Tuesday, February 4, 2014

Sinus Infection, Sore Throat & High Fever

Bermula dengan mild sinus, azizi masih gagah ke sekolah. Malam hari je, suhu badan naik smp 39 degree. Pakai kipas je waktu tu. 

Akhirnya pada 24 Januari 2014, Azizi direhatkan daripada ke sekolah. Suhu badan 37.2 degree...emmm...stay rumah & jumpa doctor. Owh...doctor bagi ubat spray hidung kerana dia ada allergy. Then, condition dia masih macam yoyo, jap baik..jap lagi kurang baik....!

29 Januari 2014, again...demam panas...Mummy segera bawa jumpa doctor....ambil darah untuk buat test, pastikan bukan denggi dan memudahkan doctor buat keputusan seterusnya. Ujian darah menunjukkan bahawa:
  • pallet darah dalam range normal
  • hemoglobin rendah berbanding normal
  • white blood count tinggi berbanding normal
  • bacaan GR yang agak tinggi walau dalam range normal

Dan bermula la era makan ubat antibiotik yang sedap, 2x sehari selama 5 hari. Bercuti la Azizi di rumah, tak bersekolah pada 29 & 30 Januari 2014. 

Selamba lagi mak pak dia bawa jalan tepi pantai. Korang ingat anak korang tu lagi sihat ke dgn environment lain? Walau dia nampak gagah, lompat sana sini...demam tetap demam!!


Suka tido atas orang, nak dengar heart beat orang. Ni kes makan, lepas tu muntah. Terus tido. Angin baik punya bertiup kencang. Letak air asam jawa mmg kaw-kaw demam kebah.


Gambar dah sihat. Makan malam kat restaurant tapi malas nak layan org lain, baik tgk Curious George!!


Pastu again, viral tu menyerang dengan tido malam yang berbunyi-bunyi. Apa lagi, sebagai Mummy yang bertauliah, terus cuba petua org2 tua, letak kunyit hidung. Agak mujarab la dalam kes Azizi ni.


Penyudahnya ulang jumpa doctor semula pada 2 Februari 2014, dan memang blum sihat sepenuhnya. Doctor nasihatkan Azizi rest di rumah minggu ini (horeeyyyy tak pergi school) dan completekan antibiotik sehingga 7 hari. Kalau tak baik jugak pada hari ke 8, kita kena buat full checkup termasuk test air kencing.


Antara yang di'suggest oleh doctor adalah untuk beri sahaja makanan jenis carbo yang disukai, makan je ice cream dan minum air banyak-banyak. Rehat di rumah.

p/s: Kalau dulu-dulu mmg dah kena marah dengan nenek sebab mengada tak nak makan nasi time demam.

No comments: