Thursday, February 24, 2011

Pityriasis Alba

Azizi ni high maintainance boy! So, again ...... baca la catatan Mm yg ringkas lagi bermakna ini.

Bila anak Mm disahkan ada allergy, lebih tepat ada ekzema .... pelaburan Dd terhadap kos perubatan tinggi. Tapi kami bersyukur yang company Dd cover 100% berkenaan kesihatan keluarga.

Bayangkan cream Azizi itu sahaja, sebab tiada steroid berharga RM70 untuk satu tiub kecil. Again alhamdulillah, Mm dan Dd made right choice utk jumpa Paed sahaja, no basic medical doctor can advice us on Azizi conditions.

Kes tompok putih di mata kiri Azizi berlarutan sehingga Dr. Atikah membekalkan 1 jenis cream. Itu pun selepas size tompok putih semakin besar. Cream itu untuk hapuskan kulat, yakin cream ekzema tidak boleh melawan kulat tersebut. Itu pun dose yang paling rendah buat baby skin. But, too sensitive la kulit Azizi until bila apply cream akan jadi bintik-bintik merah. Memang kesian.

Until Dd return back from Euro, kami gagah juga ke hospital untuk get 2nd advice drp Dr Afifah. Well, penyakit tompok putih itu namanya Pityriasis Alba. Doctor minta Mm get more info drp internet tp Dd tak sabar-sabar plak terus surf drp iPhone (maka berlaku la sesi pembelajaran biologi Dd dengan doctor. Dulu dengan Doc Hamid, la ni dengan Doc Atikah & Doc Afifah).

Doc Afifah advice stop applying the cream provided before. Kalau nak sapu, buy Vit E cukup. But mommy please monitor. If the white spot smp satu muka, see me back.

Mm punya action angguk kepala je la!!!

2 comments:

FW said...

Aliya,

if PA, make sure skin baby always moist, lepas mandi avoid bedak sbb ada sesetengah bedak yg buat kulit baby dry. Apply baby lotion..sambil tu urut2 baby..

eliyazz said...

ha'a...tarak bole pakai bedak, bab ni low maintainance pulak!