Sunday, July 11, 2010

Cerita raya 2010

Mak aii...awal gila aku dah nak story cerita raya, puasa pun belum takde angin takde ribut sibuk mak buyung nak cerita gak hal raya 2010.

Information dari akak aku, sekitar 1 bulan sebelum ni, dah takde tukang jahit sanggup nak ambil baju dia tempah lagi. Memang benar, kawan-kawan opis aku pun ada cakap-cakap takde org nak terima tempahan raya dah.

Dalam FB, sana-sini orang dok sibuk tag aku kuih lapis sarawak, kuih raya, kek raya, etc. Termasuklah makcik aku, sibuk suruh aku view sample kuih raya dia kat Ezs Colletion. Tapi makcik aku ni mmg buat kuih & hamper raya, dah lama akak aku & aku tak beli kuih cantik2 kat orang lain. Berbaloi dengan harga yer...sampai bos husband aku pun dapat hamper hasilan makcik aku. Bukan apa, aku tak mau la jual murah tp rasa hancur sgt, atau jual mahal tapi rasa hanyut. Ibarat 1 adunan tu menghasilkan 3 jenis kuih, colour je lain.

Tahun ni, aku mogok tak mau beli kuih atau kek raya, ni semua kes aku tengah pantang time tu. Dengki la tengok sedap je tekak korang telan makanan sedap. Apa mak aku hidang, sila jamu sebaiknya sebab aku memang tak beli apa-apa walau korang datang raya umah mak aku ni. Bab ketupat, kuah lodeh, rendang, sambal jawa, etc...rasanya semua orang dapat makan waktu puasa sebab due aku awal Syawal. Sebelum ni pun dah dapat makan benarnya...

Baju raya? Hehheheh....tak tempah pun sebab badan naik mendadak...nak ikut size mana? Sebelum ni mcm slim sangat, lepas ni macam besar sangat. Walau mak aku ugut baju aku lepas bersalin nanti semua buruk & tak sesuai nak wat gi opis, aku tetap nak tempah lepas raya Haji. Tak kira...aku tetap kena kuruskan badan sebelum tempah baju. Motivasi sebab nanti hadir kursus kena lari 2.4km...

Dd pun cam relax je..tak kecoh apa-apa...mungkin nak sama dengan aku yang selamba...conclusion kami sibuk dengan preparation bb boy instead hari raya...

p/s: Sakit melecet ku dah baik...i'm really happy...tak pakai lagi dah ubat sapu!!

3 comments:

Landak said...

Baby first

FAIZA AMIR 2001 said...

Mama: breastfeed cepat turun kgnya. Tempah baju siap2 heheheheh.....

eliyazz said...

Oh..tercabar betul dgn statment K'Faiza..kalau baju kurung ok kot, ni nak wat baju kurung moden. Harap2 takde bumper sana sini...ahhah