Monday, September 15, 2014

Delay Speech pada usia 4 tahun?

4 September 2014 adalah hari untuk berjumpa pakar ENT. Doktor Afifah advice Mummy dan Daddy untuk bawa Azizi berjumpa ENT untuk periksa tonsil. Tonsil Azizi kerap kali membengkak. Dr Aminuddin Saim menyoal pelbagai soalan sehingga kadang kala terkena kat batang hidung Mummy, tepat-tepat. Hasil pemeriksaan, size tonsil azizi normal seperti kanak-kanak lain, dan kalau lain pun doktor mmg takkan buang selagi tak berusia 6 tahun (tertakluk kepada keadaan pesakit yang berbeza antara satu sama lain). Cuma doktor sangat tak happy akan kebolehan Azizi bercakap. Pahit tapi doktor minta Mummy telan supaya langkah awal dapat dibuat.

Sedikit perkongsian di sini, seawal 2 tahun sekiranya ibu bapa risau, dah boleh buat hearing test. Sila ambil tahu bahawa untuk buat hearing test kepada kanak-kanak mesti dalam keadaan tidur, kalau tak result kurang tepat. Dalam kes Azizi, kalau buat kena kasi dia tidur, Daddy akan tak bersetuju untuk buat. Maka semuanya tertakluk kepada

Kenapa Dr Aminuddin Saim? Betul dia bukan paed specialize in ENT tapi dia adalah fellowship in paed ENT di Harvard.

Susulan daripada perjumpaan dengan pakar ENT, doktor minta berjumpa dengan psikiatri kanak-kanak dan speech therapy.  

6 September 2014 pula kami bertiga menyusun langkah berjumpa Dr. Hamidin Awang di Pantai Hospital. Dia adalah doktor psikiatri, tepat jam 11.30 pagi kami berjumpa dia. Pelbagai soalan dari yang mudah hingga yang susah ditanyakan kepada Mummy dan Daddy. Contoh jenis/ cara bermain, jenis/ cara makan minum, tindak balas atas sesuatu situasi, pakaian, tidur, mandi, semua la....

Skor Azizi adalah 9/30, cendurung kepada masalah percakapan, komunikasi. Bukan nak malukan diri sendiri tapi kita kena ready. Autism? Alhamdulillah, Azizi bukan dalam golongan ini. Cuma dia perlu sedikit bantuan dan dorongan untuk petah bercakap.

Penat jugak la nak recall segala cara anak kita selama ini, tapi kami cuba jawab dengan tepat siap dengan senario bagai mana lagi. Next kita kena jumpa speech therapy.

Azizi? Dia melunjur kaki berehat sambil buat-buat tak dengar org bercerita pasal dia.

13 September 2014, 11 pagi, Rehab Center PHKL, permulaan marathon kami bertiga. Azizi agak sempoi, tak nak makan mungkin risau apa yang akan dilalui. Sesi suai kenal, tanya latar belakang Azizi, perkembangan Azizi setakat hari ini. Azizi cepat menyesuaikan diri dan selamba je main jigsaw mudah yang ada disitu. Itu Mummy kena akui, sebab kat rumah takde. 

Antara perkara yang Mummy dan Daddy kena lakukan:
  • potty training
  • pakai baju seluar sendiri
  • solid bercakap bahasa Melayu (kami pilih sebab dlm fikiran Azizi dah mix 2 bahasa)
  • komunikasi 2 hala - tengok tv bersama
  • spent 10mins sehari bercakap dengan Azizi
Wish us luck. Owhh...for the next 8 weeks, every Saturday, Mummy akan di access oleh Speech Theraphy. Bukan Azizi tapi Mummy, Azizi hanya hadir untuk bermain selama 15mins dengan Mummy.

Akan kongsi apa yang berlaku pada sesi akan datang. Potty training juga akan ada post khas. Hehhe..

No comments: