Monday, June 1, 2015

Dah lama, sangat lama sebenarnya tak menulis perkembangan Azizi Jr. Sebabnya mudah, Mm belum bersedia nak berkongsi cerita. Tekanan demi tekanan, dugaan demi dugaan tapi percaya ada jalan keluar yang menanti.

Februari 24, 2015 Mm demam yang amat panas. Bahagian belakang leher kepala terasa sakit yang amat, tak boleh fokus dan tertidur dalam mesyuarat akhirnya. Mmg tak larat, terdengar suara bosses yang menegur tetapi diri mmg tak larat. Hatta untuk drive pulang ke rumah pun menunggu keadaan traffic kurang. Sekitar 6.30 ptg balik dengan pandangan dan fikiran kosong. Alhamdulillah selamat sampai rumah dan terus tergolek di bilik bawah.

Tak boleh nak makan malam, badan terasa sangat lemah. Terus minta adik Mm hantar ke klinik, nenek dan Azizi Jr. ikut bersama dan setia menuggu dalam kereta. Demam biasa, itu ayat doctor. Hanya bagi ubat dan 1 hari mc utk esok harinya. Masuk je dalam kereta, aku termuntah-muntah. Azizi diam, tidak berbunyi. Malam harinya aku teman Azizi tido di bilik dgn nenek.

Makin tengah malam, sengal badan makin terasa. Suhu makin meningkat. Aku gagah turun ke bilik bawah, menangis sorang-sorang di tengah malam kerana asyik muntah tanpa boleh makan atau minum air walau setitik. Baby dalam perut dah diam tanpa bergerak, aku cemas.

Februari 26, 2015 pagi aku berkunjung sekali lagi ke klinik yang sama, keadaan diri aku kering, mulut kering habis sbb tidak boleh makan dan minum. Darah diambil dan dijanji akan dimaklumkan melalui telefon keputusannya. Mc lagi 1 hari. Sekretariat meeting telefon, minta wakil. Aku sendiri nak pandang screen tak mampu tapi kerja tetap perlu diselesaikan. Mohon bantuan rakan untuk ganti tempat.

Februari 27, 2015 pagi aku bersiap ke pejabat. Aku mmg tak larat tapi demi kerja yang melambak, aku gagahkan diri. Aku masuk dengan niat utk print semua berkaitan, minta rakan sepejabat hantar kepada yang berkenaan. Kesian boss baru aku, aku mmg tak mampu nak terangkan dengan lbh jelas tentang kerja tersebut. Muka aku merah, aku sakit kepala yang amat apabila memandang screen, aku rasa loya yang amat, tapi aku gagahkan diri utk selesaikan mana patut. Balik je rumah, muntah2. Makan sepotong epal. Ya...itu jelah makanan aku boleh makan semenjak 3 hari lepas. Menunggu keputusan darah tapi tiada panggilan telefon yang masuk dr klinik tersebut. Atok ambil Azizi Jr. disekolah, Mm terus tepon klinik. Dia cakap doktor nak jmp. Dah tu nape la tak tepon aku. Kalau tak dtg ptg ni, jumpa next week. Kau gila nak jmp next week, aku tak boleh nak makan minum ni. Baby dalam perut dah senyap aje.

Smp klinik doktor kata maybe viral. Aku bertegas untuk buat denggi test. Alasan demam panas sgt, aku tak boleh makan minum, baby dah senyap. Doktor deny nak buat, tunggu ahad. Aku cakap tolonglah, i know something is not right in me. Buat denggi test, POSITIVE!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Aku opt utk masuk hospital sbb aku dah memang tak boleh makan minum, baby dah senyap. Terus call husband, smp putrajaya you kena hantar i masuk hospital. Aku kemas baju dan tunggu. Azizi Jr. menangis nak follow.

Masuk hospital, redo test darah dan platlet dah tinggal 70 shj. Terus drip ubat demam dan air seterusnya. Since wad penuh, duduk bilik ber4. Aku tak boleh tido sepanjang malam, ke toilet sahaja. Esok move ke bilik sorang. Dah boleh makan minum sikit-sikit.

The following week, Azizi masih di bawah supervision Atok & Nenek. Dengan Dd kena outstation semula, kesian dia. Hard time for me, baby dan Azizi Jr. Tapi alhamdulillah Mm getting better and better.

Bln. 3 dan 4 Azizi Jr pula yang on off demam. Kesian dia. Mcm-mcm sakit. Performance dia drop terus. Dia tak suka ke sekolah. Puas Mm fikir, tanya macam-macam tanpa ada jwpan yang pasti. Tarik nafas panjang-panjang, bawa jmp doctor perkembangan kanak-kanak. Dia kata Azizi Jr normal cuma kurang komunikasi. Contra dengan Speech Therapist yang mengatakan performance dia stagnant. Sgt psycho waktu ni, Mm dgn perut lagi, Azizi Jr dengan tak berapa sihat, masalah tadika lagi. Until try tukarkan dia sekolah satu hari, sekolah tu reject dia sbb dia tak mampu uruskan diri untuk ke toilet sendiri. Hello....anak aku boleh cakap kencing berak, buka seluar sendiri tapi baju mmg la tak boleh nak buka sendiri. Takpe la wahai dunia, kalau korang kata Azizi Jr sebaliknya, aku usaha smp dia berjaya jadi orang satu hari nanti. Jangan ketika itu, korang datang mengaku korang membantu.

Extra duit dikeluarkan, dilaburkan. Always put priority sabtu dan ahad adalah hari Azizi Jr. Maaf kepada family dan kawan, Mm dan Dd hanya boleh beri komitment selepas selesai hal-hal berkaitan Azizi Jr selesai.

Now Azizi Jr happily ke sekolah tapi terlalu bergantung kepada Uncle Alif. Smp nak masuk kelas pun kena ada Uncle Alif. Not a good sign, takpe we work cara lain pula untuk tarik minat dia. 

Satu yang pasti, anak-anak kecil boleh merasa adakah org ni sincere untuk berdamping dengan dia? Perlu ada chemistry dalam hal ini.

Now Mm dah masuk 32 weeks, after my delivery Azizi Jr akan ke sekolah separuh hari sahaja. Mm tahu dia tertekan kena ke sekolah smp petang. Tapi Mm tak jumpa calon yang sesuai untuk tunggu awak di rumah. Insya Allah, biar Mm fussy sbb nak jaga anak Mm. Maid yang lama pun macam-macam hal, bagus dia berhenti sbb Azizi Jr makin dewasa dengan perubahan environment yang ada sekarang.

Wish us all the best - planning and working to help Azizi Jr.

Nota: Lately dia rajin berbicara, tetapi Mm tak dpt tangkap butir nya. Bersungguh dia menerangkan 2x kepada Mm...

No comments: