Wednesday, October 1, 2014

Cabaran potty training di usia 4 tahun

Mm consider ibu muda la jugak dalam membesarkan Azizi. Dalam hal potty training ni, sememangnya Mm dah pernah cuba 1x, mmg ada terbabas sana sini...atas karpet atuk lagi...tapi it's not working at that point of time. Kenapa?

1. Azizi sendiri yang no no no..
2. Ketika tu buat tak sepenuh hati..on off on off..last2 sarung lampin semula hehehheheh...

Sebenarnya, bila tiba 3 tahun, anak kita mmg berperangai tidak bersedia. Namun kalau kita tidak bertindak, dia mmg tidak akan bersedia smp bila-bila. Kita perlu sedarkan dia, bangun wahai anak, potty training adalah fasa baru untuk mendewasakan diri anak. Bukan keluarga kejam tapi proses pembesaran selaras dengan peningkatan usia.

Maka, bila doktor menggesa supaya ajar potty training, bila seorang doktor juga berkata demikian dan akhirnya bila seorang therapist juga masih berkata demikian, Mm bertindak extream, kata Dd. Percayalah Azizi, Mm takkan cederakan awak. Mm sayang sangat kat awak. Mm peluk Azizi kuat-kuat dan berkata, Mm tau Azizi susah hati, Mm sayang Azizi. Azizi kuat, Azizi baik, Mm akan bantu Azizi, kita sama-sama melalui saat itu.

Keperluan asas: carpet rumah digulung, bilik air available all the time, seluar ganti mencukupi, kain lap/ mop sentiasa bersedia untuk berkhidmat, sihat tubuh badan (hehheheh..)

13 September 2014, Sabtu, hari pertama dilalui dalam suasana tegang. Mm dan Dd tersependapat. Mmg bocor sana sini. Azizi pun kelihatan agak letih. Namun Mm berani mati bagi je Azizi minum air banyak-banyak. Biar dia rasa nak kucil selalu, perasaan itu normal. Tidak reti cakap nak kencing, tapi nak berak pandai plak. So mmg berak dalam bilik air maka tiada timbul masalah. Pakai Mamy Poko bila Azizi dah tertidur di malam hari sahaja. Still bangun pagi Mamy Poko kering. Terus bawa ke bilik air.

Minggu pertama kebetulan cuti sekolah, agak mudah sbb bibik kat rumah la tukang lap segala. Mm dan Dd ke pejabat. Mmg tidur petang sentiasa bocor. Di pintu bilik air, Mm sediakan kerusi kecil untuk Azizi panjat petik suis lampu bilik air. Tombol pintu dia dah pandai pulas untuk buka. Seluar pun cari yang mudah untuk dilondehkan aka seluar pakai getah kat pinggang je.

Minggu kedua adalah kembali semula ke sekolah, Mm cemas. Habis sms cikgu segala. Cikgu kata azizi tak nak kencing kat sekolah...cemas...cemas...masih terbocor ketika tidur petang. Malam masih gigih bangun pakaikan Mamy Poko, katil baru tu...karang ada org lain yg meraung.

Minggu ketiga azizi dah 100% Mamy Poko less, insya Allah. Dah pandai sebut basah, menunjukkan dia dah rasa nak ke bilik air. 

Dan pagi tadi, pukul 5 pagi dia menyebut basah, Mm terus raba katil dan kemudian angkat dia ke bilik air dalam samar subuh pagi. Dia nak kencing. Alhamdulillah, Azizi dah makin besar.

Yea..mungkin terlambat tapi hasil lebih memuaskan. Kenapa yakin berkata begitu? In 2 week times, he survived and managed untuk menyatakan hasrat ke bilik air. Big achievement untuk budak umur 4 tahun.

Namun, ada cerita kelakar di tandas awam. Kalau ke PHKL, agak mudah. Kalau ke shopping complex mesti haru. Mm kena byk belajar lagi nak handle situasi di tempat awam.

Tips: Bawa je Mamy Poko kalau travel ke mana-mana, hatta balik kampung. Buat nak kencing kat tgh kesesakan lalu lintas...ha...camna?

Next target untuk ajar dia pakai seluar dan baju sendiri. Dimulakan seluar dan baju jenis bersarung. Zip atau butang kita KIV dulu. Then belajar sabun badan sendiri, gosok gigi dan jirus air ke badan. Last adalah lap kepala dan badan kering-kering.

Yea...progress bercakap masih diusahakan dan diteruskan. Target minggu ini ayat mudah seperti nak TV, nak aircond, nak air, nak nasi, nak mee, nak berak, nak kencing, nak mandi...wish us all the best!! Consistently cakap perlahan dan jgn tanya banyak soalan. Adoiii...bab cakap Mm tak mampu nak stop diri dari bertanya. Hahhahah...

No comments: