Allah, mudahkan urusan penyusuan anak ku, Muhammad Azizi Syalia. Amin.

p/s: Bukan mudah nak jadi mummy ni kann....

Salah tarikh

Sejak bersalin ni, aku ado penyakit baru. Suka salah tarikh.

Kes 1

Salah tarikh tengok appointment Azizi. Boleh ke dah sampai depan pintu hospital baru sedar salah tarikh datang nak jumpa Dr. Atikah Lee. Sabar aje la tengok buku tu terang-terang tulis 6/11/10.

Kes 2

Salah tarikh naik kerja selepas cuti 60 hari. Terang-terang kat MC tu tulis until 1/11/2010 (inclusive).

p/s: SABOR aje la Mr.Daddy......

Friday, October 29, 2010

Pampers Mamy Poko

Boleh dikatakan yang aku & Dd adalah pengguna tegar Mamy Poko. Ramai yang perli kata pakai pampers mahal la, anak pertama je mampu nak pakai pampers ni la, dan mcm2 lagi yang aku pun dah penat nak amik tau.

Kenapa pampers Mamy Poko?

1. Sesuai dengan ukuran Azizi sebab kami ada pengalaman beli cawat pampers tu rendah, bila berak Azizi menangis sebab najis melimpah ke belakang. Azizi ni pandai geli sikit!

2. Banyak pampers tak mampu nak tahan najis besar Azizi setempat. Mungkin popo pocket Mamy Poko membantu Azizi dalam hal pembuangan.

3. Boleh la pakai lama sebab Azizi yang kuat kencing tu selamba pakai 3-4 jam baru tukar lain.

4. Harga yang kami dapat murah.

Di mana kebiasaannya beli Mamy Poko?

Yang ni aku kena bagi credit to Dd, sebab kerajinan dia explore kedai-kedai bayi alhamdulillah jumpa sebuah kedai yang menawarkan harga bagus.

Kedai tu hanya terdapat di Semenyih Sentral. Nama kedai The Little One. Waktu operasi Isnin - Sabtu, 10.30 pagi - 8.00 mlm.

Harga pukul rata, tak kira size apa pun dijual dengan harga RM34.50. Kedai ubat pun masih mahal tau!!

p/s: Setakat ni duit dilaburkan pada pampers aje. Kalau ada maid boleh pikir nak pakai CD kot..

Thursday, October 28, 2010

Sale Fisher Price @ Isetan

Kalau ikut perancangan, malam ni Azizi dah dapat Fisher Price bouncer dia. Tapi disebabkan Dd busy dan tak sempat nak ke Isetan, esok malam la baru Azizi dapat ROCK his world!

So, sekalian mummies and daddies....tak salah kalau ada kemampuan untuk belikan anak anda barangan Fisher Price. Dari risikan khabar diterima, diskaun kali ini bersempena dengan ulang tahun Fisher Price.

Macam bouncer yang Mm dah aim sangat tu (Mm yang lebih-lebih dari Azizi), most probably ada diskaun up to RM80. Ok la tu kan...kalau harga asal RM290, esok Dd kena bayar RM210 je...

p/s: Mm nak paw Dd sebab dah berjaya jual parking lot kat apartment tu...hehheh

Hari pertama belajar BOTOL

Since aku dah nak start keje on 02 November 2010, maka Dd telah mengarahkan Mm untuk membiasakan Azizi dengan BOTOL. Mm positive yang Azizi OK je dengan BOTOL, tapi baik atok, nenek & Dd takut benar.

Hari ini, Azizi telah diberi BOTOL pada pukul 9.40 pagi dan 11.30 pagi. Kesian kerana pada sesi 11.30 pagi dia telah mencemikkan muka tanda sedih yang amat sangat. Yelah, nampak Mm tapi tak dapat 'gayut' la plak.

Atas dasar kemanusian, nenek telah membenarkan Azizi 'gayut' pada pukul 2.30 petang. Itu pun kerana pada pukul 12.55 tengahari, Azizi terjaga dari lena ayam. Oleh kerana nenek belum sudah masak, terpaksa la Mm pegang. Kesian Mm tengok, sebaik sahaja Mm pegang dia terus disuakan bibir kecil dia ke sisi, ke dada Mm minta susu. Mm buat tak tau, lagi pun belum masa minum OK kerana belum cukup 2 jam. Menjerit la dia tanda minta simpati, atok cuba menenangkan Azizi tetapi GAGAL. Akhirnya Mm kena ambil alih tugas nenek di dapur aka TUKANG MASAK dan nenek sahaja berjaya memujuk Azizi. Itu pun menjerit Azizi ketika tukar pampers, takut kena tinggal kat katil sorang-sorang plak!

Dah dapat gayut, apa lagi Azizi buatkan..dia minum sampai tong perut penuh dan melimpah-limpah. Siap bangun tidur muntah kat bantal nenek. Minum balik pun pukul 5.30 petang. Nenek haru, cucu nangis pukul 4 petang dah minta BOTOL dan dia lupa nak check pampers. Rupanya Azizi dah berak, tu yang nangis sebab geli punggung tu.

Dia nangis balik pukul 7.30 petang dan kali ni dibenarkan gayut, konon-konon Mm dah balik office la...

p/s: Mm kena kuat semangat, jangan kesian cepat sangat....

Wednesday, October 27, 2010

Promosi @ Manjaku Bb Centre

Since dah ada baby ni, aku suka sangat nak sharing info promosi dengan kamu semua. Hari ni, dengan terkejut badak, aku telah memborong pampers Azizi @ Manjaku Bb Centre Bandar Bangi. Hambik ko...stok sebulan aku simpan!!!

Promosi sah di antara 22 Oct 2010 sehingga 07 November 2010 & while stocks last!!

Orait, inilah senarai harga pampers:

PETPET M80/L68/XL56 = RM32.90
HUGGIES Dry M80/L68/XL56/XXL44 =RM32.90
Mamy Poko NB52/S48/M44/L38/XL34/XXL28 = RM31.90
Baby Like Super X'tra S74/M72/L62/XL52 = RM23.90
Drypers M84/L72/XL60 = Low Price (sorry, tak check plak harga)
Drypers Limited Edition 2 in 1 M52/L44/XL38 = RM24.90

Ini plak harga susu formula yang ditawarkan:

Anmum Essential 3+ (Honey/Plain) + RM42.90
Pediasure Complete (Vanilla) 1.8kg = RM125.90
Enfakid A+NGD (Plain/Honey) 1.3kg = RM62.90
Enfagrow A+NGD (Plain/Vanilla/Honey) 1.3kg = RM68.90
Anmum Essential 1+ (Honey/Plain) 1.3kg = RM44.90

Barangan lain of course ada discount jugak. Kedai ni banyak cawangan, jadi sila ke cawangan yang berhampiran.

Hum...pengalaman sebagai ibu ni, hahahha...malu nak mengaku tapi tiap kali masuk kedai barangan bayi ni, mau habis minimum RM100++. Yelah, kalau tak habis beli barang untuk anak sendiri, ada beli barang untuk kawan-kawan yang baru dapat anak jugak!

p/s: Macam promoter plak!!!

Sunday, October 24, 2010

Susu Ibu

Sesekali terfikir, kenapa aku bersungguh-sungguh nak susukan Azizi? Adakah aku:

a) mengikut trend semasa yang orang semua memang heboh/ kecoh menyusukan bayi masing-masing

b) sememangnya memahami kebaikan susu ibu kepada bayi sehingga 6 bulan, dan diteruskan sehingga 2 tahun

c) terikut-ikut kawan-kawan aku yang semua dok sibuk pump susu time rest kat opis

Hakikatnya cabaran aku lebih kerana Azizi disuspek allergy susu lembu. Dan atas nasihat Dr. Atikah Lee aku terpaksa berpuasa makanan & minuman berprotein susu lembu sehingga Azizi 6 bulan. Itu pun sebelum Dr. Atikah dapat melakukan pengesahan adakah Azizi allergy pada Soya pulak.

Apabila aku kena berpuasa protein susu lembu, faham-faham la tengok Pizza Hut pun sedap, tgk cheese lagi sedap. Milo, Ovaltine semua aku tak boleh minum sebab ada campuran susu di dalamnya. Sabar aje la tapi aku kena kuat semangat atau Azizi yang akan merana sakit perut.

Itu pun, rasa sangat tercabar sebab bekalan hasil pump di peti beku mengikut kata ayah aku sikit. Hum...dah biasa dengan formula so bila aku buat DEK aje, hangin plak atoknya!!

Apa pun, dengan single pumping Medela Swing, aku gagahkan juga mencari 2 kali sesi pump. Dapat la store 10 oz sehari, alhamdulillah.

Tapi, ada suami aku kisah ke berapa jumlah aku pump sehari? Rata-rata suami hari ni lebih suka wife berdikari, walhal cuba la ringan mulut tanya hasil susu yang dihasilkan. Tanya la you ada amik supplement tak utk tingkatkan kualiti susu, etc. Again...suami oh suami...

P/S: Sorry Dr Atikah, saya kadang tu malas nak pump keluar 1 oz before bagi Azizi susu. Hehehheh...muak la anak aku pastu...

Tuesday, September 28, 2010

Cabaran menjadi seorang ibu baru

Takala menulis perkara ini, air mata ku seakan hendak gugur. Terlalu insaf bila dikenang akan apa yang telah berlaku.

Kejadian pertama:

Azizi sakit COLIC. Yang aku sebagai ibunya tidak memahami, tiada ilmu sebenarnya. Dia kerap terjaga malam dan meminta susu badan. Sampai sakit badanku dan akhirnya angin aku tiba. Aku marahi si kecil Azizi, dia seakan mengerti sambil merenung aku. Akibat renung itu, aku tersedar. Aku terlalu beremosi, terlalu mementingkan diri dan kira mengantuk aku sahaja. Akhirnya aku insaf dan sehingga sekarang walau sakit badanku, aku gagahi memberi susu kepadanya.

Kejadian kedua:

Aku masih tidak reti mengangkat si kecil Azizi tanpa bantuan orang. Puas ku usaha tapi aku rungsing cara pegang itu salah dan menyakitkan. Semalam aku ditegur suami dan diugut untuk dihantar ke kelas PARENTING kerana cara pegang salah di bahgian kepala Azizi. Hakikatnya tangan kanan aku masih sakit dan lemah, tah apa tukang urut tu pulas aku kurang pasti. Nak disapu minyak rungsing bila pegang si kecil Azizi akan memudaratkan dia.

Kejadian ketiga:

Ketika menyusukan si kecil Azizi, biasa terjadi yang lengan dan pinggang akan lenguh. Dalam aku sibuk mencapai bantal, aku lupa si kecil Azizi yang sedang seronok menyusu. Apabila ku iring badan untuk mencapai barang2, apa lagi tersedak la anak kecil itu sehingga tersekat nyawa. Kasihan dan tergelabah la aku sebagai si ibu. Ku tepuk belakang dengan harapan melegakan dadanya. Tapi kesakitan tersekat cecair ditekak itu pasti sakit ditanggung si kecil Azizi.

Maafkan mummy Azizi. Mummy masih bertatih belajar menguruskan kamu.

Monday, September 27, 2010

Pengalaman bersalin secara cesarean

Tanggal 02 September 2010 paling tidak akan aku lupakan. Sedang semua umat Islam berpuasa, aku pulak sedap sahaja melantak sepinggan nasi goreng air tangan suami ku. Dulu kalau mengandung, mmg nasi goreng ini la aku minta-minta. Sempat lagi aku makan 2 suap kek cheese sebelum berhenti makan dan minum tepat pukul 8.30 pagi.

Sedang kami bersiap-siap, PA kepada Dr. Hamid Arshat menelefon memaklumkan GL ING belum diterima lagi oleh Hospital Pantai Kuala Lumpur. Suamiku dengan tenang berkata dia tak hairan kerana ING telah memaklumkan GL telah dikeluarkan manakala Pantai berkata sebaliknya. Ini bukan kes pertama, dulu dia kat Beijing siap bergaduh sebab aku tak boleh nak keluar hospital gara-gara isu GL.

Masuk wad C4, faham-faham la penuh tapi jangan la bagi aku bilik bawah dari entitlement plak. Sure la aku buat muka, aku ni takut dan tak selesa share bilik hospital dengan orang. Staff nurse datang dan brief banyak hal, semua isu hospital la. Kemudian dalam pukul 1 petang aku plak yang beria-ia tanya takde ubat ke nak paksa "pass motion", dan since doctor tak request aku OK aje la. Tapi nak dijadikan cerita, aku membuang air besar dan kecil tak berhenti-henti sampai la masanya.

