Thursday, December 18, 2014

Progress Speech

Alhamdulillah, Allah Maha Membantu dalam setiap ujian yang diberikan kepada kita. Sebaik-baik perancangan kita, selain usaha yang cekal dan konsisten, kena iringi doa memohon bantuan daripada Nya.
 
Dulu Mm pernah cerita yang kami membawa Azizi ke sesi theraphy di PHKL setiap hari Sabtu untuk dianalisis oleh Ms Goo. Klik sini untuk baca kisah dulu.
 
Antara yang diajar kepada Mm dalam berbicara dengan Azizi:
 
1) bila bercakap guna ayat pendek-pendek, seperti lori bawa tanah, nak minum air
 
2) bila bercakap guna nada perlahan, jangan cakap laju-laju
 
3) kena target perkataan baru nak nak diintroduce kepada Azizi, contoh minggu ni nak ajar ayat makan, kita kena tunjukkan perbuatan makan, ulang perkataan tu hingga dia faham makan tu apa
 
4) rajin-rajin ulang perkataan tu dalam perbualan
 
Selepas 13 sesi bersama Ms Goo, akhirnya Ms Goo relakan Azizi untuk ke sesi therapy selang 2 minggu sekali. Big achievement untuk Azizi sebab, mulut dia mmg meriah sekarang, kalau main permainan baru, dia akan main function permainan tersebut dan menyebut perkataan yang betul. Cuma kena bantu Azizi buat ayat. Contoh bila dia sebut baby, kita pula sebut baby kecil atau kaki baby. tambah perkataan di depan atau belakang perkataan yang dia sebut.
 
Mungkin progress Azizi agak bagus kerana kita hantar dia bersosial di sekolah bermula awal tahun 2014 sehingga sekarang. Cuti sekolah tapi Mm subscribe untuk kelas khas, ala pergi main-main je.
 
Walawei...mmg la banjir, tapi untuk kebaikan dia. Siap melalak, mula tu dia yang tukang tutup pintu sekolah sambil menangis, kemudian pandai tak nak naik sekolah. Harus pergi untuk bersosial. Sampai sekolah, kejap je menangis domba tu. Petang ambil dia, mmg siap mandi bagai. Degil suka tahan kencing.
 
Tapi memang dia dah pandai buat kerja orang umur 4 tahun...hahhaha..terkejut Dd semalam bila anak dia pandai panjat kerusi nak tutup langsir. Jgn emo Dd, dia buat perkara normal untuk budak umur 4 tahun.
 
Mengikut perancangan, mcm nak bawa Azizi pergi tgk binatang minggu depan. Mm dan Dd cuti. Tgk dulu, sama ada zoo, aquaria atau tmn haiwan kat area Equine. Mmg nak buat exclusive bonding time bertiga. Kita set goal nak bykkan lagi perkataan baru. Ini pun cadangan Ms Goo, supaya new experience membawa kebaikan kepada Azizi.

No comments: