Tuesday, June 21, 2011

JiMaT cErMaT

Since baby Azizi memang tak sesuai dengan kebanyakan diaper yang available kat market nowdays melainkan Mamy Poko, kami have no choice untuk beli dan beli juga Mamy Poko.
Memang agak leper poket Dd dalam hal ini.

Itu belum masuk kos makanan baby Azizi, sementelah Mm sangat particular yakni ORGANIC aje. Lagi berganda la kos makanan untuk si kecil itu. Contohnya kalau bayam sekali beli setengah kilo berharga RM6.00. Well, baby Azizi sangat demand ok, taknak dah cereal yang instant tu. We have to cook for him but oklah kan...biasanya yang instant tu dah process earlier and less nutrient contents. This morning pun Dd la pejuang chef di dapur seawal 5.30 pagi.

Dalam hal ni, tetiba Mm terpaksa menjadi pengguna bijak. Membeli barang yang benar perlu, harga berpatutan tetapi pada tahap kualiti yang baik.

Dan semalam, Mm terasa bengang sangat kerana shampoo Rejoice anti kelumumur yang dibeli di Tesco dengan harga RM10.90 tetapi masih boleh dijual di Mydin dengan harga RM7.90. Mm kalau dah rugi RM3.00 satu botol mula la rasa marah sangat. Kot yea nak kaut untung, biar la betul sikit.

Dan mengikut Pakcik Kedekut, kalau nak beli barangan berasaskan sabun sememangnya Mydin yang termurah.

Lesson learnt:
1) Mm kena beli barangan berasaskan sabun di Mydin.
2) Mm kena beli Mamy Poko pack jumbo sahaja berdasarkan tawaran terhebat oleh Tesco/ Care4/ Giant

5 comments:

doy said...

btol jgak tu alia..dayah pon klu nk beli brg umah mmg slalu g beli kt mydin USJ tu...tp makesure byk brg la nk dibeli br berbaloi g shopping jauh2...hehe..nt kena apply kad meriah dh...bleh kumpul point skali..hehe

eliyazz said...

tp mmg murah la sabun2 tu...mmg patutnya 1 bulan sekali je g hypermarket ni...so kita betul2 rancang perbelanjaan + jimat cermat

doy said...

sokong alia...kena g sebulan sekali je..so,make sure listkan dlu smue benda yg perlu dibeli...kang x psl2 terbeli brg yg xde dlm list...hehe

doy said...

alia~ tudung baru dh berjaya update..nt tgk2 la yer...klu ada berkenan, bgtau la ek

eliyazz said...

ok...will do!!