Tepat pukul 3 petang, Dr.Joseph datang brief aku pasal epidural. Panjang la ceritanya, kesan dan apa yang aku akan rasa. Aku sengih-sengih tapi siap inform doctor yang aku penakut, darah pun aku tgk boleh pengsan. Dia menenangkan aku.

Tunggu punya tunggu, akhirnya dekat pukul 4 baru aku ditolak ke wad bedah. Benda-benda biasa disoal dan perlu dijawab sebelum kerja-kerja bermula. Yang lawak tu siap tanya ada tak liquid diberi sebelum aku dihantar ke wad bedah. Dengan selamba aku jawab ada, sebanyak 30ml tapi nama ubat tak ingat. Tergelak semua orang kat situ sebab jawapan aku terlebih tepat.

Kemudian aku ditolak ke bilik treatment. Bilik ni aku dicucuk dengan epidural. Sakit wooo....ubat bius dimasukkan ke tulang belakang. Aku agak terganggu emosi setelah aku tidak berupaya menggerakkan kaki sendiri lagi. Benar-benar insaf kerana aku sihat dan tiba-tiba hilang kenikmatan menggerakkan tubuh badan, kacau jiwa.

Bila aku dah stabil, aku ditolak ke bilik bedah. Aku nampak doctor Hamid Arshat dan Dr Joseph. Cepat dan cekap pekerja wad tu semua. Sekjap je screen dipasang diparas dada aku, lampu bedah ditarik ke belakang, alat-alat tu semua tak tunjuk aku pun....tapi mana suami aku. Eh, pasal perut aku ni bagai digerak-gerak tapi doctor masih dikerusinya.

Lega aku tengok suami aku melangkah masuk. Aku sebenarnya memang dah terketar-ketar, diam je la aku sambil suami memegang jari tangan kiri aku. Dimulut aku sebanyak-banyak nyer aku menyebut nama Allah, sebab aku tak tahu apa akan berlaku kemudiannya. Sehinggakan apa yang doctor Hamid cakap dengan suami aku pun aku tak boleh fokus. Aku diam aje. Yang aku tahu tetiba aku rasa ada air pancut dan mengalir ditubuh kiri aku. Air ketuban la. Tak lama lepas tu aku menangis bila mendengar suara tangisan anak aku dan suami aku kata...itu baby kita.

Dan aku masih terus di bilik bedah apabila baby dan daddy telah naik ke atas untuk procedure seterusnya. Sehinggakan bila doctor Hamid menyapa "Alia, semuanya dah selamat." Dan aku tidak terucap kata TERIMA KASIH kerana aku masih di dalam dunia aku.

Cerita anda bagaimana pula?

Friday, September 3, 2010

still fasting at HPKL

aku tak kentut lagi.....tak bole makan.....huhuhh
dan handphone aku hilang.....tak tau siapa klepet....ayooooo

Thursday, September 2, 2010

Doakan Mm & Bb

Waktu you all baca entri ni, Mm dah dalam perjalanan ke hospital. Mm telah mengambil breakfast yang berat pagi ni dan sekarang kena stop makan & minum. Itu pesanan Doctor Hamid, kena berpuasa 6 jam sebelum operation dijalankan.

Dalam pukul 10 pagi nanti, Mm akan daftar. Dan Dd kali ni nak minta katil tambahan, dulu lupa minta so sakit badan dia tunggu Mm kat hospital.

Bila dah dalam bilik, segala jenis darah, tekanan darah dan lain-lain akan ditanya. Kemudian, datang la doctor pakar bius, story mory apa procedure yang akan dilalui. Pastu sure Mm akan diminta bersihkan diri dan dibekalkan dengan baju kertas.

Sampai masanya, Mm akan ditolak masuk ke bilik OT. Sejuk weiiii, dah la pakai baju kertas aje. Dd pun ikut sekali tapi baju apa dia pakai Mm kurang pasti. Logiknya baju macam doktor atau nurse pakai la kan. Merasa gak pakai baju profession kedoktoran walhal profession sebenar engineer.

Maka, diakhir coleteh ini Mm nak minta maaf kepada semua orang, jika Mm ada buat salah silap secara sedar atau tidak, harap dimaafkan. Doakan Mm & Bb selamat dan sihat, insya Allah.

Akhir kata, semoga kita bertemu di masa akan datang lagi.

Salam sayang buat semua...........

Wednesday, September 1, 2010

Aku dan persediaan

Haloooo...Mm in the house!! Hehhehe...umur dah 28, lagi ngada-ngada gitu!

Mcm you all tahu, esok Mm akan berangkat ke Hospital Pantai Kuala Lumpur pada sebelah paginya. Barang-barang dah kemas tapi tidak sepenuhnya, insya Allah by malam ni siap kesemuanya. Cuma barang Bb & Dd je blum packing apa-apa.

Perasaan? Entah yea, mungkin Mm taknak fikirkan in details, mcm menakutkan diri sendiri. Demi mem'positive'kan diriku yang cun ni.

Yang pasti tepat 3.30 petang Doktor Hamid Arshat akan melakukan operation. Rasanya 1 jam sebelum dah dok dalam bilik OT. Dan kalau dikira mengikut waktu sekarang, pukul 2:50 petang mungkin Mm dah selamat kena bius.

Cuma yang terlintas difikiran nak request sembahyang Zohor dulu sebelum tolak Mm ke bilik OT. And Dd tolong ambil gambar selain rakaman kemas di mata anda proses kelahiran tersebut.

Yang bestnya, all my friends dah announce duit raya dah masuk. Macam hadiah plak pada Mm sebelum masuk hospital. Hehheh...anyway, thank you my MAJIKAN.

p/s: Semoga keinsafan sentiasa ada dalam diri Mm

Tuesday, August 31, 2010

Today is my birthday

Teruk betul Dd, bersungguh aku panggil dia pukul 12 untuk wish aku happy birthday tapi dia buat dek aje menghadap komputer. Takkan tak sedar dah masuk 31 Ogos 2010, siap orang main mercun pom..pom..pom..kat luar rumah.

Yang SMS aku dengan ucapan indah-indah adalah opismate aku Cik Yanie dan Kak Yan. Begitu juga dengan akak aku.

Yang wish dengan mulut siapa lagi kalau bukan orang di rumah ni Dd dan mak Mm.

Yang wish kot Facebook paling ramai la...cousin aku Nor, kawan-kawan aku Farah, Yusro, Akmal, Ijan, Su, Kak As dan Ida. Ops...cousin aku Arif pun wish aku. Suami aku pun guna Facebook sejam lebih awal tapi wish Merdeka Day yang ke 53 dan kemudian baru wish Birthday aku. Farah siap hantar video klip lagu Happy Birthday...lawak tul!!!

p/s: Tak kira...nak merajuk jugak sebab Dd tak nyanyi lagu Happy Birthday untuk aku!!

Monday, August 30, 2010

Anak sedara baru

Tahniah kepada Angah Suhaila & Hanif kerana telah mendapat anak ke-2 mereka pada 30 Ogos 2010. Baby lahir pada pukul 3.30 pagi di Hospital Kuantan.

Insya Allah, baby selamat. Aunty doakan baby cepat gemuk (put on weight) dan boleh keluar hospital untuk sambut hari raya bersama family yang lain.

Antara orang yang memang too excited of course uncle awak. Siap lepas sahur terus online check MAS ticketing. Aunty tengok dia nak beli tiket tapi tak jadi sebab harga dah mahal. Pastu uncle senyap aje, sedih la tu. Well, uncle memang seorang yang baik kerana hal keluarga mendahului hal diri sendiri.

Sekarang ni aunty pun tengah membilang hari. Lagi 2 hari nak kena caeser kat Hospital Pantai Kuala Lumpur. Perasaan bercampur baur...huhuhu...insya Allah jika ada kesempatan, akan dikongsi pengalaman itu di sini. Kalau tak, tunggu orang lain dokumentasikan la, (-_-).

p/s: Dd beli infant carrier sebab nak bb boy dok dalam tu sampai cukup besar dan faham isu keselamatan di jalan raya.

Saturday, August 28, 2010

Medela Swing

Mm memang bersemangat nak breastfeed (bf) bb boy. Sangat berharap baik Mm dan Bb tabah melalui saat pertama kali nak bf.

Mau tak bersemangat, Mm dah pre order Medela Swing dengan Faheem's Wardrobe sebab so far harga yang ditawarkan sehingga 31 Ogos ni paling murah. Mm hanya perlu bayar 10% untuk pre order. Normally online order ni nak hampir 50% atas harga.

Dan hari ini Mm dah membeli 3 nursing bra, disposal bra pad dan washable bra pad. Memang bersemangat la Mm dalam bab bf ni.

Niat Mm nak bf Bb sampai 2 tahun, insya Allah. Pelbagai perancangan dan strategy Mm dah atur, in case Mm kena keje luar kawasan...so camna? That's why nak pakai maid. Siapa nak jadi maid Mm? Tawaran dibuka selagi tiada maid melapor diri di rumah Mm. Sebab Dd yang akan menjadi majikan.

p/s: Siapa baik mau taja Medela City Style bag set utk Mm? Teringin sangat....

Makan-makan

Al kisah beria-ia Mm dan mak membuat agar-agar tembikai tapi tak berjaya atau kata lain tak jadi. Huhuhu...tah mana silap pun Mm tak pasti, nasib cuba sikit je kalau tidak terbuang la ianya dan berlaku pembaziran.

Ada pic agar-agar yang tak menjadi tu tapi malu larrr nak tempek kat sini.

Hari ni lepas buka Mm dah request nak makan sedap-sedap pada birthday Mm. Birthday Mm jatuh pada 31 Ogos ni. Jadi Mm pun request nak makan nasi himpit bersama lodeh, sambal sotong dan tempe. Hum...air nanti nak request air sirap bandung Muar la.Rendang? Bab rendang ni Mm agak cerewet, hanya rendang mak dan nenek Mm masak je Mm makan. Nape? Rasanya lain la...tah tekak dah suka yang itu, fix yang itu je nak makan.

Huhuh...masa dah makin hampir. Berdebar rasa. Dd keep on going bising sebab Mm masih dengan habit makan banyak. Asyik la ugut jangan nanti pergi training tak larat nak lari 2.4km. Tension aje Mm...walhal Mm dan Bb laporrrr dan dahagaaaaa...

Dalam masa yang sama, tekak ni rasa nak makan cantonese mee....macam best je kalau dapat tp kedai Abdullah Chan Bangi buka ke?

p/s: Letih last minute shopping hari ni....

Thursday, August 26, 2010

Uri

Petang semalam Mm macam biasa ajak Dd gi bazar ramadhan. Kami suka pergi bazar ramadhan yang dekat dengan rumah dan jalan yang tak sesak la menjadi pilihan.

On the way ke bazar ramadhan, Dd telah naik hangin ekoran Mm memberi kutbah kepada persoalan uri. Keputusan Mm waktu itu untuk mendiamkan diri sahaja.

Ada kawan Mm berpesan, uri itu harus dicuci bersih kerana ia akan melambangkan peribadi bb itu nanti. Jika bersih uri, pembersih la bb itu nanti dan sebaliknya. Selain itu, kawan Mm kata ada orang percaya uri yang bersih jika ditanam bersama pensel, jarum, etc akan membawa makna tertentu kepada bb itu nanti. Hal ni Mm tak setuju sangat, lain macam aje kepercayaan karut ni.

Sebenarnya Dd menyatakan penyesalan terlupa nak beli POT URI di Klinik Dr Hamid Arshat. Kita sebagai manusia selalu mendahulukan keperluan lain daripada yang perlu dahulu. Memandangkan hospital di kota, rumah nenek di pekan, kita cari aje bahan-bahan tersebut di Semenyih hujung minggu ni yea Dd.

Dan oleh itu, terlepas juga peluang Mm nak menyaksikan Dd cuci uri Mm. Mm memang gemar test Dd, so far dia lulus dengan baik. Tapi memang nak gak Mm tau kehebatan dia dalam penjagaan bb, nanti Mm kongsi dalam keluaran akan datang...ye la samada kecoh ke, cool ke, cuak ke...hehhehehheheh.

p/s: Dd dah luluskan permintaan Mm untuk pakai maid?

