Monday, November 17, 2014

Asthma

Rentetan sakit batuk Azizi blum pulih sepenuhnya, Mm buat keputusan nekad bawa semula Azizi ke klinik. Doktor sahkan yang Azizi bukan kena batuk biasa, bronchitis, allergy tapi ASTHMA. Bunyi yang mengganggu telinga doktor bila Azizi bernafas.
 
Of course as mummy, perkara ini ibarat memukul gong betul di telinga!!! Plus...yang ada maid kat rumah tu jugak adalah disebabkan nak elak penyakit berkairan selesema dan batuk dalam diri Azizi.
 
Pandang muka Azizi, pandang muka doktor, ulang tanya semula kes Azizi...yelah, makan la ubat Singulair 14 hari berturut-turut dan Salbutamol Syrup 5 hari lagi. Tapi boleh pergi sekolah as usual.
 
Keluar bilik doktor, terus WA Dd. Terkejut dia tapi faced reality gitu. So, Mm discipline diri bancuh ubat untuk Azizi setiap hari, spray hidung sebelum tidur malam dan pakai minyak panas kat dada.
 
If possible, mmg tak suka untuk beri dia ubat tiap hari, biar antibodi lawan sendiri. Tapi sakit berlarutan. Sabar dan terus berdoa.
 
After 14 days, jumpa semula doktor. Alhamdulillah, ketika doktor check tekak didapati hingus meleleh dari hidung ke tekak. Jadi Azizi bukan kena sakit asthma. Atas faktor cuaca yang tidak menentu ketika itu sehingga awal tahun depan (dijangka), maka dijangka Azizi akan terus selesema dan batuk. Selain itu, doktor nasihatkan Mm stop ubat Singulair dan monitor tahap selesema dan batuk Azizi untuk 5 hari. Sekiranya keadaan makan/ tidak makan adalah sama maka boleh stop ubat Singulair. Andainya worst seperti sampai terganggu tidur malam dan sebagainya, maka kena sambung ubat Singulair another 14 days. Cara therapy yg tepuk belakang tu yg paling afdal untuk buat sbb Azizi tak pandai spit kahak keluar dari mulut.
 
Pemerhatian Mm, Azizi survive tanpa ubat. Still selesema dan batuk tapi tidak sampai terganggu tidur malam, bernafas, makan dan aktif seperti biasa.
 
Cuma baru-baru ni, 15-11-14 speech therapy tanya kenapa Azizi masih batuk? Sebab batuk mengganggu kelancaran Azizi untuk bertutur. Maka, dengan berat hati sbb taknak Azizi terus berkeadaan selesema dan batuk, Mm terpaksa bagi semula Zytec selama 14 hari dan spray hidung.
 
Rasa macam nak bagi ubat cair kahak, tgk la camna...karang muntah-muntah satu rumah plak. Plus nak beli air purifier untuk ruang tamu/ ruang bilik tidur.   

No comments: