Thursday, October 9, 2014

Batuk di usia 4 tahun

Pelik tapi benar yang Azizi hanya kena penyakit batuk yang serius pada usia 4 tahun. Tahap batuk berkahak, lendir di kerongkong dan sukar bernafas. Bila tidur, confirm tidur tak lena. Pastu menangis atau merengek.

Kesihatan Azizi sebelum ini memuaskan, ada kala demam selesema jugak, kekerapan kurang sebab duduk rumah. Jadi bila dah mula ke sekolah, pelbagai bakteria/ virus ada disekeliling. Kalau batuk sikit2 tu mmg Mm tak kasi makan ubat, suruh antibodi lawan sendiri (sesuka hati Mm je kan, Mm plak jadi doc lps jmp doc).

Mula tu masih berdegil tak nak kasi makan ubat batuk, tapi bila hari ke 3 masih tak settle, jumpa doc Afifah dan advice seperti berikut:

Pagi - makan ubat selesema dan batuk jenis iridin

Malam - makan ubat selesema, ubat batuk jenis subatumol dan spray hidung (block hidung time tidur)

Soalan Mm kepada doc Afifah, memandangkan Azizi ni liat tak suka makan ubat, antara semua ubat yang mana priority no. 1 kena makan? Jawapan doc adalah ubat selesema. Hehheheh....mudah je sebab ubat selesema tu takde perasa, dulu lagi best doctor bagi yg titik2 je....mudah sesangat nak handle!

Mm ni mmg setuju dgn doc Afifah, malas nak intro antibiotik sbb kes Azizi susah nak telan ubat. Kuasa nak gaduh-gaduh, dah la sakit buat stress je. Hhahahahha...

Bila dah teratur cara makan minum ubat, baru la lega hidung tekak Azizi. Bonus point walau Azizi sakit tapi paru-paru dia clear, alhamdulillah. 

Sebenarnya, dalam kes terdahulu Azizi selesema jenis tersumbat kat hidung tapi lendir tu tak jatuh ke belakang yakni tak kena batuk. Dalam kes sekarang, hidung tersumbat dan lendir meleleh ke belakang maka wujud la batuk smp tidur malam terganggu (Mm dan Dd pun tidur terganggu tau).

Kalau macam ni, baik la lendir keluar ke depan, lambat keluar tolong sedut. Geli? Pakai alat la dear...doc Afifah pun tak advice kalau pakai mulut, lagi buat bakteria mana plak hadir. Tapi....kalau takde hingus, korang main sedut-sedut boleh berdarah tau...maka dicadangkan buat jika hingus mengalir keluar dari lubang hidung anak-anak.

2 comments:

AMIIZAA said...

alia

try awak tepuk2 belakang azizi.
akak aanak2 besar azizi hubby suka tepuk2 jugak...kotlah lendir dia jatuh...mcm style baby tu....

sian kan kalau batuk sampai tak boleh tidur.....

selalunya bdk2 yg batuk style mcam nie alergik habuk bulu....(ni kes mcm allysha, ali)

eliyazz said...

setuju bab tepuk2 tu, selain sapu minyak/ vicks kat dada dia...