Wednesday, August 25, 2010

Nasi Lemak

Hari ni mak Mm plan nak masak nasi lemak. Katanya lauk udang sambal, ikan bilis goreng, ayam goreng, telur rebus dan sayur kangkung. Ok la kan dari Mm yang tak pandai masak ni.

Bila cerita hal nasi lemak ni, Mm teringat kat seorang kawan Mm. Ayah dia peniaga nasi lemak. Dulu waktu zaman belajar di UiTM, memang rajin la kami kirim dia untuk bungkuskan nasi lemak bersama lauk pilihan masing-masing.

Nak dijadikan cerita, Mm mengusik dia yang Mm kempunan nak makan nasi ayah dia. Kesian Aunty Yan, tak pasal-pasal rasa bersalah sebab Mm tak makan lagi nasi dia. Yelah, doctor dah tetapkan tarikh operation but Mm masih belum menjamah nasi lemak tersebut.

Aunty Yan dulu Mm dan kawan-kawan panggil dia as OYAN. Saja ubah nama dia kasi glamour sikit. La ni dia antara karier women berjaya, asyik terbang sana sini. Tapi agak tersentuh hati kerana dia sibuk pun masih ingat kat Mm yang nak nasi lemak dia tu.

Tapi buat masa sekarang ni Mm macam tak boleh consume udang, kerang la sebab jari hantu sebelah kiri Mm akan sakit lepas menikmati seafood ni. Sotong ok plak. Ada orang kata tah-tah petanda penyakit gout, Ya Allah..jauhi la aku dari penyakit ini. Mak Mm plak kata, sama cam ayah Mm yang mana kalau makan 1 kerang pun 1 jari kaki dia akan kejang. Lama pastu OK balik. Ni petanda yang asid urik tu tinggi dah dalam badan, bawak-bawak la berhenti makan yea Mm, jangan buat tak reti je.

So, nak menikmati nasi lemak bersama sambal ikan bilis je yang boleh. Yang origional gitu.

p/s: Bila nak buat projek agar-agar tembikai dengan mak Mm ni?

Tuesday, August 24, 2010

I'm in MC mode

Lupa nak story kat you all yang Mm dah dapat cuti rehat panjang daripada Dr. Hamid Arshat bermula 20 Ogos 2010 sampai 01 September 2010. Maybe pre-mental preparation untuk Mm before operation kot. Or maybe juga sebab Mm batuk berkahak dan selesema.

Antara nasihat Doctor Hamid kepada Mm adlah untuk mengurangkan pengambilan susu, makanan bercoklat, berlemak, bersantan. Sesuai pengambilan makanan masak air.

Bekalan ubat ada, nama ubat tu HOVA EXPECTORANT. Masih was-was nak makan ubat ni, risau kot-kot sampai bb boy pun drowsiness sama.

Tapi, kalau tak baik lagi batuk & selesema ni nampaknya terpaksa la Mm ambil juga ubat. Tak mau la sakit before operation sbb nanti nak keluarkan kahak pun perit perut rasa.

Arghhh...boring rasa duduk di rumah. Ayah & mak pun takde di rumah sebab ada urusan di luar. Owh...teringat akan sampel pampers PET PET yang masih belum sampai. Posmen lalu je, takde la tu.

Masih ada beberapa barang yang Dd kena beli. Antaranya:

Tilam
Botol sterlizer
Kain bedung
Pampers
Wet tissues
Dropolene
Minyak Yuu Yee Cap Limau
Bedak
Cotton buds
Kapas -- perlu ke? Untuk apa ha??

p/s: Ucapan raya pakai kad ke, sms, mms?

Monday, August 23, 2010

Resepi biskut raya

2 cups butter
4 cups flour
2 tsp. baking soda
2 cups granulated sugar
2 cups brown sugar
5 cups blended oatmeal (measure oatmeal & blend in blender to a fine powder)
24 oz. chocolate chips
1 tsp. salt
18 oz. Cadbury bar (grated)
4 eggs
2 tsp. baking powder
3 cups chopped nuts (your choice)
2 tsp. vanilla

Cream the butter and both sugars. Add eggs and vanilla, mix together with flour, oatmeal, salt, baking powder and soda. Add chocolate chips, Hershey bar and nuts. Roll into balls and place two inches apart on a cookie sheet.

Bake for 10 minutes at 375 degree. Makes 112 cookies.....Have Fun!!
Recipe may be halved.

p/s: Sorry...nak gak tepek kat sini!

Confirm on 02 September 2010

Syukur alhamdulillah akhirnya ketetapan proses kelahiran bb boy telah disahkan oleh Dr. Hamid Arshat. Sesungguhnya aku redha, 100% aku redha walaupun aku terpaksa di'cesarean'. Harapan aku hanya bb boy sihat dan selamat. Juga aku sihat dan selamat. Don't cry my friend.

Berdasarkan scan doctor hari Jumaat yang lepas, bb boy beratnya 3kg. Heart beat sekitar 150 (ukuran apa tak pulak ku tanya). Normal kata doctor. Tapi NO MORE ROOM for him to move around.

Arahan doctor ringkas, pagi 02 September tu sila ambil breakfast berat, aku boleh makan sampai pukul 8 pagi, iaitu 6 jam sebelum masa operation. Kemudian aku boleh check in di Hospital Pantai Kuala Lumpur. Lebih kurang pukul 12 begitu, doctor pakar bius akan explain procedure dan inject EPIDURAL. Dalam 3.30 petang kita akan mula operation. Insya allah by Sunday dah boleh keluar hospital. Husband boleh bawa video camera/ camera tapi tak boleh dekat-dekat sangat.

Huhuhu...berdasarkan pengalaman, lebih kurang pukul 2 petang aku dah ditolak masuk ke operation theater. Separa bius ni camna yea? Siapa ada pengalaman? Aku ni penakut, tah-tah pengsan sendiri. Tapi kalau tak aku tutup aje mata sampai sesi operation selesai. Hehheh....tak mau pikir lagi, tempuhi sahaja ketetapan Allah.

p/s: Doakan aku dan bb boy selamat dan sihat yea kawan-kawan.

Susu bagi ibu-ibu mengandung

Sejak berbadan dua, aku memang memberi keutamaan kesihatan dan makanan berkhasiat. Kalau dulu tak kisah sesangat, sekarang ni dah melebih-lebih pulak...siap ada sikap was-was, kadang tu bila pikir balik OVER la plak...!!

Berbalik kepada cerita susu, hum...orang pertama yang aku tanya susu apa bagus memandangkan aku ni spesis sembelit adalaha Kak Ros. Dia yang suggest Enfa Mama. Dari situ aku selalu minum Enfa Mama. Rasa? Ok, tekak aku boleh terima. Sembelit? Masih dalam aturan biasa aku yang memang bermasalah sembelit.

Apabila kandungan aku berusia lebih kurang 33 minggu, Klinik Dr Hamid Arshat telah memberi aku beberapa sampel susu bagi ibu mengandung/ ibu menyusukan bayi. Banyak brand tau, antaranya Anmum, S26 dan Frisco.

Anmum tu sahaja dah ada 3 jenis (kalau tak salah aku la...) tapi aku masih takut-takut nak minum sebab menurut pandangan Kak Ros, sembelit nanti kalau minum ianya. Siap dapat sampel susu bayi berusia 0-6 bulan 1 kotak. Siapa nak, sila la inform I yang cun ni yea.

S26 baru sahaja ku rasa pagi ni, ketika sahur. Tekak aku mampu menelan segelas tapi jauh disudut hatiku menjerit...rasa susu!!! Memang la susu, tapi sedap lagi Frisco & Enfa Mama. Maknanya, masih ada pilihan lain yang best ditekak aku OK. Lupa lak...dapat beg boleh isi breast pump/ baju baby dan receipe lagi...ehheheheheheh!

Frisco adalah susu yang paling sedap aku rasa. Baunya sahaja sudah memikat jiwa, betul-betul bau VANILLA. Bukan bau susu! Rasanya manis, hum...oh...terkenang aku kepada kelazatan susu FRISCO. Mula-mula aku minum di kampung, bancuh pun senang sebab tak berketul-ketul tepung dengan air suam bila aku stir dengan sudu. Dapat beg make-up tau...ehheheheh!

Enfa Mama just nice. Tapi harga paling mahal OK. Aku bila kandungan dah masuk 8 bulan baru berani nak pergi TESCO. Kalau tak, ada la aku minta tolong husband pergi beli. Bila aku tengok dengan mata kepala sendiri, mahalnya! Kesian adik ipar aku, sebab dulu dia tanya harga Enfa Mama dan aku ulang apa suami aku kata iaitu harga sama aje. Sama apa kan kalau statement aku jelas kata Enfa Mama paling mahal!! Aku pun tertipu...haisshhhh!!

p/s: Setiap dari kita ada kesukaan masing-masing, ini berdasarkan pengalaman aku!

Thursday, August 19, 2010

Hari ini....

Kisah 1

Bancian yang dijalankan seakan tiba ke penghujungnya. Kawan-kawan semua diharap dapat memberi respond yang tepat kepada pegawai pembanci. Kenapa? Jawapan anda adalah penentu kepada ketepatan perancangan Malaysia untuk 5 tahun akan datang. Besar bukan impaknya, oleh itu jalankan tanggungjawab ini dengan sempurna. Paling tidak kalau benar anda terlalu BUSY, hanya sediakan 30 minit untuk menjawab soalan pegawai pembanci. Sebarang aduan boleh menghubungi 1-800-88-7828.

Tadi Mm baru memberi maklum balas, rumah Mm dah kena tepek kad kuning tanpa dibanci oleh pegawai pembanci. Pada Mm tak adil la, Mm nak jawab soalan dia tu. Mm tau kepentingan data tu semua kepada kerajaan. Kalau tak penting, takkan kita bersusah payah buat kan....

Kisah 2

This morning Dd went to see an acupuntur at HPJ. Huhuhuh...sakit katanya but for health reason, I will always support you my dear darling!!! Kurangkan pergantungan kepada ubat-ubatan.

Kisah 3

Tetiba teringat akan pasar malam di Taman Melawati. Mm memang suka gi situ, bukan sahaja banyak gerai yang menjual makanan sedap-sedap but banyak pilihan jua. Dan teringat akan kenyataan akak Mm yang dia pernah dengar orang kata pasar malam Taman Melawati adalah pasar malam kawasan orang kaya. Sebabnya? Sebab yang membeli di situ tidak pernah melakukan aktiviti tawar-menawar. Itu lah kita, pada pengunjung jika barang yang ditawarkan berkualiti & mengikut harga pasaran, kita sedia membayar. Tak tahu la plak kot-kot ada penjual yang mengambil kesempatan. Kita faham harga pasaran akan turun naik tapi perlu JUJUR yea dalam berniaga.

Kisah 4

Perut Mm dah turun ke bawah. Pengarah Mm pun menegur perkara yang sama. Hum...bila bb boy nak keluar? Kalau Mm ngantuk, bb boy aktif...la ni both of us sentiasa contra sesi kesegaran & mengantuk. Birthday Mm dah dekat, dapat tak Mm celebrate yang mana DD & bb boy nyanyi lagu Birthday untuk Mm. Pastu Mm nak request lagu Pencinta Wanita satuuuuuuuuuuuuuuu...

P/s: Kalau tak faham sudah...fikir-fikirkan!!

Wednesday, August 18, 2010

Baju tido khas Dd

Sejak dua menjak, Dd dah ada baju tido khas. Kesnya gara-gara Dd tak tahan sejuk sebab Mm on aircond 2hp pada suhu 23 degree celcius.

Siap ngadu sejuk di tengah malam, dan aku sebagai Mm yang baik hati telah menutup telinga dia. Konon nak kasi panas tapi memang Dd tido sungguh pun!

Siapa nak tau baju tido dia tu camna? Hhahahah...track suit dan baju sejuk!

p/s: Sorry Dd, Mm memang panas sangat!!

Tuesday, August 17, 2010

Ter...mengidam plak!!

Sebenarnya Mm tgh sangat sibuk, banyak kerja-kerja tertangguh. Semalam, pengarah Mm dah sound kenapa lewat keluarkan report. Memang salah Mm, sepatutnya sehari selepas meeting, report dah kena keluar.

Apa pun alasan, tanggungjawab kenapa buat. How you want to settle it, it's up to you. Itulah nasihat pegawai terdahulu kepada Mm dan rakan-rakan 1 batch. Dan sememangnya salah Mm.

Dan hari ini, dalam keadaan terkial-kial sebab dah lupa apa Mm catit, Mm cuba habiskan jua penulisan report itu.

Dan masih sempat berbisik kat immediate bos Mm nak makan agar-agar tembikai la...dulu akak Mm beli untuk anak dia kat Pasar Ramadhan Wangsa Maju. Immediate bos Mm pun kata saya tak nampak plak terjual di sini.

Bila nak beli? Sabtu ado makan2 kat Tropicana dgn batch Mm. Akak Mm pun periksa tak habis lagi, sian plak nak serabutkan dia. Kat Semenyih takde jual. Mana ada jual lagi??? Boleh order online tak?

p/s: Mm tengah gagahkan diri siapkan kerja before Khamis. Perut sekarang sudah mula suka sakit-sakit, macam ado angin.

Friday, August 13, 2010

Happy Birthday to Muhammad Zul Fadhli


Happy birthday to you...
Happy birthday to you...
Happy birthday to you Fadhli...
Happy birthday to you...

Ucapan dari Aunty Ngah:

Adik dah besar, umur dah 4 tahun. Adik kena rajin pergi sekolah. Jangan nakal-nakal lagi. Sorry sebab Ngah tak jumpa la gambar cat yang sesuai untuk tempek kat sini.

p/s: Gambar ihsan dari Mr.Google engine search.

Ramadhan 2

Alhamdulillah, Mm berjaya berpuasa seperti biasa. Bb boy pun sporting dan Mm rasa dia tau apa erti berpuasa di bulan Ramadhan. So, semalam again berhenti di Bazar Ramadhan Semenyih. Kami beli:

murtabak ayam special = RM2 x 2keping = RM4
kuih Dd = RM1
kuih Mm = RM1
pecal = RM2.50
sayur masak air = RM2

Pagi ini telah terbukti pembaziran yang dilakukan Mm dan Dd. Kami telah membuang 1 murtabak, 2 bahagian ayam, sedikit tempe sambal, 1 kuih Dd...issshhh, pembaziran yang ketara.

p/s: Next time beli satu je tiap juadah!!

Thursday, August 12, 2010

Kisah 1 Ramadhan

La ni Mm dan Dd dah station kat Semenyih. Walau membayar mahal sewa di KL, Dd lagi happy station kat Semenyih. Mm ikut kan aje, sebab Mm menumpang kereta orang dan tak boleh banyak peel la kan!!

Since mak & ayah Mm takde kat Semenyih, kami yang dua orang ni telah membeli juadah berbuka puasa di bazar Semenyih. Ishh..ramai orang ditambah hujan renyai-renyai. Kami beli:

Ayam golek (katanya black paper) = RM17 seekor
Ikan kembung bakar = RM3 x 2 ekor = RM6
Nangka masak lemak = RM2
Rojak kangkung+sotong = RM4
Kuih kole kacang = RM1
Kuih apam manis aka cantik = RM0.80

Sampai ke sahur, hanya tinggal ikan kembung dan ayam. Itu pun masih berbaki. Tengoklah nafsu Mm terutamanya ketika bulan Ramadhan.

So, today ada jual lauk kat office. Aku pun membeli la...

Tempe+ikan bilis+ kentang masak sambal goreng = RM3
Paceri nenas 4 keping = RM4

Tapi...masih terasa nak minum air carrot susu dan strawberry Nestle Bliss. Lauk plak rasa tak lengkap tanpa sayur...haishhh, kuah pecal ada tapi sayurnya takde.

p/s: Gemuk la Mm kalau terus bernafsu besar camni!

Wednesday, August 11, 2010

Hari pertama berpuasa ketika bb boy berusia 36 minggu

Salam ramadhan semua. Hari ini of course aku puasa, aku memang semangat nak berpuasa. Puas sudah aku menerangkan kepada bb boy apa itu puasa dan kenapa kena berpuasa. Didikan awal aku pada bb boy.

Pagi tadi aku mengelat, heheheh....jam Dd bunyi-bunyi pukul 4.30am. Dd kejut dan aku kata ala...awak la panaskan lauk. Last-last kedua-dua kami tertido kembali. Terlajak? Tak mungkin sebab jam aku pulak bunyi pukul 4.45am. Kali ni Dd dah melompat, siap goyang-goyang kaki aku suruh bangun. Masih tetap degil dengan mengatakan lauk panaskan pakai microwave je dan yang best tu..I ngantuk la bang!!!

Bila dah siap hidang semua, taaaadaaaa...bangun la permaisuri Mm dengan muka tak malu makan siap bertambah-tambah. Pastu makan kurma 5 biji, susu EnfaMama segelas+oat, kuih cincin, minum air masak banyak-banyak dan makan ubat.

Tadi pukul 10am ada tanda-tanda perut nak lapar tapi cepat-cepat 'positive'kan minda. Alhamdulillah, masih bertahan sehingga tiba masa berbuka puasa. Cuma nape tetiba aku selesema ni? Habuk fail ke? Ish...

Nak tido time lunch, ni aje la masa aku nak tulis blog, buka FB, buka email, baca blog orang. Nak tapau lauk kat kantin, tak buka la plak. Habis tu nak buat apa? Baca PaMa ok gak tapi isu yang sama diulas. Dengar lagu macam tak berminat sebab pagi tadi dah layan kawan-kawan suruh pasang lagu raya.

p/s: Hum...seronoknya dapat berpuasa. Bb boy pun aktif gerak-gerak macam biasa, Alhamdulillah...

Tuesday, August 10, 2010

Masalah keputihan lagi

Cerita lama berulang kembali. Letih dah rasa tapi kebersihan perlu diutamakan dan ilmu yang ada perlu dikongsi bersama anda semua (skema ayat da...tp mmg tgh letih buat report da...).

Doctor mengesahkan masalah air kuning yang tetiba keluar itu berpunca daripada masalah keputihan. Hum...teruk kali ni aku kena yer...sampai sekarang aku masih mengalaminya!!

Ubat yang dibekalkan oleh doctor adalah ubat antibiotik, ubat yang perlu dimasukkan ke dalam private part dan sedikit amalan yang boleh membantu.

Sebaiknya rendam private part anda dengan air suam yang dicampur dengan sedikit garam. Rendam sehingga air suam menjadi sejuk.

Pastikan private part dalam keadaan bersih dan kering. Tiada alasan walau di mana anda berada.

p/s: Teruk kali ni kerana keputihan yg keluar dalam bentuk kepingan. Pity on me!!

Monday, August 9, 2010

Cornetto Mini

As mak buyong yang anggun lagi bergaya, apo aku cakap-cakap sure orang seboleh-bolehnya nak beri. Semua risau aku kempunan kot...tapi best betul la jadi mak buyong!

Latest bos M&E belanja makan-makan tapi pada hari berkenaan aku MC sebab a day before sembelit teruk + keputihan teruk!

Aku saja usik-usik minta ice cream, hum...bos bagi duit RM20 untuk beli ice cream. Al kisah sebab aku tak keluar mana-mana last Friday, kawan-kawan aku pun beli 3 kotak Cornetto Mini. Satu kotak ada 12 cone. Setakat ni aku dah telan 3 cone. Mmg best sampai batuk-batuk pun masih teringin nak makan lagi, dan lagi, dan lagi...

p/s: Aku tak kira, before puasa nak jugak gi KFC beli toasted twister sebab ada lagi voucher RM10 yang belum dihabiskan...hahahha

Friday, August 6, 2010

Check for 35 weeks

Well, kali ni jumpa doctor dengan perasaan yanag sangat berdebar-debar. Ni kes size bb boy smaller about 2 weeks dan kes melintang.

Since Dd keje, kami berjaya sampai ke klinik Doc. Hamid about 8.15 a.m. Kali ni jadi first patient. Berdebar...pukul 9 pun masih belum dipanggil-panggil! About 9.20 a.m. jumpa doctor. Biasalah, complaint kes gatal gila kat private part and cecair kuning yang tidak diketahui apakah ianya.

Then, scan. Cuak gak..takut kena pusing lagi..takut!!! Alhamdulillah, Mm syukur sangat bb boy punya size dah ikut minggu sepatutnya, tak delay 2 minggu lagi dah!! Tapi...masih melintang. Puas gak Dd pujuk dia move..move..move down..tapi masih maintain position yang dia minat.

So, doctor KIV cesarean. Mean, on 20 August 2010 doctor akan decide delivery camna base on bb boy condition & position. Mau aku tak cuak tapi aku berdoa aku dan bb boy selamat dan sihat semasa dan selepas proses kelahiran.

Owh...sesiapa yang berminat nak pergi klinik doctor Hamid, usah khuatir coz signage klinik dah ganti baru. Dan untuk bulan posa ni, klinik hanya buka disebelah pagi. Of course amalan dunia dan akhirat kena seimbang.

p/s: Insya allah bb boy akan disambut oleh doctor Hamid. I'll trust you doctor, base on your medical knowledge and Islamic knowledge! Well, aku kalau nak bersalin kat tempat mahal boleh aje tapi mahal lagi kreabiliti seorang doctor O&G bernama Hamid Arshat.

Wednesday, August 4, 2010

Dd hit a car this morning

Malang tak berbau...kalau berbau aku pun taknak dekat-dekat. Well, pagi ni hujan kan...dengan orang yang tak bersabar lebih ramai di jalan raya & orang awal tapi bangun lambat gara-gara sedap sangat tido...jalan sangat sesak dan ramai memilih untuk potong Q.

Kereta Dd tak bernasib baik pagi ni kerana dah langgar 1 buah kereta Vios. Langgar tu extream sangat bunyinya, mungkin lebih sesuai kita kata kereta Dd dah cium kereta Vios tu. Yelah, plat nombor kereta Dd aje yang pecah tanpa kemik mana-mana bahagian lain. Kereta Vios kan...takkan kemik cepat sangat kot kalau kena cium plat nombor.

Mangsa Vios kedua-duanya perempuan. Sibuk la dia membebel dekat Dd kenapa bawa kereta dekat sangat. Aku dok je dalam kereta kerana keadaan hujan sambil menyalin nombor kereta Vios. Pemerhatian aku takde apa pun tapi CALAR rupanya. Tapi kelakar plak bila pikir kembali gelagat 2 perempuan tu. Yang pemandu bercakap dengan Dd dan tak mau berhenti di tepi, habis orang marah-marah. Yang penumpang dok jerit marah-marah orang yang bising sebab kesesakan makin teruk di jalan tersebut. Baik pemandu atau penumpang Vios, sikit pun tak ambil nombor kereta Dd.

Tapi alhamdulillah, pemandu Vios lembut hatinya untuk menelefon Dd bagi menyelesaikan masalah tersebut. Lagipun, semua yang terlibat duduk di TPS.

Aku faham mereka wajar nak marah, yelah kereta yang kita bayar tiap-tiap bulan yakni melibatkan pelaburan yang besar. Pada aku, jika mereka meminta Dd bayar kos gosok & cat kembali, takde masalah. Tapi mana tau hangin taufan mana datang, dia minta tukar 1 bumper, yang ni kira dah melebih.....baik buat report polis & claim insurance. At least aku puas hati kena bayar saman kat polis kannnnn...

Ketika kejadian, nasib aku pakai tali keledar kereta. Perut aku sakit sikit la sebab rentapan. Biasanya aku pegang perut supaya tali keledar tak ganggu keselesaan bb boy. Tadi bb boy gerak-gerak nak tau apa yang terjadi...ku ceritakan "Dd hit a car this morning!".

p/s: Jangan lupa baca doa memandu kereta, paling-paling tidak berdoa keselamatan ketika memandu dalam bahasa sendiri.

Monday, August 2, 2010

Ahli PPTPS

Terkejut aku pagi ni tgk kat letter box umah mak ada tanda "Ahli PPTPS". Pulak tu bila perhati rumah kiri kanan takde plak tanda apa-apa. Then, sebagai orang yang penakut, aku pun habaq la kat Dd. Dd pun tukang perhati rumah-rumah sekeliling yang lain. Takde...ibarat lorong tu kami aje yang jadi ahli.

Hum..hairan aku. Tiap kali sesebuah perumahan itu cuba wujudkan security bagi menjamin keselamatan dan keharmonian perumahan, mesti ada yang tak JOIN. Murah je pun yuran bulanan, macam taman mak aku RM10/ month...macam kat Tmn Desa RM30/ month.

Masalahanya, kalau kaya...biasanya lagi kedekut, ada 3 biji Mercs pun blum tentu nak join tapi security tu tolong tgk umah dia jugak. Kalau keluarga yang middle income ni, mcam taknak berjiran pulak perangainya...laki bini yang bekerja tu!

Pikir-pikirkan...bukan senang nak dapat jiran yang BAGUS.

p/s: Semalam mak aku dah tegur anak jiran yang selamba curi pasu jiran sebelah rumah. Yang best tu, mak dia menyorok kat umah, bila mak aku marah..tetiba boleh bersuara halang anak dia dlm bahasa dia la. Logik ke???

Friday, July 30, 2010

Cecair kuning & hospital Pantai

Aku pun tengah confuse ni, apa hal ada lelehan cecair kuning pukul 6 pagi tadi. Aku baru lepas menunaikan solat Subuh dan tetiba rasa ada cecair meleleh. Sepantas kilat aku check arrr, takde apa cuma perlu tukar panty. Tengah jalan-jalan cari panty baru, kenapa makin lama makin basah kat private part aku? Terus aku lap dan cakap dgn Dd. Yelah, pagi sangat so masing-masing blur. Aku terus ke toilet sementara buli Dd buatkan air Horlicks untuk Mm (manja sokmo, pagi-pagi mesti gedik nak suruh Dd bancuh susu EnfaMama+Horlicks tp memang sodap pun, sesuai je pecahan susu + horlicks tu..).

So, bila sampai opis pukul 7 pagi aku dok kat sofa depan sekali sambil membelek majalah Pa&Ma yang dibeli oleh K'Ina (kira subsidi dari opismate untuk isu BF). Aku dok depan supaya kalau perlu ke toilet dapat disegerakan. Dan sebenarnya aku tertidur kat sofa empuk tu sampai PA Pengarah aku tegur nape tak masuk, heheheh...

Setakat ini, cecair tersebut sudah tidak ada lagi keluar.

Ikuti perbualan aku & kawan baik aku nun jauh di Cyberjaya:

Aku: Hai, S*****. Boleh cakap?
S: Boleh...awak sihat?
Aku: Sihat, alhamdulillah. Nape bising sangat tu?
S: Ada convo carnival ni, tengah lalu on the way to bank.
Aku: Owhhh padan la. Nak tanya sikit pasal Hospital Pantai. Tak perlu register apa-apa ke?
S: Takde, bila dah sakit terus je ke emergancy section. Nanti dia akan suruh awak duduk atas wheel chair. Walau awak masih boleh jalan, tetap kena dok atas kerusi. Tanya doctor siapa dan mereka direct call doctor tersebut. Then mereka terus tolak awak ke ward.
Aku: Owh...ok! Apa nak kena bawak?
S: Prepare a bag siap-siap dalam kereta awak. Senang kalau perlu masuk hospital.
Aku: Dalam beg tu nak bawak apa?
S: Kain batik, baju, stokin, pad, toilettries. Untuk baby bawak baju, mitten & bottie, pampers, kain bedung. Tapi nanti kat hospital baby kena pakai barangan hospital, nak keluar baru pakai baju sendiri. Pampers kalau tak mau pakai hospital punya, boleh pakai yang kita bawak.
Aku: Kalau hospital dah ada, pakai diaorang punya aje sebab semua masuk bil kan...(gelak2)
S: Betul-betul...(sambil gelak2). Kita ada teringat kat awak, nak call tapi handphone kena barr. Bila due?
Aku: Kalau ikut 1st day raya tp doctor kata 2nd week raya. Aku lak rasa macam end August.
S: Nanti bagi tau la kalau dah bersalin.
Aku: Insya-allah, kalau aku ingat. Bukan apa, aku ni sebenarnya tengah takut gak. Baby aku dok melintang lagi ni.
S: Kita dulu pun camtu, cakap kat dia tak kesian kat mummy ke & berdoa. Akhirnya by 7 months dia turun ikut position yang sepatutnya.
Aku: Tu la, harap macam tu. Cakap dah tapi dia pun degil gak. Doctor hari tu try pusingkan, tp dia taknak. Mak kita kata dia sure marah lagi-lagi time tu dia tengah nyenyak tido.
S: Ok, je. Cakap elok2 kat dia & doa. Nanti dah bersalin ok.
Aku: Doctor babyi hari tu awak dapat sapa? Ok tak?
S: Tak pilih pun cuma diberi terus kepada doctor ... (aku dah lupa la namanya). Doctor tu ok, puas hati la dengan dia. Tak pilih pun.
Aku: Mmg doctor kat Pantai la dia yea. Tiap bulan cucuk kat doctor tu gak ke?
S: Ha'a...takde masalah sebab dia fulltime kat situ.
Aku: Owh..ok. Raya mana dulu tahun ni?
S: Raya kat Pahang dulu.
Aku: Takpe, panjang raya kat belah awak nanti.
S: Nanti dah bersalin cakap, boleh gi lawat.
Aku: Insya-allah. Ok, nanti kita jumpa story-mory lagi tau.
S: Ok, nanti kita call awak. Bye.
Aku: Bye.

Punya la tak caya cakap Tok Mid sampai minta confirmation dari kawan bernama S. S dia dengan Dato' Dr. Norashikin.

p/s: Aku tengah lapar niiii...tolong la!!

Thursday, July 29, 2010

Kisah kedai makan cina muslim

Aku tengah sakit belakang ni. Tah la, duduk salah, berdiri salah, baring salah...bak kata orang serba-serbi salah.

Dikala ini, aku terkenangkan kedai makanan cina muslim di Bangi. Apa namanya..jap...bagi aku masa pikir...sabar la...lebih kurang Abdullah Chan kot namanya.

Kisahnya bermula bila aku diajak teman ke sini untuk menikmati dim sum dan teh. Tapi makanan di sini mmg menyelerakan betul, ada ke udang goreng dia pun aku dah terair liur tengok hari tu. Aku makan pau, dim sum dan air aje waktu. Untuk membolehkan aku makan udang goreng yang macam dok dalam sarang burung tu, aku telah mengumpan Dd tercinta untuk makan di kedai ni. Aku kata aku belanja dia makan dim sum satu piring yang ada 3 ketul, lain-lain dia kena bayar sendiri.

Tapi, entah yea...dapat ke tidak aku makan kat situ hari ni. Buatnya Dd balik lambat lagi macam semalam, putih mata aje la aku!!

Wednesday, July 28, 2010

Apa kes?

Hum...aku sangat keletihan lately ni. Semalam, hari ini dan esok aku attend training. Walau PC aku dah baik demam, aku masih tidak berkesempatan untuk memasangnya. In fact, aku nak CPU dok atas meja sekali supaya aku senang nak guna USB port. Insya Allah, esok aku pasang la selepas meminta bantu rakan aku untuk mengangkatnya ke atas meja.

Semalam, aku follow Dd ke kedai Bata, dia nak beli lapik tapak kasut. Aku pun tengok-tengok la kasut yang sesuai untuk orang yang berat cam aku ni. Kenapa kasut? Aku kena jaga attire aku walau aku tengah pregnant, lesen besar or lesen kecil itu bukan alasan yea untuk tidak menjaga penampilan ke pejabat. Akhirnya aku membeli satu kasut Flexology, walau aku tak tau ape bendanya la maksudnya. Jangan terkejut, dari size 6 sekarang aku kena pakai size 8. And Dd la yang paling heran sebab macamana hari-hari aku gi opis pakai kasut size 6 selama ni. Jawapannya senang je, kasut lama tu dah sangat mengembang dan Dd sendiri akui macam nak pecah dah kasut lama aku tu. Maka secara rasminya hari ini aku memakai kasut baru ke opis. Macam longgar plak rasa tapi kaki dah tak rasa terhimpit aje lagi.

Dan di malam harinya aku telah habis memeriksa barangan bb boy. Tiada defect yang harus aku tukar. Harap-harap bb boy muat pakai baju-baju tu semua. Walau kena perli bila plak stokin tu akan dipakai oleh bb sebab baju semua setakat ni jenis suit, Sabtu ni Dd lupa la tu aku nak gi beli baju lain lagi....hehhehe. Ingat nak amik pic and tampek kat sini, tapi mata dah berat so terus ZzZZZZZzzzz...

p/s: Dd jangan lupa beli mould kat Mothercare tu tau...

Tuesday, July 27, 2010

Cerita aku & Dd pada hari Ahad, 25 Julai 2010

Alhamdulillah, seperti yang dirancang kami berdua selamat ber'shopping' (jgn guna perkataan ni dalam mana-mana penulisan peperiksaan yea anak-anak!!) di Mid Valley.

At first Dd ajak pegi Gardens, banyak kedai jual barang bb kan...banyak pilihan kan...aku tau dia baca blog aku ni tapi nanti la. Seperti yang Dd sedia maklum, Mothercare adalah tempat pilihan aku nak shopping. Jadi dia dah faham benar-benar kemahuan aku. Maka menapak la kami berdua ke kedai tersebut. Dah pusing-pusing dekat 1 jam setengah tapi satu benda pun belum beli lagi. Apa taknya, ada aku gedik-gedik nak beli colour pink, purple dan colour orang tua Melayu & Cina pantang iaitu colour kuning banyak plak kali ni!

Hari tersebut adalah hari terakhir sale dan ada additional 10% untuk card holder. Since kawan aku lupa nak kasi pinjam, melepas la aku nak rasa lagi murah. Takpe, rezeki dari Allah s.w.t.

Barang yang mula sekali kami pilih dan masuk dalam beg adalah 2 botol Dr.Brown dan 1 berus botol. Tu pun dok belek macam nak beli 10 botol. Kemudian aku la yang beria nak beli shampoo & body wash Nature ????. Then bayar la Dd sekian harga. Aku kemudian cakap depan Dd kepada diri aku sendiri, sabar...jangan terikut-ikut sgt kata hati nak beli macam-macam & banyak-banyak.

Pergi pulak ke satu kedai Mothercare yang jual baju aje. Aku tetiba cakap ngan Dd, lupa nak tgk towel. Menapak la Dd balik ke kedai tadi semula dan nasib ada.

Aku dah rambang bijik mata tgk sleep suit yang cute-cute, langsung suruh Dd je yang buat pilihan (kasi chance la tukang bayar buat pilihan sebab teruk kena ketuk dengan aku). Aku pilih socks & mittens colour plain white. Aku tension je tengok tutup kepala (like soft cap) tu jual sampai dua, pulak tu same size. Sanggup aku tangguhkan niat hanya kerana aku yang kedekut. Time nak bayar, boleh plak Dd cekup lagi satu set sleep suit. Dd dah langgar list...list nak beli 6 aje baju, which 2 untuk malam dan 4 untuk siang. Dd kata takpe, takkan plak anak staff ******** takde baju pulak nak pakai. Since Dd yang bayar, aku ikutkan aje.

Walau kaki dah sakit, nak jugak singgah kedai Mum's Care. Niat nak beli small towel tapi dia jual sampai 16 keping untuk harga RM15. Nak buat apa banyak-banyak sampai macam tu. Kalau bagi adik ipar aku separuh, aku ada 8 keping lagi, takkan la cuci tak kering-kering sampai 2 hari 2 malam? Tengok kain bedung pulak, ala yang style moden tu. Imported item sampai RM80++ satu, gila ke apa mahal. Bila aku pikir-pikir balik kain tu sangat tebal, tak sesuai untuk iklim cam kat negara kita ni. So, kena ulang tengok local item tu ok ke tak. Cuma aku masih terfikir, receiving blanket tu apa nyer? Kain bedung ke..sebab jenama dia kalau tak silap Bubble Bee. Akhirnya, tak beli apa pun.

Untuk mengenyangkan perut aku, terus tuju ke Secret Receipe. Dan aku pujuk Dd bawak aku gi beli lagi barang bb boy hari Sabtu ni jugak kat JJ. Aku nak cari 2 baju lobang-lobang yang akak aku suggest dan 2 baju bukan jenis suit.

Balik rumah, bila ku lihat senarai kena beli...hum..hum...sorry Dd as you just spent RMxxx.xx for 6 out of 18 items. Dan aku telah diamanahkan untuk check again barang yang dibeli sebab boleh tukar balik dalam masa 5 hari. And time nak tido, Dd cakap kat Bb boy...kena beli sleep suit lebih sebab Mm kuat pakai aircond, sejuk nanti. Aku gak yang salah, dah tu tido macam main game boxing..tak selesa you!

p/s: I knew Dd excited cuma dia segan nak showed dia pun nak buat pilihan. Dd please take into account nak beli botol sterlizer & katil yea, TQ!

Saturday, July 24, 2010

Shopping time...

I like shopping, hum...bukan-bukan...i love to shop...hahhaha...

Sebenarnya aku baru nak mula shopping barang-barang bb boy. Walau apa orang kata, aku ok je sebab aku pun doctor tak nasihatkan banyak jalan-jalan dulu. Tapi kebenarannya aku senantiasa sakit kaki sejak 2 menjak ni. Nak kata kurang kalsium, susu & pil kalsium aku telan setiap hari.

Esok aku nak gi shopping. Rasa ada keinginan untuk ke sana sini tapi aku limitkan ke Mid Valley aje. Kemudian-kemudian aku beli dari semasa ke semasa. Kedekut? Aku rasa tak cuma aku suka fesyen pakaian bb kat Gardens & Bangsar Shopping Center. Yang ni nanti aku bawa bb boy untuk pilih sendiri, hehhehe...aku la pilih cuma size ukur kat badan dia la.

p/s: Wahai Dd, sila sediakan cash secukupnya. Mm dah bayang mcm2 ni!!!

Friday, July 23, 2010

Cerita check up lagi

Hari ni subuh-subuh lagi dah gerak-gerak dalam perut, mungkin kejut aku yang masih sedap diulit mimpi. Tapi aku gatal gak nak sambung tido-tido ayam lagi. Akhirnya aku kejut Dd pukul 6.30pagi. Wajahnya macam marah kat aku, sebab sengaja nak lambat & malas-malas. Akhirnya aku kata jangan berfikir apa-apa, just BERSIAP.

Keluar dari rumah Semenyih tepat 7 pagi. Keadaan traffic sangat sesak. Tp alhamdulillah sampai di Klinik Dr Hamid tepat jam 8.30 pagi. Dapat no. 2, not bad.

Jumpa doctor kali ni best, sebab dapat dengar degup jantung bb boy. Tah apa alat tu doctor guna, so boleh dengar la. Bb boy masih melintang kedudukannya. Walau doctor usaha untuk alihkan kedudukan bb boy, dia agak degil & keraskan badan (cam aku la, degil sikit, habis la Dd ado 2 orang degil sikit dalam rumah pasni).

Akhirnya, doc bertanya juga aku nak bersalin di mana. Of course dengan you doctor. So, doc dah bagi surat & siap no phone. Tapi aku masih blur-blur...itu je ke? Tak perlu register apa-apa ke? Ayo...risau + cuak.

Dan doctor predict aku sebenarnya akan bersalin 2 minggu lepas raya. Ikut kira-kira 1st day raya. Ish...berdebar gak. Aku rasa cam hujung bulan 8.

p/s: Ayah kata sempat aku raya dulu...hum!!

Thursday, July 22, 2010

Looking for expert in CFD FLUENT

I'm final year student in Master Engineering. This semester I'm doing final year project which using CFD FLUENT.

Since my time is too tight, I'm looking for a person who able to model and run it for me. The result will be analyse by me but if I'm not satisfy, you have to run it again.

Fee/Salary? Email me (alia.merdeka@gmail.com) if you are really interested with this part time job.

I'm always tired

Huarghhhhh...mengantuknya! Seluruh badan rasa letih sangat, rasa sengal-sengal dan tak bermaya. Padahal pagi ke, petang ke, tengahari ke, malam ke, baru bangun tido ke...semuanya sama, senantiasa letih dan terus letih.

Pastu sekarang dah makin malas. Malas nak makan, malas nak mandi, malas nak buat kerja, malas...malas...yang tau nak baring and tido!!

Semalam petang dah cakap dengan Dd, kasut dah ketat...kaki dah besar kot. Tanya mak i kaki ni dah bengkak ke, ringkas jawapannya...8 bln memang la bengkak (tanpa pengesahan sah kaki adik dah bengkak). Apo ajo la...so Dd dah ajak beli kasut baru yang lebih besar sizenya. Sandal? Tak sesuai kot untuk aku pakai ke opis, kena jaga gak attire ke opis kan...

And belakang badan selalu rasa sakit yang amat sangat. Lenguh gitu...habis puas aku tukar 1 kerusi ke kerusi lain, itu jugak hasilnya.

p/s: Hakam jatuh dalam toilet...apa kes da..!!

Wednesday, July 21, 2010

Bila nak shopping barang bb boy?

******luahan rasa bakal seorang mm******

Mula-mula aku pregnant, pesanan mak mertua jangan dibelinya lagi barang-barang baby. Sila tunggu sampai dah masuk 9 bulan. Ni aku tak tipu yea...betul-betul ingatan dia buat Dd. Dd yang sampaikan kat aku. Aku kan susah nak conceived. Aku anggukkan kepala sahaja. Tapi aku ckp kat Dd hujung bln 7 atau awal bln 8 aku dah nak beli.

Tup..tup..bila adik ipar ku sibuk menguruskan barangan bayi baru-baru ni, bertanya la mak mertua ku, dah beli barang? Ayooo...pening kepala aku bila mana statement tu contra.

Mak aku bersemangat nak buat bantal & barut untuk bb boy. Tapi mak aku kata lama lagi. Rilex la...ye la, janji ado semangat nak buat.

Kat opis, kawan-kawan aku semua kata aku ni sangat ikut nasihat orang tua. Jangan nanti dah sarat, tak larat nak jalan, baru nak gi beli. Aku kata yelah, dipesan jangan beli awal-awal...ke aku yang lurus bendul? HAhhahahah...

Belum jadi Mm dah banyak cabaran, walhal nak beli barang je pun. Tapi awal-awal dah block schedule Dd. Insya Allah by 31 July or 1 August aku shopping la barang Bb. Tak banyak pun nak dibeli, jangan membazir hanya kerana aku excited lobih-lobih! Kalau tak cukup, Dd la runner terbaik untuk beli barang-barang itu sbb keje kat KLCC. Hahhahah...

p/s: Aunty Long Zira diingatkan untuk tidak membuang pagar kanak-kanak kerana Mm nak pakai pulak, terima kasih.

Tuesday, July 20, 2010

Bila abang berkata-kata...

Cerita kali ni berkenaan anak saudara aku, yang memang aku marah pun LOVE lagi dengan aku (sebenarnya dia buat tak tau je kalau aku memekak marah-marah). Kenapa aku kata LOVE? Sebab bila mana 2 adiknya berlari-lari mendapatkan atok, dia masih stay dok layan aku rasa sample kuih-muih raya.

Nama dia Muhammad Zulkarnain. Nama glamour Nain. Nama bahasa diri Abang.

Nak dijadikan cerita, last Saturday aku pergi melepak kat umah dia sementara tunggu Dd gi main bowling. Abang telah bertanya kepada aku beberapa soalan yang pada aku belum tahap budak umur 6 tahun patut bercakap.

Abang: Bulan 8 nanti Ngah dapat baby. Bibik kena datang cepat utk jaga Abang. Kalau tak nanti tak ada orang nak jaga. Nenek kena jaga Ngah.
Aku: Ha'a...nanti bibik datang la!

Abang: Nama anak Ngah apa? Nak panggil apa?
Aku: Panggil bb boy la.
Abang: ...geleng...
Aku: Abang ada nama untuk bb?
Abang: Azim, Lulu, Ben dan beberapa nama lagi sambil menunjukkan cartoon yang dimaksudkan.
Aku: Alamak...takkan nak letak nama cartoon kot!
Abang: ...tersengih...

Abang: Nanti anak Ngah nak jadi apa?
Aku: Jadi apa?
Abang: Yelah..nak jadi doctor ke...nak jadi apa?
Aku: Anak Ngah semua boleh jadi, doctor boleh, accountant boleh, engineer boleh, teacher boleh..semua boleh!
Nenek: Abang nak jadi apa?
Abang: ...hanya senggih...

Pada aku dia jujur. Tapi dengan siapa pulak dia bincang hal ni?

p/s: Afiq takut tengok perut aku!! Akak aku kata perut Ngah besarkan...

Monday, July 19, 2010

Aku dah kena buasir

Perasaan aku bercampur baur. Perasaan sedih, takut, risau....kenapa aku kena buasir? Tolong la...dalam kita berjaga-jaga masih terkena juga.

Air masak hampir 2 liter aku minum tiap hari. Betul...tak tipu. Lepas proses kumuhan, aku replace balik dengan secawan air. Betul...tak tipu!

Buah....betik aku telan sebijik last week, tiap hari tanpa miss. Sambil tu ada gak aku ambil epal merah, anggur merah...durian? Idak la jadi kegemaran aku walau ayah aku beli jenis tembaga ke, D24 ke, kampung ke...hape aje la...! Cuma prune je tak masuk dalam menu aku last week.

Sayur? Iyea...aku makan. Kacang botol, sayuran daun hijau semua aku makan. Bendi adalah kegemaran aku.

Cuma, aku perasan aku dah start makan pedas balik. Hum..hum..

Pesanan doctor adalah aku kena seimbangkan diet aku kembali. Portion nasi, sayur dan buah kena betul. Selain itu banyakkan pengambilan fiber dalam makanan. Kalau aku tak nak berubah, then aku akan susah di kemudian hari. Tadi pun doctor bagi ubat sapu dan ubat lembutkan najis aje.

p/s: Ayah aku suruh aku kurangkan portion nasi....sedih...nanti lapar!!!

Sunday, July 18, 2010

Last semester to go....

Rupanya aku dah last yang sangat last semester dah....sekali pikir lawak jugak tapi bila dua kali pikir, tak lawak dah sebab aku belum buat apa2 lagi. Faham tak?

Benarnya, tahun ni aku rasa rezeki aku sangat cemerlang. Bermula dengan aku memaksa diriku menyiapkan thesis part 1 master projek, diikuti pengesahan Tok Mid aku pregnant dan akhirnya aku dapat tawaran kerja yang lebih baik. Syukur alhamdulillah.

Sekarang ni, bukan bb boy je dah masuk trimester terakhir, aku punya pelajaran pun dah masuk semester terakhir. Otak ni selalu aje terkenang nak start buat thesis part 2 tapi...hampeh.

Tadi aku kuatkan diri minta mak taja bayaran semester terakhir ni. Aku nak diri aku rasa terhutang dan oleh itu aku akan push diri ke arah BUAT THESIS. Ha...gelak la tu kat aku tapi itu la aku, tanpa faktor menolak yang kuat aku kadang-kadang SLOW.

Dan...aku dah tekad, habis je Master ni, aku nak pencen dari belajar untuk 10 tahun. Atau bila dah confirm nanti aku minta sambung belajar balik, insya Allah.

Orang kata, kalau aku rajin membaca, anak pandai. Tapi kalau baca report hari-hari, itu kategori yang boleh di ambil kira ke? Tapi nasihat Tok Mid lagi baik..banyakkan berzikir dan berdoa.

p/s: Last date to register on 23 July 2010....ishh kopak mak aku kena ketuk kali ni.

Friday, July 16, 2010

Rumah oh rumah...

Aku dah dapat tawaran rumah. Tapi setelah kunjungan hormat dilakukan dengan menegur sapa jiran tetangga disitu, aku dan Dd terpaksa menolak. Kenapa? Rumah kami tu terletak bersebelahan dengan pusat komuniti. Bukan la kita kata mereka akan buat bising, tetapi kita kena faham jika kerap buat aktiviti bermakna suasana meriah tu kita kena terima dengan hati terbuka.

Oleh kerana memikirkan kebaikan bb boy, nanti mengamuk ke, nangis ke dengan suasana meriah disebelah rumah, aku and Dd dengan berat hati menolak tawaran tersebut. Lagi pun macam banyak nyamuk je...pipi aku pun kena kiss!

Sekarang ni, kami tengah memikirkan adakah perlu kami MOVE OUT dari rumah di Taman Desa. Ikut Dd, puasa nanti nak dok Semenyih then aku dah bersalin & berpantang. Sebulan kami kena bayar about RM800 untuk rumah+maintainance+bills. Kalau sewa lori & bawa brg ke Semenyih baru RM200.

Tapi, mana pulak nak letak barang besar aku tu...mesin basuh 10kg, peti ais yang muat aku dok dalam tu, tilam, etc. Mau mak aku bebel nanti.

p/s: Boleh ke mak?

Hum....kenyang nyerrrrrrrrrr!!!

Pagi tadi, sebelum bertolak ke pejabat, aku telah minum 1 mug Horlicks dan 1 buku potato bread.

Pukul 8.00 pagi, Cik Mel pula telah membeli sarapan pagi Mc'Donalds. I makan 1 Mc'Egg, siap tak mau kongsi dengan orang lagi. TAMAK betul...

Pukul 9.30 pagi, jamuan bermula. Hum...sedap je aku melantak nasi dagang dan ikan tongkol. Kemudian aku makan bihun goreng, 2 cucuk satay ayam, 1 ketam ball, 1 nugget. Seterusnya aku ambil pula 1 slice american coklat cake, 1 tart buah-buahan, anggur merah.

Masih belum merasa makoroni, cucur, anggur hijau, kuih kaswi, spring roll dan buah mata kucing. Air? Teh o kosong!!! Tapi aku minum air masak je...

p/s: Sekarang tersandar kekenyangan...tapi report belum siap lagiiiii!!

Wednesday, July 14, 2010

Dunkin Donuts

Best..best...semalam Dd bawak balik donuts satu kotak. Satu kotak ada 6 biji donuts. Hum...semua bentuk memang pelik sikit. Nape pelik? Sebab kalau aku yang beli, sure tak amik punya..

On the way balik, ada accident di simpang Broga. Habis jalan raya sesak sampai ke bandar Semenyih. Ada bagus dan ada yang tak bagus dalam kejadian tersebut. Yang bagus, ada orang sudi membantu mangsa kemalangan dengan mengawal lalu lintas. Yang tak bagus, kenapa la tak mau alih kenderaan tu ke tepi sesegera yang boleh & yang mengawal lalu lintas tu tak pakai akal arah mana kenderaan banyak ketika waktu itu. Pulak tu, pemandu lain semua tak mau mengalah, nak cepat macam dah nak terberak sangat. Pelik tapi benar bila melintasi tempat kejadian, aishhh...tetiba jadi pemandu yang sangat bersabar dengan memandu perlahan gila sebab nak tengok berapa kereta, ada cedera, bangsa apa, kereta apa. Rasa nak korek aje biji mata korang semua!!

Lepas makan donut, aku tertido. Dd gi jumpa mummy dia, ambil nasi. Owh...korang tau tak program mangkuk tingkat? Ha...pada yang tak sempat masak, boleh cuba cari apa program mangkuk tingkat tu. Last month aku baca dalam NST. Pada aku program ni bagus cuma aku belum mencubanya kerana waktu penghantaran yang tak sesuai dengan kehidupan aku sekarang.

p/s: Aku sekarang dok kat umah mak aku...hehhehe

Monday, July 12, 2010

Atok zaman moden

Apa beza atok dulu dan atok sekarang? Entah aku pun tak tau tapi berdasarkan pengalaman aku, arwah atok aku sangat menyenangi cucu-cucunya. Tiap kali balik kampung, kami akan bersungguh-sungguh meminta arwah bawa ke kedai di pekan Merlimau. Bak kata suami aku, mau tak gembira tauke kedai berapa ramai cucu atok yang follow naik keter mini.

Itu cerita zaman dulu. Tapi aku masih sempat meminta arwah belanja aku coklat cadbury size medium waktu aku zaman matrix. Best gila, dengan sportingnya arwah belanja aku.

Kalau atok zaman sekarang, macam ayah aku la. Kena pow dengan cucu mainan. Bawak plak gi JJ, yang abang pandai pilih Thomas & friends, terbang duit atok RM150++. Tapi yang kelakar tu, ayah aku siap gi menghendap peri laku cucunya di tadika. Dah tu, jumpa owner tadika yang berstatus Datin tu, complaint plak ada nyamuk sampai pipi cucu dia kena gigit nyamuk.

Macam-macam ragam cucu, macam-macam kaedah atok, macam-macam pening parents!

p/s: Atok pun tak senang nak buang air besar bila cucu dok bising kat luar toilet tanya buat apa kat dalam tu...heheheh...lawak plak!!

Adakah aku akan terlepas?

Pada hari Sabtu yang lepas, saya telah menonton rancangan Army Wives di saluran ASTRO. Saya bukanlah seorang yang setia dengan rancangan tersebut tetapi adalah juga menonton jika bosan tiada rancangan yang memikat hati untuk ditonton.

Army Wives adalah rancangan yang memaparkan rencah hidup isteri kepada kakitangan Army dan isteri berstatus kakitangan Army sendiri.

Apa yang aku ingin ceritakan adalah aku terkesima dengan sepotong ayat yang dinyatakan oleh isteri berstatus kakitangan Army. Dia menangis kerana dia senantiasa terasa yang dia akan terlepas peluang untuk mengalami atau menyaksikan sendiri proses pembesaran anak yang dikasihi. Antara yang dinyatakan first word, first step, etc...

Dan ayat itu telah membuatkan aku terfikir dan terus terfikir, adakah aku juga akan terlepas peluang itu? Aku tak kisah apa pandangan orang lain, pada aku setiap perkembangan bb boy too special pada aku.

Aku sudah membayangkan yang aku akan menghadapi cabaran pertama untuk berjauhan selama 1 minggu daripada bb boy kerana aku harus menghadiri kursus pada hujung tahun ini. Oh...ketika menulis ini pun air mata hampir menitis, kenyataan hari tersebut mesti sukar untuk aku tempuhi.

Dan aku tidak mahu menjadi seorang Mm yang suatu hari nanti bb boy kata, saya tak nak apa-apa dari Mm cuma saya nak Mm ada di sisi saya. Bagaimana? Sekarang pun aku dah kalut menguruskan kerja-kerja di office sehari-hari.

p/s: Penat atau tidak, aku kena utamakan keluarga. Korang perasan tak ayat skema peperiksaan dalam penulisan aku kali ni? Hehheheheh...

Sunday, July 11, 2010

Cerita raya 2010

Mak aii...awal gila aku dah nak story cerita raya, puasa pun belum takde angin takde ribut sibuk mak buyung nak cerita gak hal raya 2010.

Information dari akak aku, sekitar 1 bulan sebelum ni, dah takde tukang jahit sanggup nak ambil baju dia tempah lagi. Memang benar, kawan-kawan opis aku pun ada cakap-cakap takde org nak terima tempahan raya dah.

Dalam FB, sana-sini orang dok sibuk tag aku kuih lapis sarawak, kuih raya, kek raya, etc. Termasuklah makcik aku, sibuk suruh aku view sample kuih raya dia kat Ezs Colletion. Tapi makcik aku ni mmg buat kuih & hamper raya, dah lama akak aku & aku tak beli kuih cantik2 kat orang lain. Berbaloi dengan harga yer...sampai bos husband aku pun dapat hamper hasilan makcik aku. Bukan apa, aku tak mau la jual murah tp rasa hancur sgt, atau jual mahal tapi rasa hanyut. Ibarat 1 adunan tu menghasilkan 3 jenis kuih, colour je lain.

Tahun ni, aku mogok tak mau beli kuih atau kek raya, ni semua kes aku tengah pantang time tu. Dengki la tengok sedap je tekak korang telan makanan sedap. Apa mak aku hidang, sila jamu sebaiknya sebab aku memang tak beli apa-apa walau korang datang raya umah mak aku ni. Bab ketupat, kuah lodeh, rendang, sambal jawa, etc...rasanya semua orang dapat makan waktu puasa sebab due aku awal Syawal. Sebelum ni pun dah dapat makan benarnya...

Baju raya? Hehheheh....tak tempah pun sebab badan naik mendadak...nak ikut size mana? Sebelum ni mcm slim sangat, lepas ni macam besar sangat. Walau mak aku ugut baju aku lepas bersalin nanti semua buruk & tak sesuai nak wat gi opis, aku tetap nak tempah lepas raya Haji. Tak kira...aku tetap kena kuruskan badan sebelum tempah baju. Motivasi sebab nanti hadir kursus kena lari 2.4km...

Dd pun cam relax je..tak kecoh apa-apa...mungkin nak sama dengan aku yang selamba...conclusion kami sibuk dengan preparation bb boy instead hari raya...

p/s: Sakit melecet ku dah baik...i'm really happy...tak pakai lagi dah ubat sapu!!

Saturday, July 10, 2010

Melecet

Semalam, aku tidur dengan nyenyak sekali. Macam biasa, tengah malam sure terjaga untuk ke toilet. Sekali aku rasa gatal pulak di celah kelengkang. Garu la sikit, uissshhh...dah garu tu sedap la kan sebab gatal hilang. Biasa jugak aku garu-garu kalau gatal, tapi rasanya this time dah OVER.

Masa garu masih ingat, jangan layan sangat takut melecet. Tapi dengan kuku yang panjang dan ditambah rasa kesedapan gatal yang beransur hilang telah membuatkan aku leka. Sampai satu tahap bila dah terasa sedikit lembap pada kulit yang digaru, dalam hati SAH AKU MELECET.

Pegi toilet rasa nak melaung sekuat hati sebab pedih. Kejut la aku Dd, sakit...sakit...

Tengahari ni, jumpa doktor. Doktor kata normal perempuan mengandung mengalami perubahan hormon disekitar bahagian private tu. Aku dibekalkan dengan cecair pencuci (warna ungu) dan krim sapu. Doctor kata tahan gatal mmg tak beri ok, sabar dan ubat dia bagi cukup untuk memulihkan sakit melecet aku tu.

Waktu cuci tu, pedih jangan cerita la. Aku lap kering-kering dah buat muka 10sen minta tolong Dd sapukan. Dah tak nampak mana yang luka, mana yang merah, mana yang ok. Lagi satu nak elakkan aku pegang ubat-ubat sebab aku ada penyakit was-was, mula la nanti pikir yang aku lupa basuh tangan la, itu la, ini la...aku rasa Dd pun dah boring nak jawab supaya aku THINK POSITIVE.

Sekarang, masih gatal. Yang Dd sibuk suruh sapu krim lagi. Ayooo...banyak sapu pun bukan jaminan cepat baik. Aku ingat lagi pesanan seorang doktor perempuan, untuk kes yang lebih kurang sama kat private part. Dia nasihatkan:

1) elakkan penggunaan pencuci private part. Sebaiknya pakai air biasa, nak sgt luar biasa letak sedikit garam sahaja dalam gayung awak tu...

2) elakkan penggunaan panty liner sebab lebih banyak fungus terhasil kalau kekerapan tukar kurang

3) beri peluang private part bernafas ketika anda rasa gatal-gatal...panty pun tak boleh pakai, pakai kain batik/ baju kelawar...free air gitu

Dan sampai sekarang, aku masih mempraktikkan nasihat dia. Sampai ke opis pun, aku sanggup bawa bekalan lebih panty, just in case perlu tukar senang nak tukar. Cuma sebab badan dah naik, lagi-lagi peha aku dah besar dan layan sangat garu akhirnya aku melecet juga. Auchhh...sakit & gatal la....

p/s: Tak semestinya semua benda bagus untuk kita, konon memudahkan kan kita rupanya bala lain yang menimpa....

Friday, July 9, 2010

Kedudukan bb boy

Last check up dengan Tok Mid, bb boy masih melintang kedudukannya. Jauh disudut hati ku, tak kisah pun bb boy nak dok camna, janji aku selamat melahirkan bb boy. Ke memang dah 7 bulan kedudukan bb patut dah ke bawah kepalanya?

So, aku dipersimpangan. Nak kena jumpa Nek Bidan ke? Nek Bidan ni pernah bantu akak aku, waktu tu anak dia yang ke 3 mmg melintang. Akak aku kata, bukan la urut, takde urut2 pun tapi ada kaedah lain dengan menggunakan daun jarak. Nek Bidan ni pun sebenarnya bidan bertauliah, siap bawa sijil pengesahan ke mana sahaja. Senang katanya, kalau KKM datang dia ada bukti dia bidan bertauliah walau dok kampung. Cayalah nek...

Boleh ke? Aku risau kerana pengesahan Tok Mid menyatakan rahimku lemah. Di awal preganant ada juga 3 kali aku ambil enjection penguat rahim. Kali pertama, 5 kali suntikan yang berselang 2 hari sekali. Kali ke 2 sekali sahaja. Kali ke 3 kat hospital, pun sekali.

Tapi aku malas nak risau sangat-sangat, nanti lain pulak jadinya..yelah kot-kot terjejas kesihatan aku. Dan yang paling aku risau kalau sakit perut, walau sakit perut nak membuang sebenarnya. Sampai di awal preganant Pak Ngah aku kata aku terlalu berhati-hati. Tapi, suka hati aku la kan. Badan aku, aku yang rasa. Dan yang penting, aku minta 1 aje...doakan aku dan bb boy selamat.

p/s: Datin tak kasi aku buat magik-magik dgn Nek Bidan. Korang plak?

Rasa nak bersalin tu macamana?

Boleh ke aku tanya soalan camtu kat korang2 yang dah berpengalaman? Tanya akak aku, dia kata macam nak terberak sangat. Kawan opis pulak kata, rasa macam nak berak tapi buangan tu agak keras.

Soalan aku mungkin kena dibetulkan sedikit. Bagaimana kita tahu kita sakit nak bersalin, kot-kot la tanda-tanda dah ado pun tapi tak faham gak yang kita ni dah nak bersalin? Wajib kena gi hospital la orang kata.

Pesanan Tok Mid kat Dd, kalau aku keluar darah, cepat2 bawak gi hospital. Yang best tu, aku register nak bersalin kat hospital pun tak buat lagi. Walau company Dd bayor, procedure tetap procedure kan...jangan last minute pastu semua orang marah-marah sebab tertekan sudah...Ha, yang best part tu...ayah aku seboleh-boleh tak nak aku bersalin kat PCMC, traffic jem katanya. Tapi memang aku dah buat keputusan dari awal lagi nak bersalin dengan Tok Mid.

Tapi, Tok Mid pun tak tanya aku nak bersalin dengan dia ke idak? Ish..nape cerita-cerita kawan aku lain dengan cerita aku? Ye la..dulu kwn aku kata, by 7 months Tok Mid dah tanya nak bersalin di mana. Mungkin dia boleh baca apa yang aku nak kot...tah la, ok la selagi Tok Mid nak jaga aku.

p/s: 23 Julai next appointment dengan Tok Mid

Thursday, July 8, 2010

Migraine

Semalam adalah hari KURANG SIHAT utk Dd. Dia kena migraine seawal pukul 11 pagi. Bila dia check dekat klinik KLCC Tower, agak mengejutkan blood pressure dia 140/110. Betul..dia tak sihat dan doctor sendiri mengambil bacaan sebanyak 3 kali bagi kepastian yang benar pasti.

Kebiasaan bila dia kena migraine, lepas muntah keadaan sakit kepala akan reda. Tapi kali ini lain pulak, lagi muntah lagi sakit. Sampai perut dah kosong akibat muntah dan terus muntah. Makan epal hijau pun tak menjadi dah sekarang.

Walau sakit kepala yang tak boleh bangun, Dd gagahkan diri ambil aku kat opis ni. Siap berhenti kat perhentian MEX sebab Dd nak termuntah. On the way balik, aku siap-siap order:

nasi goreng pataya
nasi putih
tomyam
telur dadar

Sampai rumah, Dd pegi beli air pulak (umah aku air kuning aje...aisshh, bayar macam-macam tapi tak setimpal apa yang kita dapat). Kemudian, kami makan malam pada pukul 6.30petang. Dd kata dia lapar lagi (sebab dia makan separuh nasi) tapi aku promise simpan lauk dan kalau dia lapar, boleh panaskan. Aku tak nak dia muntah balik, lagi-lagi perut dah kosong. Terus dia tido.

Aku? Hehehe...join the club la.

Pagi ni, Dd masih sakit. Aku minta Dd check lagi sekali blood pressure dengan klinik. Kalau boleh pagi, tengahari dan petang. Aku agak bimbang kerana dah banyak kes di opis Dd staff 'tumbang' tiba-tiba. Aku tak nak itu berlaku pada Dd. Selagi ada daya, kita kena berusaha. Nak orang memahami kita, aku rasa itu terlalu sukar kerana orang tidak dan tidak akan faham. Ayat baik belum tentu dari hati yang tulus ikhlas. Tak caya? Lantak korang la, aku dah banyak telan dari luah atas tindak tanduk orang lain.

Dan pagi ini Dd masih menghantar aku ke opis. Aku harap Dd akan sihat by today. Tak mau tension-tension tau, rest & relax!

p/s: sedap gak roti sapu planta gold ni!! Hai, semua benda nak GOLD...dah GOLD mahal la pulak. Jangan gondol sudah!

Wednesday, July 7, 2010

Jamuan 1st gaji yang tertangguh

Awhhhh...macam best aje kalau hari ini adalah hari Jumaat. Nape? Sebab kami adik beradik kat opis ni (kawan-kawan batch aku la) nak keluar makan ramai-ramai. Ini sempena nak meraikan pendapatan gaji pertama kami di sini.


Pilihan hati ramai nak makan satay. Kesian aku mak buyung ni, dah dekat 2 bulan aku tunggu. Ini kes semua sibuk benor, busy dan komitment lain. Sekarang ni pun masih busy, terkejar-kejar nak attend meeting, yang nak prepare for meeting, yang tunggu giliran untuk meeting, yang hangin sebab maklumat tak cukup, yang dok main ping-pong wat2 tak faham ado keje tak siap (kes nak kurus & release tension lps opis hours), yang kena marah, yang dok keje lab sana sini.....okeylah, diakui memang sibuk kami adik beradik kat sini.

Tapi sesi makan-makan ni melibat ramai orang sebenarnya. Aku dgn hubby tercinta, kawan aku dgn pakwe tercinta, kawan aku dgn hubby & anak tercinta, dengan best friend, etc. Meriah kot nanti jamuan ni.

p/s: Insya Allah, kali ni kami akan dapat makan satay!!

Makan malam

Sebagai ibu mengandung yang penuh dengan selera, aku telah mengajak Dd (tanpa rela kot) makan:

nasi
sup ekor
telur dadar
sayur kailan ikan masin

Dan disebabkan aku rasa lambat lagi nak dapat makanan yang dipesan, aku telah menyuruh Dd order roti canai 1 keping. Aku telah menyuruh Dd membeli air...akhirnya kami share je air fresh orange, dah le letak gula sekilo..manis gila!!!

Tiba-tiba, nasi dan lauk pauk yang dipesan sampai. Glupp...alamak, cepat pulak dia masak hari ni. Dd pulak dengan gumbira membawa roti canai aku ke meja. Oleh kerana tak mau roti itu sejuk dan keras, aku pun makan le dengan penuh selera. Memang sedap pun, lembut dan rangup roti canai dia. Ditambah dengan kuah dal yang pekat. Yang best, roti ni dijual oleh peniaga melayu. Best..best!!

Habis je roti canai, apa lagi...makan nasi la! Dd bising la aku makan takde lauk, mungkin dia risau aku lapar kot di malam hari. Aku ok je sebab sekarang kalau makan, lauk wajib ada adalah sayur.

Burrppp...kenyang dah peyut aku. On the way balik, Dd inform dia sebenarnya sakit kepala dari tengahari lagi. Kesian pulak sebab dia kena tahan sakit tanpa makan apa-apa ubat.

Sampai rumah, terus mandi dan gosok baju. Kejut Dd makan ubat, kemas sikit baju-baju dan akhirnya ZzzZZzzzz. Bb boy? Biasa la, main-main..siap kaki dia timbul kat perut aku. Suka hati dia la, asal gembira kan....Mm dah ngantuk so cakap sikit-sikit dan terus lelap sampai Blue Mountain.

p/s: Bb boy tengah tido da...baru nak gosip cerita Dd breakfast lagi kat opis walau dah breakfast kat umah, padan la Dd sihat sangggggggaaaaaaaaaaaaaatttttttttttt!!

Tuesday, July 6, 2010

Kehidupan baru....

Warghhh...ngantuk pulak mata ni. Pagi tadi? Macam biasa, jam bunyi pukul 5.15pagi. Tempat pertama dituju dapur la, wajib nak masak air supaya boleh minum Horlicks. Horlicks adalah minuman berkhasiat dan dimaklumkan oleh rakan-rakan terdekat sbg mampu menambah susu ibu. Owhh, for your info la kan...lately aku rasa harga barang melampau-lampau mahal. Sebagai contoh Horlicks dalam pack 750g dijual dengan harga RM19.99 @ Tesco.

Breakfast wajib aku dan suami adalah secawan Horlicks dan sekeping roti di awal pagi. Kemudian kami terus bertolak ke pejabat aku dulu pada pukul 6.25pagi. Awal? Nak buat camna sayang oii...kaki ku dah mula sakit2, rasa bisa sangat dan sering cramp. So, since adik aku dah start kelas kembali, husband aku kena start hantar-ambil aku kembali. Karang kalau I tak keje, takde duit oiiii...bole pakai daun ke untuk bayar bil?

Waktu sampai opis, terkedek-kedek jalan untuk imbas kad pada pukul 6.58pagi. Masuk opis, well...as you know...aku orang pertama sampai!! Geram jugak la, PC aku demam tak kebah2 lagi, merengek tak mau ON. Sebagai tuan yang baik hati, hari ni aku call la bahagian terbabit untuk buat pertanyaan. Harapan aku besar, mungkin PC aku akan sihat kembali jika dapat paracetamol.

Hari ni agak banyak jugak kerja yang perlu dibereskan, dah boleh buat tu jangan nak tangguh-tangguh yea, buat sampai siap & hati sure rasa senang. Petang? Ok aje, hubby I akan ambil kat opis pukul 6.30petang. Pegi makan dan sampai rumah pukul 7.50mlm.

Pukul 10malam, aku dah selamat ZzzzZZZzzz...sementara hubby masih setia dengan komputer. Bb boy by the time aku babam je, dia pulak busy. Selalunya dia tau aku nak ZzzzZZzz...mula tu dia excersice ganaz sikit arrr...pas aku story-mory aku penat, sakit kaki, etc dan kemudian aku senyap je tak bunyi-bunyi...confirm aku dah ZzzzzZZZzz dan mungkin mimpi sampai Blue Mountain...bb boy main slow-slow kasi chance aku tido. Baguih kan...hehheheh..tapi by the time Dd dia kacau, dia gerak ganaz dalam perut aku...mau aku tak terjaga..haiyaaaa...tapi sodap je aku sambung tido, hahahhahaha!!!

Penat? Of course penat tapi aku ada pilihan ke? Aku berusaha juga untuk cari rumah dekat dengan opis, insya Allah rezeki ada tu nanti.

p/s: kaki aku dah start rasa bisa & mata aku dah start mengantuk.

Monday, July 5, 2010

"You yang nak buatkan....."

Kawan aku ni telah dipertanggungjawabkan untuk menguruskan satu projek. Aku akan membantu bila time mesyuarat aje nanti. Nak dijadikan cerita, dia last Thursday & Friday tak masuk opis sbb menghadiri seminar.

Since kawan baik dia dah tolong check availability satu tempat tu, kawan baik dia minta jasa baik aku untuk booking cepat tempat meeting on behalf kawan dia. Aku pun atas dasar orang yang bakal terlibat dalam meeting, tolong la phone bahagian terlibat. Aku akui kesilapan aku tak tengok sangat la checklist yang korang buat tu, checklist yang kepoh macam baguih tu.

Pagi ni, dengan nada gembira aku inform yang aku dah book bilik, meja bulat 4 dan kerusi 50. Bilik makan tak dapat sbb dah ada orang book dan aku lupa nak book beberapa benda lain. Then aku update pasal barang2 IT. Again, dia nak salah-salahkan aku tak ikut checklist yang baguih tu. Aku relaks aje, yelah tak bermakna aku diam aku salah 100%. Bila cerita bab nak integrate laptop dgn printer & scanner, menjawab mcm faham gila tapi tak faham benarnya. Lepas tu selamba je sound aku depan urusetia "nape you nak susah-susah, suruh je urusetia buat, you jangan pikir la".

You yang nak buatkan, so you buat and I akan uruskan surat. Surat belum buat lagikan.

Nasib aku tak buat, kalau tak kau je dapat nama FREE.

p/s: Memang aku geram sampai malas nak call again bahagian terbabit untuk reconfirm.